RSS-nyheter från Gnesta kommun
Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se
-
En barndom utan brott – en informationskväll för alla vuxna förebilder
I dagens samhälle står många barn och unga inför en växande risk att dras in i kriminalitet. För att öka medvetenheten och kunskapen om de kriminellas rekrytering bjuder Gnesta kommun, i samverkan med områdespolisen i Gnesta, in till en informationskväll med temat En barndom utan brott – hur kan vi skydda barn och unga från kriminalitet .Denna kväll riktar sig särskilt till alla föräldrar och andra vuxna förebilder – lärare, tränare och andra som spelar en viktig roll i våra barn och ungas liv. Deras engagemang har stor betydelse för arbetet med att förebygga att unga dras in i kriminalitet. Målet är att tillsammans med polisen öka medvetenheten hos vuxna och stärka deras roll som viktiga förebilder.Samarbete och förebyggande åtgärderSSPF står för skola, socialtjänst, polis och fritid, och är ett samarbete mellan dessa fyra aktörer. De arbetar gemensamt för att förhindra och att förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet. Jonathan Ivarsson är SSPF-koordinator i Gnesta kommun och han betonar hur viktigt det är med samarbete och förebyggande åtgärder:– Vi vill arbeta proaktivt, men det krävs att vi gör det tillsammans. Ju fler vi är i samhället som ser, förstår och vågar agera när något känns fel, desto bättre möjligheter har vi att förebygga risker. Om vi kan öka vår medvetenhet och samverkan kan vi skapa en tryggare framtid för alla. För att förhindra morgondagens brottslighet måste vi agera idag.
Gnesta kommun och områdespolisen i Gnesta bjuder in till en informationskväll om hur vi kan förebygga riskerna för att unga dras in i kriminalitet.
-
Företagare mer nöjda med kommunens service
Företagare i Gnesta ger högre betyg till kommunens service inom myndighetsutövning. Det visar resultatet från den nationella NKI-mätningen (Nöjd-Kund-Index) för 2024, som publicerades i veckan.Undersökningen genomförs årligen och riktar sig till företag som haft kontakt med kommunen i ärenden som rör bland annat bygglov, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, markupplåtelse, brandskydd och serveringstillstånd.Höjda betyg för bygglovI årets mätning får kommunens arbete med bygglov särskilt höga omdömen. Nöjdhetsindex för bygglovsärenden har ökat från 65 till 86 på en 100-gradig skala jämfört med föregående år – en av de största förbättringarna i landet. Företagare lyfter bland annat fram bemötande, service och tydlighet som positiva delar i processen – från första kontakt till avslutat ärende.– Vi är glada över det förtroende företagarna visar oss. Det är ett resultat av vårt arbete med att förenkla och förbättra vår service, säger Sofia Valeria, bygg- och miljöchef i Gnesta kommun.Positiv utveckling även i helhetenÄven det samlade resultatet för kommunens myndighetsutövning – det så kallade sammanslagna NKI – har förbättrats. Gnesta får i år ett totalindex på 68 (från 65 året innan). Det innebär att företagarna ger kommunen ett godkänt betyg, även om resultatet ligger något under rikssnittet som är 74.Förbättringsbehov inom vissa områdenUndersökningen visar också att det finns utvecklingsmöjligheter. Inom livsmedelskontrollen får kommunen ett NKI på 61, vilket ligger under godkänt gränsvärde enligt SKR:s betygsskala. Resultatet ger viktig information om hur vi kan bli ännu bättre i dialogen och servicen till företagare inom detta område.– Vi vill att det ska vara enkelt och tydligt att ha kontakt med oss i olika ärenden. Därför är företagarnas synpunkter viktiga – de hjälper oss att prioritera rätt och utvecklas, säger Sofia.Ett viktigt underlag för fortsatt förbättringGnesta kommun använder NKI-mätningen som ett verktyg för att vidareutveckla bemötande, arbetssätt och kommunikation i myndighetskontakter med näringslivet. Resultaten ligger till grund för dialog, lärande och konkreta förbättringsinsatser.
Företagare i Gnesta kommun ger högre betyg till kommunens service. I den senaste NKI-mätningen syns särskilt stora förbättringar inom bygglov, där nöjdheten ökat kraftigt. Samtidigt ger resultatet viktiga insikter om hur kommunen kan fortsätta utveckla sitt bemötande och sina arbetssätt.
