RSS-nyheter från Gnesta kommun

Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se

 • Skräphjältar fick besök av en sopbil
  Det var ett förväntansfullt gäng som tog emot Sandra Holmström och Jonas Ek från Gnesta kommun under onsdagsmorgonen. Barnen på Videungarna, ett fristående personalkooperativ för pedagogisk omsorg, skulle nu få veta att de vunnit Gnesta kommuns skräpplockartävling.

  Barnen på Videungarna vann årets skräpplockartävling för förskolor. Idag fick de besök av miljöansvarig personal från Gnesta kommun – och av en sopbil!


 • Tyck till om Klämmingsbergsbadet
  Gnesta kommun har beslutat att rusta upp Klämmingsbergsbadet. Nu vill vi ha dina förslag på hur Klämmingsbergsbadet kan bli en trivsammare badplats.Hur vill du att Klämmingsbergsbadet ska se ut? Vad saknar du på platsen idag? Svara i vår enkätundersökning och tyck till. Dina synpunkter är viktiga och kommer att användas som underlag i kommande planering och utveckling av badplatsen.Till enkät om Klämmingsbergsbadet Länk till annan webbplats.

  Klämmingsbergsbadet står inför en kommande upprustning. Hur vill du att Klämmingsbergsbadet ska se ut? Tyck till i vår enkätundersökning som pågår hela sommaren.
  Hopptornet vid Klämmingsbergsbadet

 • Kommunfullmäktige 17 juni
  Välkommen till KF (kommunfullmäktige) måndagen den 17 juni 2024 klockan 19.00 i B-salen, Västra Storgatan 15, Gnesta.Sammanträdet är öppet för allmänhetenSom invånare har du chansen att lära känna de folkvalda politikerna och höra vilka beslut som tas i kommunens högsta beslutande instans, samtidigt som du får höra om hur besluten påverkar ditt vardagsliv.Följ livesändningen av sammanträdetDu har möjlighet att följa kommunfullmäktigesammanträdet live via en direktlänk här på webbplatsen. Länken publicerar vi på sammanträdesdagen, 17 juni.Inspelningar från kommunfullmäktigemöten tidigare i år hittar du i vår filmportal. Se relaterad information. Ärenden på dagordningenPå dagordningen finns flera beslutsärenden och här presenteras några av dem:
  • Gång- och cykelstrategi i Gnesta kommun
  • Rätt att ta ut avgift av flerbostadshus för utökat
   hämtningsintervall av förpackningar och returpapper
  • Val till kommunala uppdrag - Mandatperioden 2022-2026
  På dagordningen finns också åtta interpellationer och tolv nya motioner.Dagordning för kommunfullmäktigesammanträdet måndag den 17 juni 2024Läs kallelsen och dagordningen för fler ärenden och utförlig beskrivning Pdf, 12.3 MB..

  Måndag 17 juni sammanträder kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande instans. Här kan du läsa om de beslut som tas av våra folkvalda politiker och hur de påverkar ditt vardagsliv.
  Ordförandeklubba

 • Ansök om skolskjuts senast den 21 juli
  Elever som är folkbokförda i Gnesta kommun och går i någon av kommunens grundskolor kan ha rätt till skolskjuts. Tidigare läsår har kommunen erbjudit skolskjuts till alla elever som uppfyller kriterierna i riktlinjerna, men nu behöver du själv ansöka om skolskjuts för ditt barn.Du ansöker via e-tjänsten på vår webbplats: Ansök om skolskjuts Länk till annan webbplats.Skicka in din ansökan senast den 21 juli. Ansökningar som inkommer senare kommer inte kunna handläggas i tid till skolstart.Bedömningarna görs utifrån våra riktlinjer, se relaterad information.Skolskjuts med bussHar ditt barn tidigare blivit beviljad skolskjuts med buss? Busskortet gäller även för läsåret 2024/2025, så du behöver inte göra en ny ansökan.

  Nu är det dags att ansöka om skolskjuts för läsåret 2024/2025. Ansök om skolskjuts i vår e-tjänst senast den 21 juli.


 • Gnestas första Funkisdag blev en succé
  Dagen inleddes med att socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne hälsade alla välkomna. På plats fanns Rebecka Hasselrot och Johanna Hennberg från riksförbundet Hjärnkoll som talade om sina erfarenheter av att leva med autism och psykisk ohälsa.I pausen bjöds det på mockaruta och kaffe, innan det var dags för lokalpolisen att berätta om hur man skyddar sig mot bedrägerier.Dagen avslutades sedan med ett fantastiskt musikframträdande från den lokala musikgruppen Work it out.

  Funkisdagen gick av stapeln fredag den 24 maj och var en strålande succé med ett fullsatt Elektron.
  Rebecka Hasselrot föreläser om autism och psykisk ohälsa

 • Du kan rösta varje dag fram till valdagen
  Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar oss alla. EU-valet ger dig alltså en möjlighet att göra din röst hörd i frågor som du bryr dig om.FörtidsröstaI Gnesta kommun kan du förtidsrösta på servicecenter, Marieströmsgatan 3 vid Strömmentorget, Gnesta.Tider för förtidsröstning5 juni: 10.00-17.00
  6 juni: 10.00-14.00
  7 juni: 10.00-17.00
  8 juni: 10.00-14.00
  9 juni: 08.00-21.00
  Rösta i vallokal på valdagenGnesta kommun har sju vallokaler, där du har möjlighet att gå och rösta. Vallokalerna är öppna 08.00-21.00. Det står på ditt röstkort i vilken vallokal du ska rösta i.Vill du lära dig mer om valet och hur det går till, eller hitta kontaktuppgifter till kommunen, om du har några frågor? Se relaterad information.

