RSS-nyheter från Gnesta kommun

Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se

 • Fira 6 juni med oss
  Vi börjar dagen med en musikparad från Strömmentorget till Frustuna hembygdsgård. Där blir det sen tal, sång, musik och uppträdanden av elever och lärare från Gnesta kulturskola. Vi kommer ha fika till försäljning och alla barn får gratis glass. Dessutom håller både hembygdsgårdens lilla affär och Gnesta-Kallemuséet öppet. Frustuna hembygdsgård och Gnesta kommun hälsar alla varmt välkomna!Program den 6 juni13.30 - Hembygdsgården öppnar.14.00 - Parad med orkester. Marieströmsgatan - V Storgatan - Ringvägen - Hembygdsgården.14.15 - Hembygdsföreningens ordförande Håkan Ekstrand hälsar välkommen.14.30 - Nationaldagstal av kommunalråd Linda Lundin.14.45 - Kommunalråd Anna Ekström hälsar nya svenska medborgare och Gnestabor välkomna.15.00 - Lärare och elever från Gnesta kulturskola uppträder.Tiderna för dagens program är cirkatider. Från klockan 13.30 går det att köpa lotter och fika eller handla i hembygdsgårdens lilla affär. Dessutom är Gnesta-Kallemuseet öppet.

  Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag på Frustuna hembygdsgård. Det blir tal, sång, musik och uppträdanden. Dessutom bjuder vi på glass till alla barn. Välkommen!


 • Hon är kommunstyrelsens nya ordförande
  Linda Lundin efterträder Johan Rocklind (S) som lämnade uppdraget som kommunstyrelsens ordförande den 1 maj i år.– Det är ett ärofyllt uppdrag som jag tar på stort allvar. Det känns utmanande, utvecklande och roligt. Jag ser fram emot att kunna påverka kommunen i positiv riktning för Gnestas medborgare, säger Linda.Linda har lång erfarenhet av det kommunala arbetet, och har varit barn- och utbildningsnämndens ordförande i Gnesta kommun under flera år. I rollen som kommunstyrelsens nya ordförande ser hon flera utmaningar i kommunen.
  – Vi har flera frågor som är viktiga framåt. Bland annat att fortsätta arbetet för att säkerställa en god vattenförsörjning i Gnesta tätort, värna om bra kommunikationer i hela kommunen, ha en god hemtjänst och äldreomsorg för våra äldre och fortsätta arbetet med en bättre skola genom fler behöriga lärare.Vad driver dig?– Viljan att hjälpa andra och känslan av att göra skillnad på riktigt. Kommunens invånare ska kunna lita på att kommunen uppfyller de lagar och regler som finns. Godtyckliga beslut ska inte förekomma och likställighetsprincipen ska gälla.Vad gör du på fritiden?– Efter intensiva dagar med många möten tar jag gärna en längre promenad eller en löptur med bra musik i öronen. Sen tycker jag om att umgås med familj, släkt och vänner.Kort om Linda LundinÅder: 35 år.
  Bor: Gnesta
  Familj: Två barn, 11 och 12 år gamla.
  Bästa med Gnesta: ”Att det är en tillväxtkommun med ett aktivt kultur-, fritid- och näringsliv. Kommunen har många kompententa medarbetare som varje dag arbetar för att utveckla och ge service åt kommunens invånare.”


  Den 25 april beslutade kommunfullmäktige att utse Linda Lundin (S) till ny ordförande för kommunstyrelsen. Det innebär även att hon fått titeln kommunalråd.
  Linda Lundin