-
Digitalt arbetssätt ger en effektivare vård och en tryggare arbetsmiljö
Digitalisering kan lätt uppfattas som ett abstrakt och svårbegripligt begrepp. För att göra det mer konkret kan man se digitalisering som en form av digital utveckling. Genom att använda teknik förenklar, förbättrar och effektiviserar vi verksamheter och processer. Tekniken ger oss de hjälpmedel och förutsättningar som krävs för att erbjuda en enklare, mer tillgänglig och effektiv service till dig som invånare i Gnesta kommun.Med mobiltelefonen som arbetsverktygEtt konkret exempel på digitaliseringen i kommunen finns hos vård- och omsorgspersonalen inom socialförvaltningen. Där pågår just nu en övergång till ett mer digitalt arbetssätt. Idag kan man ofta se personalen använda sina jobbmobiler som en naturlig del av sin arbetsdag. Mobilen bli ett arbetsverktyg, där bland annat signeringen av läkemedel och dokumentation görs digitalt via en app.Det nya digitala arbetssättet gör det enklare att göra rätt och ger möjlighet till att arbeta mer effektivt. Personalen kan på ett lättillgängligt, tryggt och tydligt sätt se vilken medicin som ska ges eller vilken arbetsuppgift som ska utföras. I appen finns också möjlighet att både läsa dokumentation och själv dokumentera på plats hos vårdtagaren, vilket gör det enklare att planera arbetsdagen. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Annalisa Andersson ser positivt på utvecklingen:– Vi ser en tydlig kvalitetsökning hos de enheter som har gått över till en digital lösning. Nu gör vi det ännu enklare att göra rätt och dessutom kan vi arbeta mer resurseffektivt. För oss innebär digitalisering en mer hållbar arbetsmiljö, där både personalen och vårdtagarna gynnas av ett tryggare och mer effektivt arbetssätt.Stöd och rutiner skapar trygghetDen nya digitala arbetsmetoden implementeras successivt under året och beräknas vara fullt utbyggt till årsskiftet. Det finns dock alltid utmaningar med nya arbetssätt och system, men genom att utbilda personalen och säkerställa att de har goda möjlighet till hjälp och stöd, blir övergången smidigare. Att ha fasta rutiner – som till exempel vad man gör om systemet ligger nere – ökar tryggheten med den digitala lösningen. Det bidrar till att personalen är positiva till förändringen. Marina Andersson, IT-samordnare på förvaltnings- och utvecklingsenheten på socialförvaltningen i kommunen, ser digitaliseringen som en tillgång:– Vi startade i en liten skala och jobbar nu på att utvidga användandet mer och mer. Naturligtvis finns det en inlärningskurva, men egentligen gör vi samma sak som tidigare, skillnaden är att vi numera gör det digitalt. Med jobbmobilen som arbetsverktyg får vård- och omsorgspersonalen ännu bättre förutsättningar för att utföra sitt arbete.
Digitaliseringsarbetet hos socialtjänsten i Gnesta kommun går framåt. När jobbmobilen används som arbetsverktyg för planering, signering och dokumentation, blir resultatet ett effektivare och säkrare arbetssätt.
-
Välkommen till dialogmöte om kulturlivet i Gnesta kommun
Under våren har vi inlett ett arbete för att ta fram en handlingsplan kopplad till Gnesta kommuns kulturpolitiska program. I den processen vill vi lyssna in och ta tillvara de erfarenheter, behov och idéer som finns bland kulturföreningar, arrangörer, studieförbund, konstnärer, företagare och alla som är engagerade i eller nyfikna på kulturens roll i vår kommun.Mötet har formen av en öppen workshop där vi tillsammans, utifrån några givna frågeställningar, utforskar hur vi kan bygga hållbara strukturer för samverkan och samlas kring utveckling av bygdens kulturliv. Frågorna kommer att utgå från kommuns kulturpolitiska program.Samtalen leds av tjänstepersoner från kommunen samt en extern moderator. Ledande politiker kommer att finnas på plats för att lyssna och delta i dialogen.Vad: Öppet dialogmöte om kulturlivet i Gnesta
Tid: Onsdag 14 maj klockan 18.30–20.30
Plats: B-salen på Elektron, Västra storgatan 15, Gnesta
Målgrupp: Ideella kulturföreningar, kulturföretagare, konstnärer, allmänhet och alla med intresse för frågorna.
Anmälan: Öppet för alla, men anmälan krävs. Anmäl dig här: Anmälan till dialogmöteLänk till annan webbplats.Vi bjuder på fika!Har du frågor?Kontakta Nina Fridell, kultursamordnare.E-post: nina.fridell@gnesta.se
Telefon: 0158-275 285Läs Gnesta kommuns kulturpolitiska program: Kulturpolitiskt programLänk till annan webbplats.
Har du idéer eller tankar om hur kulturlivet i Gnesta kommun kan utvecklas? Vi bjuder in till ett öppet dialogmöte tisdagen den 14 maj där vi tillsammans samtalar om hur vi kan stärka, stötta och synliggöra kommunens rika kulturliv. Länk till anmälan finns i nyheten.
