Utomhusaktiviteter med Chill

När coronapandemin började stängde fritidsgården Chill sin lokal, men inte verksamheten. Under sommaren ordnar de 39 utomhusaktiviteter med bland annat grillkvällar, minigolf och femkamp.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens regler och för att minska smittspridningen kommer nästan alla våra aktiviteter i sommar vara utomhus och i mindre grupper, säger Robin Safar, fritidsledare på Chill.

Exempelvis kommer de att spela beachvolleyboll och tennis, fiska, bada, ha femkamp och åka på olika utflykter som till Stendörren, Söderköping och Arsenalen i Strängnäs.

– Vi kan ta emot 45 deltagare och är det en större aktivitet krävs det en föranmälan. Annars är alla ungdomar mellan 11-19 år välkomna, säger Robin.

När pandemin slog till märkte personalen på Chill av ett minskat antal besökare. Flera ungdomar slutade komma till fritidsgården för att personer i deras närhet tillhörde en riskgrupp.

– De som inte kan besöka oss håller vi fortfarande kontakten med genom sociala medier, sms eller telefonsamtal. Det är viktigt att vi visar att vi finns där även fast vi inte kan träffas, säger Robin.

Att tvätta händerna, använda handsprit och hålla avstånd är något som medarbetarna ständigt påminner ungdomarna om.

– I början kändes det som att vår hälsningsfras var:” Hej, har du tvättat händerna”, skrattar Robin. Men nu behöver vi inte längre tjata för det har blivit en rutin hos oss alla.

De flesta ungdomar som besöker Chill går på högstadiet. Men under pandemin, när det blev distansundervisning för gymnasiet, var det många äldre elever som hittade tillbaka till fritidsgården igen.

– Att inte ha en skola att gå till stoppade det sociala livet och många kände sig ensamma. Vi har sett flera nygamla ansikten och det var kul att få prata med dem igen och peppa de elever som sa att de inte längre orkade med skolan, säger Robin.

Vårt besök hos fritidsgården Chill sker under en av de hetaste dagarna i juni. Minigolf i Björnlunda är dagens aktivitet och en av ungdomarna som svettas vid banorna är Melker Kronqvist, 15 år.

– Jag är glad att Chill har alla de här aktiviteterna annars skulle jag säkert bara sitta hemma, säger Melker.

Är det något som du saknar som du inte kan göra nu under pandemin?
– Jag kommer inte åka och hälsa på mormor och morfar på Gotland som jag brukar göra varje sommar, det känns tråkigt.