2020-06-03

Så jobbar kommunens hemtjänst under coronakrisen

Hur har medarbetarna på kommunens hemtjänst förändrat sitt arbete på grund av coronapandemin? Och vilken skyddsutrustning har de? För att ta reda på det har vi träffat Jenny Nurminen Ångström, undersköterska på Björnlunda hemtjänst.

– Vi har en fantastisk samordnare som planerar våra arbetsscheman så att brukarna inte får besök av så många olika personer från hemtjänsten. Det är för att alla ska känna sig säkra och förhindra smittspridning, säger Jenny.

När Jenny och hennes kollegor besöker brukarna i sina hem hjälper de till med enbart de viktigaste behoven som medicin, mat och omvårdnad. Allt för att minska smittorisken under rådande pandemi.

– En del brukare vill inte heller att vi ska komma hem till dem just nu. Till dem levererar vi bara mat som vi ställer i en kylväska utanför dörren. Sen ringer vi upp för att tala om att maten kommit och fråga hur de mår och om de behöver något.

Normalt sett använder personalen basal handhygien, handsprit, kortärmade förkläden, handskar och skoskydd när de gör hembesök. Nu under coronapandemin har skyddsutrustningen utökats ytterligare.

– Är någon brukare konstaterad med covid-19 eller om det finns misstanke om corona har vi alltid på oss visir, munskydd och långärmade förkläden. Dessutom spritar vi bilen efter varje arbetspass och skyddskläderna slänger vi i en sopsäck som sen kastas i en behållare för riskavfall.

Är du orolig för att bli smittad?

– I början var jag orolig och hade svårt att slappna av. Nu är det lättare men jag är fortfarande på min vakt. Jag har ända sedan coronakrisen började varit trygg med de rekommendationer vi fått och den skyddsutrustning som vi har.

Finns det något i ditt arbete som du saknar under den här pandemin?

– Den fysiska kontakten med våra brukare. Jag längtar efter att kunna ge dem en riktig kram utan full skyddsmundering.