2020-06-08

Stoppljus på Återvinningsgården

På Återvinningsgården i Gnesta har personalen ställt om verksamheten med anledning av coronapandemin. Ett stoppljus reglerar antal bilar vid infart och Fyndhörnan har stängt tills vidare.

– Det är många människor som passar på att rensa, bygga eller renovera nu när de jobbar hemifrån eller är korttidspermitterade. Jag märkte också tidigt att det var fler som passade på att flytta ut till sina sommarställen när krisen började, säger Björn Norgren, arbetsledare på Återvinningsgården.

I jämförelse med föregående år har det varit ett högre tryck på gården. De fyra första månaderna förra året hade gården cirka 10.000 besökare medan den siffran låg på 11.200 besökare nu i år.

– Framför allt är det mycket tryckimpregnerat virke som slängs i våra containers nu. Antagligen för att folk håller på att bygga exempelvis altaner, tror Björn.

När personalen märkte att trycket på Återvinningsgården blev större satte de upp ett trafikljus med en bom som reglerar infarten. Nu får det vara max 7-8 bilar på gården samtidigt mot normala 16 bilar.

– Är ni oroliga ifall det är en lång bilkö kan ni alltid ringa innan och kolla läget. Vi skriver också ut på hemsidan vilka tider som är lugnast att besöka oss.

På rampen finns det containrar där du gratis kan slänga bland annat metallskrot, trä, resårmöbler, plast och frigolit. Däremot är Fyndhörnan stängd till vidare för att minska risken för smittspridning.

– Nu har det börjat lugna ner sig här på gården. Kanske är det för att folk har rensat klart och redan slutfört alla sommarprojekt? Jag tror att sommaren kommer bli lugn, det är i alla fall vår förhoppning, ler Björn.