Sittgympa utanför Träffpunktens lokaler i Gnesta

Frivilligverksamheten under coronakrisen

Sittgympa, bingo och allsång är exempel på ”coronasäkra” utomhusaktiviteter som Frivilligverksamheten i Gnesta kommun ordnar under sommaren. Detta för att bryta ensamheten hos många äldre.

Frivilligverksamheten i Gnesta består idag av ungefär 90 frivilliga som gör ideella insatser. De leder bland annat olika typer av aktiviteter, gör hembesök och fungerar som promenadvänner.

- När coronapandemin började var det många, framförallt yngre, som ringde och sa att de ville hjälpa till. Nu har flera av dem tagit emot matbeställningar via telefon åt äldre och människor i riskgrupp. Andra frivilliga har packat matkassar som ett par matbutiker i Gnesta sedan kört ut. Det är fantastiskt med ett sådant engagemang, säger Åsa Gustafsson, frivilligsamordnare i Gnesta kommun.

Många som ringer in och behöver hjälp med handling har också ett minst lika stort behov av att prata med en medmänniska.

- Vi har ett par frivilliga som besöker äldre en gång i veckan och de har fått en jättefin relation. Nu under pandemin har de istället haft telefonkontakt med varandra och för många äldre är de samtalen jätteviktiga då de kanske inte har så många som ringer till dem, menar Åsa.

För att bryta den sociala isoleringen erbjuder Frivilligverksamheten olika utomhusaktiviteter nu i sommar. Bland annat sittgympa, bingo och allsång. Självklart med ett ”coronasäkert” avstånd. Se relaterad information.

- Till allsången, som vi kommer ha i Gnesta, Stjärnhov och Björnlunda, kommer vi ta emot max 50 personer. Skulle vi bli fler än 50 kommer vi ha två föreställningar varje dag, säger Åsa.

Vilken har varit den största utmaningen för Frivilligverksamheten under coronakrisen?

- En av de större utmaningarna har varit att nå äldre människor som sitter ensamma hemma utan internet eller hemtjänst. Därför är det viktigt att vi även sätter upp affischer och syns utanför affärer och butiker för att kunna berätta om vår verksamhet och hur vi kan hjälpa till.