 • Bibliotek och servicecenter öppet igen
  Uppdatering 17 maj klockan 10:40: Lokalerna öppnas igen och besökarna är åter välkomna. Vi kommer att hålla våra dörrar öppna, för att försäkra oss att röklukten ska försvinna helt. Det kan innebära att det kan upplevas lite kyligt i lokalen.Uppdatering 16 maj klockan 09:00: Biblioteket och servicecenter lokaler är stängda tills vidare eftersom de ska röksaneras. Vi har inte ännu fått besked om när vi kan öppna igen.Du som planerat att besöka servicecenter för att lämna in ansökan om försörjningsstöd ska under stängningen istället gå till Industrigatan 8 (Tvålen). Du kan lämna din ansökan i postfacket på utsidan. Behöver du kopiera så ska du ringa på för att få hjälp.Du kan kontakta servicecenter på mejl eller telefon.Servicecenter
  Telefon: 0158-275 000
  E-post: servicecenter@gnesta.se
  Uppdatering 15 maj klockan 20.30: Alla hyresgäster kan nu flytta hem. Räddningstjänsten har lämnat platsen och lokaler och lägenheter saneras.Nyhet 15 maj klockan 17.30: Branden i postenhuset är lokaliserad och släckt. Det blev kraftig rökutveckling som spred sig i hela huset. Ingen person har kommit till skada, men alla hyresgäster och verksamheter är evakuerade. Räddningstjänsten är fortfarande kvar på platsen.

  Med anledning av branden vid Marieströmsgatan 6 i söndags behövde lokalerna för bibliotek och servicecenter röksaneras. Verksamheten var stängd i måndags och kunde öppna igen idag tisdag.


 • KAA stöttar unga utan sysselsättning
  Enligt skollagen har kommunen ansvar för att hjälpa ungdomar att komma tillbaka in i studier, eller annan sysselsättning. Den elev som slutar gymnasiet under pågående termin, eller den person som är i gymnasieålder men inte börjat gymnasiet, hamnar på en lista som KAA håller koll på. Så fort ett nytt namn dyker upp på listan kontaktar KAA personen, och bjuder in till ett kravlöst samtal om framtiden. För ungdomar som bor i Gnesta är det viktigt att veta att KAA finns och kan hjälpa till, menar Miranda Hedbring som är utbildningssamordnare och pedagog på Gnestas KAA.— Det är viktigt att det heter ”aktivitetsansvar”, för det innebär att kommunen måste vara aktiv med att söka upp ungdomar på listan. Men ungdomar kan också själva kontakta oss via uppgifter som står på hemsidan, berättar Miranda.Gnesta har inget eget gymnasium, så alla kommunens gymnasieelever pendlar ut ur kommunen. Men den som bedöms ha särskilda skäl kan få möjlighet att studera i KAA:s klassrum. Där läser varje elev egna kurser digitalt utifrån behov och intresse. Miranda är inte elevernas lärare, men hon finns i klassrummet där eleverna läser. Hon hjälper dem att förstå uppgifter och har kontakt med bland annat lärare, föräldrar och studie- och yrkesvägledare.— Jag har den stora turen att hänga med ungdomarna som pluggar via KAA här i Gnesta. Jag är också den som är jobbig och ringer eller skickar sms om man är fem minuter sen, säger Miranda och ler.Goda förutsättningar för individanpassningarVissa av KAA-eleverna har lämnat grundskolan utan betyg, medan andra behöver läsa in enstaka ämnen för att få en examen. KAA kan också vara en bra lösning för den som inte klarar av att läsa gymnasiet i vanlig tappning, eller som haft hög frånvaro och vill komma tillbaka till studier. Idag läser tolv ungdomar via KAA och deras skoltid är på eftermiddagar mellan halv tolv och halv fyra. Inom den ramen finns goda förutsättningar för att individanpassa, vilket enligt Miranda är viktigt för att det ska fungera.Eleverna sitter vid separata bänkar och arbetar enskilt. Något som de, enligt elevernas utvärderingar, uppskattar mycket då de kan fokusera på sitt skolarbete.Själen i verksamhetenMiranda säger att det roligaste med hennes jobb är samarbetet med eleverna, som ofta tycker att det är väldigt utmanande att våga testa att studera igen.— Dessa modiga, kompetenta och inspirerande unga människor. Som de tar sig an utmaningen. Att samarbeta med dem för att bidra med verktyg och strategier så att de får visa vad de kan – det är själen i verksamheten.Är du intresserad av KAA?Du som är intresserad av KAA är välkommen att kontakta Miranda Hedbring, se relaterad information.

