RSS-nyheter från Gnesta kommun

Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se

 • Förändringar inom busstrafiken
  Förändringen innebär att du som resenär registrerar din biljett genom att skanna den i en biljett-validator (biljettläsaren) som sitter i mitten av bussen.Biljetter som köpts nu under corona-pandemin har tidigare aktiverats direkt vid köp. Från och med den 25 januari kommer du som resenär att själv behöva registrera din biljett.I och med detta kan du resa med förladdad reskassa på ditt gröna resekort. Om du ska resa över flera zoner måste du se till att den resan är inställd som favoritresa via Mina Sidor. Är du osäker på hur du gör detta kan du ringa Sörmlandstrafikens kundservice på 0771-22 40 00 så hjälper de dig.I samband med detta vill vi också påminna om att det fortfarande är viktigt att resenärer följer Folkhälsomyndighetens direktiv och noga överväger sitt beslut att resa kollektivt. Välj andra färdmedel om du kan samt undvika resor i rusningstrafik. Följ också Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att bära munskydd i kollektivtrafiken vid resor under högtrafik (vardagar mellan 07.00-09.00 samt 16.00-18.00).


 • Närundervisning i Kulturskolan för elever födda 2005 eller senare
  Detta innebär alltså att elever i Kulturskolan, som är födda 2005 eller senare, från och med måndag 25 januari är välkomna tillbaka till Kulturskolan för undervisning. Undervisning som ges i gruppform kommer begränsas till grupper om max 15 personer. Precis som tidigare möblerar vi så att avstånd kan hållas. Vidare kommer lärarna uppmana eleverna att tvätta och sprita sina händer och vi rengör utrustning och material före och efter användning.


 • Kommunala idrottsanläggningar öppnar för barn och unga
  Idag, 21 januari, meddelade regeringen att idrottsaktiviteter för barn och ungdomar som är födda 2005 och senare kan återupptas både inom- och utomhus. Ett av motiven är att fritidsaktiviteter är viktiga för barn och ungas utveckling.Med anledning av regeringens beslut har Gnesta kommun bestämt att barn och unga som är födda 2005 eller senare är välkomna att återigen träna i kommunens idrottsanläggningar. Detta gäller såväl inomhus- som utomhusträning från och med måndag 25 januari.Det är viktigt att idrottsaktiviteterna genomförs utan ökad risk för smittspridning och att föreskrifterna och allmänna råd följs.Verksamhet för vuxenidrott sker tillsvidare utomhus på ett smittsäkert sätt. Gnesta Ishall kommer inte att öppna för allmänhetens åkning.Mer informationLäs mer om beslutet på regeringens hemsidalänk till annan webbplats


 • Fortsatt distansundervisning för högstadiet på Frejaskolan
  Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att förlänga den period som eleverna i högstadiet på Frejaskolan får distansundervisning i ytterligare två veckor, fram till och med den 5 februari.Närundervisning i vissa fallElever i nian kommer dock ges närundervisning i de praktiska ämnena, samt eventuellt ytterligare ämnen utifrån rektors individuella bedömning. Eleverna i årskurs nio har fått information via Infomentor om vad som gäller för respektive klass.Elever som bedöms särskilt sårbara för distansundervisning kommer fortsatt få sin undervisning på plats i skolan.Matlådor till elever med distansundervisningFör elever som har distansundervisning finns möjlighet att beställa matlådor. Matlådorna ska ha beställts senast klockan 9 dagen innan du vill hämta upp dem och du kan med fördel beställa och hämta upp flera matlådor på en gång.Matlådorna hämtas upp på Frejaskolan, Welandersborgs skola, Kvarnbackaskolan samt på Gläntans förskola i Laxne. Tid för upphämtning av matlådan bestäms via mejl efter att du lagt din beställning. Läs mer om hur du beställer och hämtar upp din matlåda i vår tidigare nyhet.


 • Hitta boken bland träd, gräs och stenar
  Från och med fredagen den 22 januari kan du som är 3-13+ år hitta något extra speciellt någonstans i Gnesta kommun. Det är Gnesta bibliotek som har placerat ut bokpåsar på lite olika platser. I påsen finns det en bok så att den som hittar boken får behålla den.Idén kom från Koordinaten i Oxelösund. Det var en så bra idé så vi provar nu att göra samma sak. Sammanlagt finns det 17 bokpåsar i omlopp. Den som hittar boken får behålla den eller ge den till någon vän. Om möjlighet finns går det bra att ta en bild till Instagram eller Facebook och tagga bilden med #gnestaläser och #gnestabibliotek. Varje fredag kommer vi att fylla på med nya böcker på nya platser så håll utkik! Hitta boken pågår ända fram till sportlovet.Du vet väl om att du alltid kan låna böcker på Gnesta bibliotek fast det är stängt för besök? Ring 0158 - 275 294 eller mejla, se kontakt, så hjälper vi dig. Du kan också lägga en lapp i bokinkastet på Marieströmsgatan 3 där du skriver vad du vill låna och vad du heter.