-
Dags att söka arrangemangsbidrag – ansök senast 1 maj
Önskar din förening arrangemansgbidrag till sommaren och höstens aktiviteter? Då behöver vi ha din ansökan senast torsdag den 1 maj. E-tjänst - Sök arrangemangsbidragLänk till annan webbplats.Vem kan söka arrangemangsbidrag?Bidraget riktar sig till föreningar som vill arrangera publika program, aktiviteter eller evenemang inom till exempel kultur och idrott. Syftet är att bidra till meningsfulla aktiviteter för kommunens invånare och besökare med fokus på barn, unga och personer över 65 år.Vad behöver vi uppfylla för att få bidrag?Föreningens program eller arrangemang ska vara öppet för alla och äga rum inom Gnesta kommun.Vi prioriterar arrangemang eller verksamheter som:
- prioriterar verksamhet för barn, unga och personer över 65 år
- skapar ett aktivt lov för barn och unga
- firar nationella högtider, till exempel valborgsmässoafton och midsommar som är tillgängligt för alla
- har särskild betydelse för Gnestas konst- och kulturliv, invånare och besökare.
- främjar allas möjlighet till kulturupplevelser, fysisk aktivitet, bildning och skapande
- främjar samarbeten med andra föreningar
- främjar kvalité och konstnärlig förnyelse, prövar nya arbetsmetoder och nya sätt att möta eller involvera publik.
Nu kan föreningar i Gnesta kommun skicka in sin ansökan om arrangemangsbidrag inför sommarens och höstens aktiviteter. Välkommen med er ansökan senast den 1 maj.
-
Nya regler för majbrasor – detta gäller för Valborg
Sök tillstånd från Polisen – inte kommunenFrån och med den 18 februari 2025 gäller nya regler kring eldning av trädgårds- och parkavfall i samband med majbrasor. Enligt ändringar i lagstiftningen krävs inte längre dispens från kommunen, så länge eldningen sker inom ramen för ett evenemang som har tillstånd som allmän sammankomst eller offentlig tillställning enligt ordningslagen.Det betyder att:- Majbrasor får anordnas utan kommunalt tillstånd.
- Eldning av trädgårds- och parkavfall är tillåten om evenemanget har tillstånd från Polismyndigheten.
- Du ansöker om tillstånd hos Polisen via deras webbplats: Ansök om att anordna arrangemang
Länk till annan webbplats.
- Eldning av torra löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom detaljplanelagt område är endast tillåten från 1 oktober till 1 maj.
- För att elda utanför denna period krävs dispens från samhällsbyggnadsnämnden.
- Eldning får aldrig ske i strid med gällande brandföreskrifter eller på ett sätt som medför olägenhet för människors hälsa.
- Regler för hantering och transport av avfall finns även i kommunens renhållningsordning.
Detta gäller kring eldning – Gnesta kommunLänk till annan webbplats.Checklista inför Valborg
- Kontrollera att ditt evenemang är en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.
- Ansök om tillstånd hos Polisen i god tid.
- Om eldningen sker inom detaljplanelagt område – säkerställ att den sker mellan 1 oktober och 1 maj.
- Följ alla säkerhetsföreskrifter vid eldning.
- Samråd gärna med räddningstjänst eller kommunen vid osäkerhet.
Du som planerar att anordna en majbrasa till Valborg kan göra det utan dispens från kommunen – om evenemanget har tillstånd enligt ordningslagen. Här är vad som gäller.
-
Påsklov – här är alla lovaktiviteter!
Fritidsgården Chill Fredag 11 april – GrillkvällTjuvstarta påsken med en trevlig grillkväll tillsammans med Chill.
Drop-in, ingen föranmälan krävs.
Var: fritidsgården Chill
Tid: från klockan 16.00
Ålder: 12–19 årTisdag 15 april – PizzatävlingBaka och designa din egen pizza. Må den snyggaste pizzan vinna! Ingen föranmälan krävs.Var: fritidsgården Chill
Tid: 14.00–18.00
Ålder: årskurs 6–19 årTisdag 15 april – SkräckfilmskvällSe skräckfilm på Elektron – om du vågar? Vilken film det blir presenteras på Chills Instagram, se relaterad information. Åldersgränsen på filmen är från 15 år. Personal på Chill är med och kan samtala om filmerna, vilket möjliggör visning från 11 år. Föranmäl dig via Speedadmin.Länk till annan webbplats.Var: Elektron, A-sal
Tid: 17.00–20.00
För: årskurs 6–19 år
Torsdag 17 april – Påskäggsjakt i GnestaDen årliga påskäggsjakten är här! Kom till Chill och få ledtrådar till var godiset är gömt. Ingen föranmälan krävs.
Var: samling vid fritidsgården Chill
Tid: 14.00–17.30
Ålder: årskurs 6–19 år
Torsdag 17 april – Spela påskbingoVar med på bingo! Fina påskpriser utlovas till vinnarna. Kom klockan 17 om du vill vara med, ingen föranmälan krävs. Övriga aktiviteter på Chill är stängda under tiden vi spelar.