  Är du mellan 16-20 år och har hoppat av gymnasiet eller aldrig börjat? Då finns kommunens aktivitetsansvar, KAA, till för dig. Vi har besökt KAA-klassrummet för att se hur det fungerar.
  Bild på Miranda Hedbring, utbildningssamordnare och pedagog på KAA

 • Låga grundvattennivåer i Gnesta kommun
  I stora delar av landet har långa och torra perioder lett till att grundvattennivåerna inte återhämtat sig som de ska. I Gnesta kommun har grundvattennivån legat under normal nivå i flera års tid. Det är därför vi införde bevattningsförbud 2018. Bevattningsförbudet kvarstår i Gnesta tätort, men är för tillfället upphävt i Laxne, Stjärnhov och Björnlunda, som tar sitt vatten från andra vattentäkter.Detta kan dock snabbt komma att ändras, då samtliga orter ligger i områden där grundvattennivån är under det normala.Aktuell information om grundvattennivåerna hittar du på Sveriges geologiska undersökning, SGU, webbplats Länk till annan webbplats.Vad gör kommunen?Vi undersöker just nu möjligheten att leda sjövattnet från Klämmingen i två ledningar till det nya vattenverket, som är planerat att placeras intill det befintliga vattenverket söder om Frösjön. Målsättningen är att en av de två ledningarna ska vara klar att användas senast sommaren 2024. Parallellt med detta pågår det långsiktiga arbetet med en ny vattenförsörjning för Gnesta tätort. Läs mer om vattenförsörjningen 2026.Vad kan jag göra?Vi behöver alla hjälpas åt att spara på det dyrbara vatten vi har. Du kan spara vatten genom att:
  • Sätta ut en regntunna och samla regnvatten för att vattna med.
  • Stänga av kranen när du borstar tänderna och rakar dig.
  • Inte bada badkar.
  • Ta kortare duschar.
  • Fylla disk- och tvättmaskinen helt innan du kör dem.
  • Laga droppande kranar och rinnande toaletter.
  Få mer tips på hur du kan spara vatten. Ta också gärna del av de vanligaste frågorna om att spara vatten.Vad gäller för mig med egen brunn?Du som har enskild brunn är själv ansvarig för att mäta nivån och kontrollera att det vatten som används är av bra kvalitet. Har du en djupt borrad brunn finns det en ökad risk för att få in salt grundvatten vid låga grundvattennivåer. Förutom att det inte smakar gott förstör det också ledningar av metall.

  Grundvattennivåerna i Gnesta kommun är under de normala. Med anledning av de låga nivåerna är det viktigt att vi alla hjälps åt att spara på vattnet.


 • Avrådan från bad vid Frösjöstrand
  Vattnet vid badplatsen Frösjöstrand har under de två senaste somrarna periodvis haft förhöjda halter av E. coli-bakterier (tarmbakterier). Vi har undersökt vad problemet beror på utan att hitta orsaken. Samhällsbyggnadsnämnden tog beslut om avrådan för bad på nämndens möte 4 maj. Avrådan gäller hela sommaren.Badtaxi till KlämmingsbergsbadetVi vill göra det möjligt för fler att bada vid Kämmingsbergsbadet. Därför har kommunstyrelsen beslutat om att upphandla badtaxi från Gnesta centrum till Klämmingsbergsbadet för badsäsongen sommaren 2022.
  Mer detaljerad information om badtaxin presenterar vi när badsäsongen närmar sig och upphandlingen är genomförd.
  Utredningar pågårSedan hösten 2021 har vi genomfört en utökad utredning kring badvattenkvaliten vid Frösjö strands badplats. Det första som undersöktes var om det är fel på vattenledningen som går bort till reningsverket. Det har visat sig att det inte är troligt att det är där problemet ligger. Fokus riktas nu istället på att undersöka avloppsledningarna i marken i området.
  Hela utredningen hinner inte genomföras innan sommaren. Eftersom vi inte identifierat orsaken till de förhöjda bakteriehalterna, avråder vi från bad vid Frösjöstrands badplats hela badsäsongen.
  Att ta tätare vattenprover är inte ett tillräckligt säkert alternativ, eftersom det tar tre dagar från att provet tas till att resultatet är färdigt. Därför planerar samhällsbyggnadsnämnden att ta beslut om avrådan från bad hela sommaren.
  Besök gärna platsen
  Platsen är fortfarande öppen för besökare. Här är det möjligt att använda beachvolleybollplan, utegym och lekplats.

