Kultur och fritid

Gnesta kommun bjuder in till en aktiv fritid, även i virustider. Gå ut och njut i skog och mark när du är frisk och ta del av digitala kulturupplevelser hemma i soffan när du behöver vila och återhämtning. Här får du några aktiva tips.

Vi håller vår evenemangskalender uppdaterad med information om kommande evenemang. Här kommer du till evenemangskalendern.

Kultur hemma

Välkommen till det digitala biblioteket

Upptäck vårt digitala bibliotek. Här kan du låna e-böcker att ladda ner till din mobil, platta eller dator eller e-ljudböcker och lyssna i din mobil, platta eller dator. Här kommer du till det digitala biblioteket Länk till annan webbplats..

Låna film på biblioteket

På bibliotekets webbplats kan du låna filmer och se hemma i tv-soffan. Genom tjänsten Viddla kan du låna film när och var du vill – allt du behöver är ditt lånekort och en internetuppkoppling. Via din dator, platta eller mobil kan du enkelt se på film när det passar dig. Här kan du låna hem en film redan idag Länk till annan webbplats..

Konst och kultur, utomhus eller på distans

Besök skulpturstigen

Art in the green box är en skulpturstig längs med Sörmlandsleden, med utgångspunkt från Skottvångs gruva. Skulpturstigen är öppen för alla 365 dagar om året – dygnet runt. Det är troligen Sveriges om inte enda, så största helt ideellt drivna skulpturpark under ständig förändring i unik, och kulturhistorisk viktig miljö. Här finns mer information om skulpturstigen.

Historien i Sörmland finns i Gnesta

På 27 röda vimpelprydda stolpar runt om i Gnesta berättar vi historien om stationssamhället och infrastrukturen. Historien i Sörmland i Gnesta är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Gnesta kommun. Här hittar du mer information om de röda vimplarna i Gnesta.

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Cykla

Visste du att du kan se hela Gnestas kommun från cykeln? Vi har samlat ihop cykelturer för dig som vill ut på upptäcksfärd. Följ någon av alla de cykelleder som passerar genom vår vackra bygd. Här hittar du mer information om cykling.

Paddla

Runt om i Gnesta kommun finns det många fina sjöar och åar för dig som vill paddla. Även om vattnet är lite kallt så går det utmärkt att paddla.

Utomhusgym

Utegym finns det på tre platser i kommunen. Välkommen att använda dem! Utegymmen är till för alla, vare sig du är ung eller gammal, ensamtränare eller tränar ihop med andra. Här hittar du våra utegym.

Motionsrunda

Gillar du att röra på dig och springa ute i naturen? Det finns tre motionsslingor runt om i kommunen. Du hittar dem här.

Träna hemma

Alla kan röra på sig. Vill du hålla igång men inte träna utomhus går det alldeles utmärkt att träna hemma. Här hittar du filmer med bra och effektiva övningar som passar alla.

Lekplatser

I Gnesta kommun har vi runt 20 kommunala lekplatser. Här kan du bland annat klättra i slott, krypa i spännande grottor eller åka linbana. För de lite äldre barnen finns det bmx- och kick-bikebana. Här finns mer information om våra lekplatser.

Aktiviteter av lugnare slag

Sköna dagsturer till fots

Vill du ta en promenad i din närmiljö, längs med sjöar eller i djupa skogar? Vandra i omväxlande Sörmlandsmiljö och passa på att ta del av de gamla kulturbygder och historiska minnesmärken som väntar efter vägen. Här finns inspiration om trevliga dagsturer till fots på Sörmlandsleden.

Upptäck våra naturreservat

Att komma ut i naturen, känna skogens dofter och lyssna till vindens sus kan du med fördel göra här. Gnesta kommun har 19 statligt finansierade naturreservat. Här finns mer information om våra naturreservat.

Naturen finns alltid nära

Lötbodal är ett skogshemman söder om Gnesta tätort. Lötbodal är en plats för alla och det känns extra tryggt att veta att ingen jakt bedrivs här. Totalt finns det 250 hektar tätortsnära natur med rastplatser, vindskydd, ridled, hundträningsanläggning och promenadstigar. Lötbodal innehåller också områden för motorsport. Läs mer om detta rekreationsområde.

Visst nappar det

I Gnesta kommun finns ett flertal sjöar att fiska i med ett giltigt fiskekort från Gnestaortens Fiskevårdsområdesförening. Du kan fiska från båt eller strandkanten i Klämmingen, Frösjön, Lillsjön samt Sigtunaån. Här finns mer information om fiske.