  Den 9 juni är det dags för val till Europaparlamentet, men redan nu kan du förtidsrösta. Alla som fått ett röstkort har rätt att rösta. Gör din röst hörd!
  Skylt med texten Vallokal

 • Tyck till om lekparker i Gnesta centralort
  Varje år besiktas lekparkerna i kommunen. Behovet av renovering och utbyte av nuvarande lekutrustning varierar för de olika lekplatserna. I år ska Gnesta kommun rusta upp Thuleparken och Frösjöstrands lekparker.Nu vill vi ha kommuninvånarnas förslag på hur vi skulle kunna göra parkerna ännu mer trivsamma och roliga att vara i. Saknar du till exempel någon lekutrustning eller annan funktion i parkerna? Du kan också lämna synpunkter på andra lekparker i kommunen.Svara på enkätenSkicka in dina synpunkter genom vår enkät senast den 7 juli och uppmana gärna barn och unga i din närhet att komma med förslag. Enkäten innehåller två frågor.Till enkät om lekparker Länk till annan webbplats.Du kan också skanna QR-koder som finns uppsatta i Thuleparken och Frösjöstrands lekpark för att komma till enkäten.Renovering och upprustning av lekplatserGnesta kommun har uppdraget att ta fram planer för underhåll och investeringar för våra kommunala anläggningar. Dessa planer ska på sikt leda till en bättre samordnad planering och dessutom ge dig som invånare en tydligare bild av när och hur våra lekparker kommer att renoveras.

  Hur vill du att Thuleparken och Frösjöstrands lekparker ska se ut? Nu vill vi ha in synpunkter från barn och unga i kommunen. Fyll i vår enkät senast den 7 juli.


 • Sommaraktiviteter för barn och unga
  Nu börjar vi närma oss skolavslutning och ett långt och soligt sommarlov! Ta del av inspiration och tips på 13 roliga sommarlovsaktiviteter som fritidsgården Chill och biblioteket arrangerar. Aktiviteterna är gratis och passar barn och ungdomar i olika åldrar. Tänk på att flera av aktiviteterna kräver föranmälan och att vissa har begränsat antal platser.13 roliga sommarlovsaktiviteter gnesta.se/lovaktiviteter Länk till annan webbplats. hittar du alla aktiviteter som arrangeras av Gnesta kommun, föreningar och andra aktörer under sommarlovsveckorna.Ha en härlig sommar!

  I sommar har kommunen ett generöst utbud av gratis aktiviteter för dig som har sommarlov. Här kan du ta del av alla roliga aktiviteter som biblioteket och fritidsgården Chill håller i.
  Sommarlovsaktiviteter i ett kollage

 • Nu är Frejaskolan en Generation Pep-skola
  –Det är glädjande! Det är barnen som har gjort jobbet om man säger så och de har varit jätteduktiga, säger idrottsläraren Bernar Malkoun.–Fritids har jobbat med att hitta aktiviteter som passar barnen, och vi har arbetat med både korta rörelsepauser under lektionerna och roliga rastaktiviteter som barnen gillar.

  I fredags hissades den blå flaggan på Frejaskolan. Man firade att skolan nu har blivit en certifierad Generation Pep skola.
  Generation Peps flagga

 • Träffa kommunen på Gnestadagen 1 juni
  För att du som invånare ska få möjlighet att prata med oss om olika typer av frågor har vi experter på plats under olika tider av dagen. Tältet hittar du vid Västra Storgatan 15 i Gnesta.
  Temafrågor i tältet under dagenKlockan 10.00-12.00
  • Stöd till dig med funktionsnedsättning
  • Mat i förskola, skola och boenden.
  • Dialog om Klämmingsbergsbadet – Vilka tankar och idéer har du?
  • Arbetsgivaren Gnesta kommun – Vill du jobba hos oss?
  Klockan 12.00-14.00
  • Om demens och insatser inom äldreomsorgen
  • Systematiskt kvalitetsarbete och målbild i förskola och skola
  • Dricksvattenförsörjning och spillvattenhantering
  • Hur är läget med kommunens ekonomi?
  Klockan 14.00-16.00
  • Systematiskt kvalitetsarbete och målbild i förskola och skola
  • Renhållning och kommande FNI- fastighetsnära insamling av förpackningar
  • Digitalisering i Gnesta kommun
  Fika med en politikerVill du prata med någon av våra förtroendevalda? På Gnestadagen har du chansen att få en pratstund och samtidigt bli bjuden på en kopp kaffe eller te. Anmäl dig i tältet, är det många som kommer samtidigt kan du behöva vänta en liten stund.Träffa energirådgivningenOm du vill bli mer energismart och behöver råd eller hjälp med att hitta ett energialternativ som passar dig kan du komma till kommunens tält och träffa en energi- och klimatrådgivare.Öppet hus vid brandstationenTräffa personalen på räddningstjänsten, ta en titt på deras utryckningsfordon och få en inblick i hur arbetet som brandman ser ut. Kanske vill du bli en av dem?
  Vid brandstationen finns också FRG, Frivilliga Resursgruppen och informerar om vad du som invånare kan göra för att engagera dig i dina och även kommunens beredskapsförberedelser.


  Vill du träffa sakkunniga från kommunen, gå en tipsrunda eller kanske fika med en politiker? Då kan du besöka kommunens tält under Gnestadagen.
  Kommunens tält på Gnestadagen