2020-06-12

Digitala aktiviteter på Strandhagen

Musikkryss, allsång och sittgympa framför datorn. De är exempel på digitala aktiviteter som de äldre på Strandhagens äldreboende erbjuds under coronapandemin.

– Jag var lite orolig först vad de äldre skulle tycka om det digitala, men du anar inte hur nyfikna de är! Nu lyssnar de på både Elvis från datorn och sjunger med i omtyckta låtar som Balladen om Fredrik Åkare, berättar Maria Monikander, aktivitetssamordnare på Strandhagens äldreboende.

Inne på boendet finns en digital kalender där aktiviteterna visas dag för dag. På schemat står bland annat dagens lunch och middag och olika digitala aktiviteter som gudstjänst med psalmer och sittgympa.

– Även om det är en pandemi gäller det att fortsätta stimulera både huvudet och kroppen. Men alla gör efter sin egen förmåga, det viktigaste är att röra på sig.

Tack vare den digitala omställningen har man på Strandhagen också upptäckt att det finns vackra naturbilder på datorn att titta på samtidigt som man lyssnar på ljudet av porlande bäckar och fågelkvitter.

– Det lugnar om man känner oro, säger Maria.

För att de boende ska kunna prata med sina närstående har personalen hjälpt dem att ringa videosamtal på iPad.

– Nu har vi också ställt ut numrerade bord på varsin sida om staketet så att de kan träffa varandra och prata ute med avstånd, berättar Maria.

Som en extra krydda har Strandhagens äldreboende också haft besök av olika musikgrupper som spelat på gården. Den dagen vi är på besök är två musiker från Scenkonst Sörmland där. Med dragspel och sång livar de upp stämningen medan de äldre njuter av framträdandet från sina balkonger och ute i trädgården. Självklart i mindre grupper och med respektive avdelning för att hindra smittspridning.

– Musik och sång betyder mycket och det blir ibland ett jädra drag här när vi har musiker på besök, säger Maria som entusiastiskt går runt och klappar händerna, ler och vinkar.

Vilken aktivitet saknar de äldre mest nu under pandemin?
Bingon! Den brukar jag ha två gånger i veckan och den är mycket uppskattad. Men det kommer komma en tid efter corona och då ska vi ha både bingo och sillunch, skrattar Maria.

Och vad saknar du?
– Den fysiska närkontakten! Jag längtar efter att få ge våra boende en kram när jag går runt och säger god morgon. Att inte kunna göra det nu gör ont i hjärtat.