  Kommunen kan inte garantera att badvattnet vid Frösjöstrand kommer att hålla en tillräckligt bra badvattenkvalitet i sommar. Därför avråder vi från bad.
  Utropstecken

 • Skogsbranden vid Finnsjön
  Uppdatering 4 maj klockan 13.30: Eftersläckningsarbetet efter branden vid Finnsjön, i norra delen av Gnesta kommun, avslutas under dagen. Ansvaret, att se till att branden inte blossar upp igen, är överlämnat till markägaren.Uppdatering 3 maj klockan 11.50: Branden som startade vid Finnsjön i söndags, 1 maj, är fortsatt under kontroll. Brandstyrkor från Gnesta och Nyköping är på plats under dagen och fortsätter eftersläckningsarbetet och återställning av material.Uppdatering 2 maj klockan 13.00: Skogsbranden är på en yta av 25 hektar och har inte längre några öppna lågor. Brandstyrkor från Södertörns brandförsvarsförbund är på plats. Släckningsarbete fortsätter men kommer att pausas till natten. Arbetet forsätter i morgon bitti. Vi uppdaterar informationen när vi får en ny information om läget.Avrådan från eldningEftersom det är torrt i markerna avråder Sörmlandskustens räddningstjänst från att elda från klockan 12.00 måndag 2 maj 2022 och tills vidare.Risken för gräsbrand är just nu stor. Det är torrt i skog och mark och det finns en hel del fjolårsgräs kvar som lätt kan börja brinna. En eld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand. Därför avråder vi dig från att elda.

  Eftersläckningsarbetet efter den brand som startade vid Finnsjön i söndags, 1 maj, avslutas under dagen. Ansvaret är överlämnat till markägaren.
  Eld i naturen

 • Rena händer räddar liv
  Visste du att cirka 80 procent av alla bakterier överförs via handytorna? Och att rena händer är den viktigaste åtgärden för att stoppa infektioner och smittspridning? För att uppmärksamma vikten av god handhygien kommer vi ha UV-lådan ”Handcheck” på kommunens servicecenter under internationella handhygiendagen den 5 maj. I den kan du testa hur rena - eller bakteriefulla – dina händer är då de ultravioletta strålarna avslöjar det som inte syns för ögat. UV-lådan finns på plats mellan klockan 10.00-16.30.Information om god handhygienAnnalisa Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Gnesta kommun, kommer stå vid UV-lådan mellan klockan 14:30-16:30 för att informera om god handhygien.– De flesta bakterier är godartade, men det finns en del smittsamma bakterier som kan ställa till med sjukdomar och förkylningar. Kan vi upprätthålla en god handhygien minskar smittspridning och vårdrelaterade infektioner kan förebyggas, säger Annalisa Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, i Gnesta kommun.Intern handkampanjFör personal inom vård och omsorg är god handhygien både lagstyrt och ett måste. På socialförvaltningen i Gnesta kommun pågår under tiden 25 april – 25 maj en intern handkampanj där vi med hjälp av filmer, bilder, affischer, faktablad och en kunskapspromenad höjer kunskapen ytterligare om vikten av rena händer.

  Imorgon, 5 maj, är det internationella handhygiendagen. Dagen till ära kommer Gnesta kommun ha UV-lådan ”Handcheck” på kommunens servicecenter. I den kan du testa hur rena – eller bakteriefulla – dina händer är.