 • Nya e-tjänster för ansökan om färdtjänst och riksfärdtjänst
  E-tjänsterna införs för att öka tillgängligheten och transparensen för dig som söker färdtjänst eller riksfärdtjänst. De nya tjänsterna gör också att du enkelt kan följa och komplettera ditt ärende.För att fylla i ansökan behöver du en dator och en e-legitimation. En e-legitimation, till exempel Mobilt BankID, är en digital legitimation som du skaffar från Skatteverket, se relaterad info. När du fyllt i ansökan och skickat in den kan du logga in med din e-legitimation för att se var i ansökningsprocessen ditt ärende befinner sig.E-tjänsterna hittar du på gnesta.se under e-tjänster. Vill du hellre fylla i och skicka in en ansökningsblankett hittar du blanketten på samma ställe som den digitala e-tjänsten.Har du frågor om de nya e-tjänsterna för färdtjänst och riksfärdtjänst är du välkommen att ringa till kommunens servicecenter, se relaterad information.


 • Coronaviruset: Åtgärder i Gnesta kommun
  FrejaskolanEleverna i årskurs 7, 8 och 9 på Frejaskolan kommer ha distansundervisning från och med måndag 11 januari till och med fredag 5 februari. Elever i nian kommer dock ha närundervisning i de praktiska ämnena från och med måndag 25 januari. Beslutet gäller inte elever i särskilda undervisningsgrupper och grundsärskolan. Läs mer här.Digitala mötenKommunen kommer under perioden i så stor utsträckning som möjligt att ställa om fysiska möten till att bli digitala. Om det inte är möjligt att genomföra möten på ett smittsäkert sätt kan möten komma att ställas in.ServicecenterServicecenters reception kommer att hållas öppen som vanligt vardagar, men stängt lördagar. För att minimera risken för smittspridning uppmanas allmänheten att undvika besök så långt som möjligt genom att i första hand ta kontakt via telefon och e-post. Se kontakt.
  Du kan alltid kontakta kommunen och utföra tjänster via brev och mejl. Se kontakt. E-tjänster och sociala medier. Se relaterad info.
  Vård- och omsorgKommunen avråder just nu bestämt från besök till särskilt boende för äldre och grupp- eller serviceboende.Du som är 70 år eller äldre och som beviljas färdtjänst av kommunen kommer så långt det är möjligt att erbjudas ensamresor, på rekomendation från smittskyddsläkaren i Region Sörmland. Det är Region Sörmland som ansvarar för färdtjänsten och trafiken utförs av Sörmlandstrafiken. Har du frågor gällande din färdtjänstresa ska du kontakta Sörmlandstrafiken på telefon 020-44 40 00.Öppna förskolanÖppna förskolan vid familjecentralen kommer enbart ta emot enskilda besökare som har särskilda behov av att upprätthålla kontakten med öppna förskolans personal.Kultur- och fritidKommunala idrottsanläggningarFrån och med måndag 25 januari öppnar alla kommunala idrottsanläggningar för idrottsaktiviteter för barn och unga födda 2005 eller senare. Detta efter ett beslut från regeringen. Läs mer här.BiblioteketBiblioteket är inte stängt utan verksamheten ställer om. Det innebär att du som låntagare får samma goda service men just nu tas inte fysiska besök emot i själva biblioteket. Det går fortfarande utmärkt att låna och beställa böcker på bibliotekets webbplats, eller genom att ringa biblioteket. Se kontakt. Böckerna avhämtas på servicecenter, Marieströmsgatan 3 i Gnesta. Bokade barngrupper kommer i vissa fall att tas emot.Freja- Bad och GymFreja Bad och Gym är stängt för allmänheten tillsvidare enligt tidigare beslut. Köpta träningskort aktiveras när anläggningen åter öppnar.Bokad simskola i grupp för barn kommer att genomföras när anläggningen åter kan öppnas.FritidsgårdenFrån och med den 22 december 2020 fram till den 24 januari 2021 kommer Fritidsgården Chill bedriva digital verksamhet via Discord och Instagram. Den fysiska fritidsgården kommer att vara stängd under samma period. Detta kan komma att förlängas om restriktionerna kvarstår. Som komplement till fritidsgårdens digitala mötesplatser kommer personalen vid olika tillfällen även finnas utomhus för att möta barn och unga.Kulturskolan och KomtekUndervisningen vid Kulturskolan och Komtek startar som vanligt den 18 januari, men via distansundervisning. Distansundervisningen kommer ges till och med den 24 januari, med möjlighet till förlängning ifall restriktionerna kvarstår. Mer information om hur undervisningen kommer att ske skickas till elever och vårdnadshavare under vecka 2.Gnesta IshallAllmänhetens åkning ställs in tillsvidare.Uthyrning av ElektronTills vidare är det inte möjligt för allmänhet, företag och föreningar att hyra lokalerna i Elektron. Lokalerna kommer enbart nyttjas för interna och politiska möten på ett smittsäkert sätt.Gnesta kommun följer noggrant utvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi håller oss uppdaterade om det aktuella läget och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer. Kommunens arbete med anledning av covid-19 hittar du här: gnesta.se/covid19


