Utomhusaktiviteter på Fågeldansen

På grund av coronakrisen har förskolan Fågeldansen ställt om i verksamheten för att barnen ska kunna vara ute mer. All lämning och hämtning sker utomhus och på gården finns det flera stationer där barn i mindre grupper kan skapa med olika material.

­­– Utomhusverksamheten hos oss har blivit mer variationsrik. Varje dag har vi olika stationer där barnen bland annat kan måla, snickra, hålla på med lera, blåsa såpbubblor och dansa. Nu har vi också börjat odla olika grödor i pallkragar, säger Lotta Ryd, förskolelärare på förskolan Fågeldansen.

Många av de leksaker, som barnen tycker är roliga att leka med inomhus, har de också tagit med ut. Förutom att vara ute så mycket som möjligt har de större barnen även fått lära sig att hålla en armlängds avstånd till varandra när de tar mat vid lunchbuffén.

– Vi har också pratat mycket med barnen om handtvätt och varför vi måste tvätta händerna så ofta och noga nu. Att vi gör det för att skydda och ta hand om varandra, säger Jenny Hellqvist, förskolelärare på förskolan Fågeldansen.

Någon direkt oro för coronaviruset bland barnen har Lotta och Jenny inte märkt, men en del frågor från barnen har ändå kommit upp som: ”Kommer det här hålla på tills vi blir stora?”.

– Har de funderingar lyssnar vi och svarar. Vi berättar att coronaviruset inte är farligt för just dem och trycker på det som vi kan göra för att förhindra att smittan sprids, som exempelvis att tvätta händerna. Sen är det svårt för barnen att förstå vad coronaviruset är och häromdagen sa ett barn: ”Jag har ont i foten, jag har fått corona”, ler Jenny.

Den morgonen när vi är på besök är det full aktivitet på gården. Några barn sitter vid en station och målar, andra leker i sandlådan medan några gungar.

– I början var många barn borta från förskolan, men nu har alltfler barn kommit tillbaka. Och det tycker vi såklart är jättekul, säger Jenny och Lotta.