 • Temakväll: Sex, samtycke och relationer
  Barn är naturligt nyfikna på kroppen och sexualitet. Nyfikna barn googlar och bara några klick bort finns miljontals porrfilmer, gratis. Filmer som ofta innehåller sexism, rasism och våld. Hur påverkar nätporren barn och unga? Vilka faror finns på nätet? Och hur kan vi som är vuxna prata med våra barn om sex och relationer?Den 12 maj, klockan 18:30-20:30, välkomnar Gnesta kommun dig som är vårdnadshavare till en temakväll på Elektron. Flera föreläsare är ditbjudna för att prata om nätporr, sex, samtycke och relationer.FöreläsareMikis Kanakaris, ungarelationer.se. I en 20 minuter lång digital föreläsning kommer vi få lyssna på Mikis Kanakaris från organisationen ungarelationer.se hur porren påverkar våra unga.Polisen i Gnesta. Bilder med sexuellt innehåll har blivit allt vanligare bland unga. Nakenbilder byts och okända vuxna tar kontakt med unga i sexuellt syfte. Polisen i Gnesta föreläser för oss om farorna på nätet, vad som är lagligt/olagligt på nätet och vikten av att du som vårdnadshavare pratar med ditt barn om detta.Mimmi Broberg och Nina Redeby, skolkuratorer i Gnesta kommun. Hur förändras läroplanen när sex och samlevnad blir sexualitet, relationer och samtycke? Hur jobbar vi i skolan med sexualkunskap och hur kan vi rusta barn och unga i svåra situationer? Samt vikten av att kommunicera om detta ämne, både i skolan och hemma.Johan Skeppstedt, elevhälso- och kvalitetschef i Gnesta kommun. Hur arbetar vi för att öka likvärdigheten gällande undervisning och utbildning inom detta område både på skol- och kommunnivå?Astrid Thörner, familjestödjare, och Åsa Svernemar, barn- och ungdomssamordnare i Gnesta kommun. Astrid och Åsa informerar om socialtjänsten, ungdomsmottagningen och vilket stöd unga och vuxna kan få.GruppdiskussionerUnder kvällen kommer vi ha en fikapaus med gruppdiskussioner där du som är vårdnadshavare får chans att komma med frågor och input på vad du tycker att vi ska ta upp med eleverna i skolan. Moderator under kvällen är Klas Jervfors Turner, rektor på kulturskolan och fritidsgården Chill.Anmälan: Anmäl dig till temakvällen 12 maj Länk till annan webbplats.Välkommen!

  Hur påverkar nätporr våra unga? Och hur kan vi prata med våra barn om sex, samtycke och relationer? Svaren på dessa frågor och många fler får du under temakvällen den 12 maj på Elektron.


 • Hästen Alphons besöker Strandhagen
  Det är inte ofta det hörs ett gnäggande i Strandhagens trädgård. Men idag kunde boende och personal höra det när hästen Alphons, en 26 år gammal shetlandsponny, var på besök.– Det var ett roligt avbrott i vardagen som spred glädje och väckte minnen och känslor hos boende, säger Viktoria Axzell, demenssamordnare på Strandhagens brygga tillika Alphons ägare.Under besöket fick alla som önskade en chans att mata och klappa Alphons. Att klappa ett djur mår många människor bra av, menar Viktoria, då kroppen utsöndrar oxytocin, vårt ”lugn-och-ro-hormon”, vid beröring.Fyrbenta vännerAlphons är inte den första av våra fyrbenta vänner som kommer på besök till Strandhagen. Hundarna Daisy och Frans-Bertil brukar ibland också vara där för att sprida glädje. Och på kommunens andra äldreboende, Ekhagen, bor katten Siri tillsammans med några undulater.RobotdjurPå båda kommunens äldreboenden finns även robotkatter och robothundar som kan jama, spinna, slicka på tassen, skälla och vifta på svansen. Djuren känner av om någon går förbi och kan på så sätt interagera med människor. Precis som de levande djuren har robothusdjuren en lugnande effekt och kan sänka blodtrycket, ge omsorg och kärlek.

  Idag gästades Strandhagens äldreboende av hästen Alphons. Ett besök som uppskattades mycket av både boende och personal.
  Boende Max Holgersson uppskattade Alphons besök tillsammans med dottern Maria Holgersson.