 • Samråd om plan för räddningsinsats
  Enligt lag ska allmänheten få möjlighet att lämna synpunkter på den kommunala planen för räddningsinsats vid Sevesoverksamheter på den högre kravnivån. Sörmlandskustens räddningstjänst har dock valt att uppföra en kommunal plan som både omfattar Seveso- och farliga verksamheter och allmänheten har därmed möjlighet att lämna synpunkter på hela planen.På Sörmlandskustens räddningstjänst webbplats hittar du planen i sin helhet och information om hur du lämnar synpunkter.


 • Nu börjar vaccineringen för personer med hemtjänst och hemsjukvård
  Nu kan alla personer i Sörmland som har hemtjänst, hemsjukvård eller bor med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård boka tid för vaccination via e-tjänsterna på 1177.se. Tillgången på vaccin styr hur många tider som är tillgängliga för bokning.Blankett om vaccineringHar du inte möjlighet att boka tid på 1177.se kan du istället fylla i blanketten "erbjudande om vaccin mot covid-19" som du får via post eller hemtjänst, så får du sedan en kallelse från vårdcentralen. Är du över 90 år behöver du inte boka en tid utan du får en kallelse från din vårdcentral.Vaccinet ges i två doser med ungefär tre veckors mellanrum. När du är på vårdcentralen och får den första dosen får du också en ny tid för dos två. Vaccineringen är avgiftsfri och frivillig.I de fall Region Sörmland ringer upp för att boka in tid efterfrågas aldrig BankID.Avgiftsfri sjukresaUnder perioden 18 januari till och med 31 mars har Region Sörmland beslutat att sjukresor som avser vaccinering mot covid-19 ska vara avgiftsfria för att inte någon person av ekonomiska skäl ska behöva avstå från vaccinering mot covid-19.Boka först din vaccinationstid. Ring därefter 020-44 40 00 för att boka transport.Såhär bokar du tid på 1177:Gå till 1177.se och välj den vårdcentral du önskar vaccinera dig på under ”Hitta vård”. Under e-tjänsterna, välj "Boka tid för vaccination mot covid-19". Logga in med BankID eller Freja eID och följ instruktionerna.Så här bokar du tid genom telefonsamtal:Det går också bra att ringa direkt till vårdcentralerna i Gnesta för att boka tid. Telefonnumret till Vårdcentralen Gnesta och till Frösjö Vårdcentral hittar du under kontakt.Mer informationLäs mer om vaccination mot covid-19 på 1177.länk till annan webbplats
  Läs mer om vaccination mot covid-19 i Sörmland på 1177.länk till annan webbplats • Matlådor till Frejaskolans högstadieelever
  Tid för upphämtning av matlådan bestäms via mejl efter att du lagt din beställning. Läs mer om hur du beställer nedan.Nyheten har uppdaterats 2021-01-15 med en rättelse: matlådor till dig som bor i Laxne ska beställas senast klockan 9.00 dagen innan du vill hämta upp maten, inte samma dag som nyheten tidigare angav.Om du bor i BjörnlundaMatlådor beställs genom att mejla till skolrestaurangen på Welandersborgs skola, se kontakt. Mejla din beställning senast klockan 9.00 dagen innan du vill hämta upp maten. Beställ och hämta gärna matlådor för flera dagar i taget och glöm inte att ange eventuella matallergier/intolerans samt om du vill ha en vegetarisk måltid istället för kött.Om du bor i GnestaMatlådor beställs genom att mejla till skolrestaurangen på Frejaskolan, se kontakt. Mejla din beställning senast klockan 9.00 dagen innan du vill hämta upp maten. Beställ och hämta gärna matlådor för flera dagar i taget och glöm inte att ange eventuella matallergier/intolerans samt om du vill ha en vegetarisk måltid istället för kött.Om du bor i LaxneMatlådor beställs genom att mejla till skolrestaurangen på Welandersborgs skola, se kontakt. Mejla din beställning senast klockan 9.00 dagen innan du vill hämta upp maten. Beställ och hämta gärna matlådor för flera dagar i taget och glöm inte att ange eventuella matallergier/intolerans samt om du vill ha en vegetarisk måltid istället för kött. Observera att maten levereras till förskolan Gläntan och hämtas upp där.Om du bor i StjärnhovMatlådor beställs genom att mejla till skolrestaurangen på Kvarnbackaskolan, se kontakt. Mejla din beställning senast klockan 9.00 dagen innan du vill hämta upp maten. Beställ och hämta gärna matlådor för flera dagar i taget och glöm inte att ange eventuella matallergier/intolerans samt om du vill ha en vegetarisk måltid istället för kött.