Var: fritidsgården Chill
Tid: 17.00–19.00
Ålder: årskurs 6–19 årÅk skridskor i ishallenÅk skridskor och ha roligt i ishallen – sista chansen för allmänhetens åkning under påsklovet! Tänk på att du måste ha egen hjälm och skridskor på isen och att allmänhetens åkning sker under eget ansvar.Läs mer och se åktider på: Gnesta ishall - Gnesta kommunLänk till annan webbplats.
Gnesta bibliotekMåndag 14 april – Prova på animationProva på animationer med påsktema i stopmotion-teknik med iPads, lera och papper. Ingen förkunskap krävs. Drop-in.
Ett samarbete mellan Kulturskolan och biblioteket.Var: Gnesta bibliotek
Tid: 13.00–16.00
Ålder: från cirka 6 årMåndag 14 april – Påskpyssla på bibliteketPysselbordet står framdukat. Använd din fantasi och skapa!Var: Gnesta bibliotek
Tid: 10.00–17.00
Ålder: Alla åldrarMåndag–torsdag, 14–17 april – Prova på VRProva olika spel och upplevelser med VR-glasögon! Du kan anmäla dig i förväg i biblioteksdisken. Det går också bra att komma direkt och se om det finns lediga platser.Ålder: 10–18 år
Var: Gnesta bibliotek
Tid: Under bibliotekets öppettider
Tisdag–torsdag, 15–17 april - Påsklovs-workshopTa med din skaparlust och delta i påsklovs-workshop! Under ledning av pedagoger på Sörmlands museum förvandlar vi papper och återbruksmaterial till färgsprakande blommor, surrande insekter och andra nyvakna vårvarelser.Kom när du vill, stanna så länge du vill – och låt fantasin flyga fritt! Både barn och vuxna är välkomna. Drop-in, men begränsat antal platser.Var: Gnesta bibliotek
När: Tisdag–torsdag, 15–17 april
Tid: Tisdag och onsdag kl. 11.00–15.00, torsdag kl. 11.00–13.30
KulturskolanMåndag 14 april – Prova träblåsProva på tvärflöjt, klarinett och saxofon tillsammans med Kulturskolan. Vi bjuder på fika. Drop-in.
Var: Kulturskolan, Frejavägen 1. Gå in via den blå dörren, runt vänstra hörnet på Frejaskolans högstadieskola.
Tid: 10.00–12.00
Ålder: 9–19 år
Freja Bad & Gym Freja Bad & Gym är stängt på långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Övriga dagar har vi öppet som vanligt.
Läs mer och ser öppettider på: Öppettider badhuset - Gnesta kommunLänk till annan webbplats.
Vecka 16 är det påsklov i Gnesta kommun. Då kan barn och ungdomar bland annat pyssla, prova olika blåsinstrument, vara med på godisjakt, se skräckfilm och skapa animationer. Alla aktiviteter är gratis, vissa behöver du anmäla dig till.
-
Internutbildning för mer näringsrikt fika i äldreomsorgen
Den 19 mars bjöd kommunens kostenhet personal från Strandhagens äldreboende och övriga äldreomsorgen på en internutbildning med fokus på proteinrika bakverk och matbröd. Syftet var att inspirera deltagarna att skapa mer näringsrika, nyttigare och energigivande mellanmål och fikastunder för de boende.Anledningen till utbildningen är att allt fler äldre lider av undernäring. Detta kan bero på olika faktorer, som minskad aptit då lukt- och smaksinnet förändras, eller svårigheter att tugga och svälja på grund av tandproblem och muntorrhet.– För att motverka detta är det inte bara viktigt att vi följer livsmedelslagarna och lagar god och näringsriktig mat, vi måste också tänka på hur vi kan höja näringsvärdet på de enklare måltiderna och mellanmålen, berättar Marie Ceder Åkerlund, kostchef i Gnesta kommun.Mer näringsrik kost ger mer energiUtbildningen leddes av inspiratören Maria Käll som gav deltagarna inspiration och konkreta tips. Hon visade exempel på goda, nyttiga och näringsrika bakverk och bröd, där användningen av proteinrika ingredienser stod i fokus. Ett exempel var ett bröd bakat med en torrvara gjord av ärtor och bondbönor, som kan ge upp till 26,5 gram protein per 100 gram bröd. För jämförelse innehåller en vanlig butikslimpa runt tio gram protein per 100 gram.Marie Ceder Åkerlund är nöjd med utbildningen och ser produkter som har ett högt energivärde som ett bra alternativ för att höja näringsinnehållet i kosten:– Vi hoppas att den här utbildningen ska leda till vi kan förbättra proteinintaget och erbjuda en ännu mer näringsrik kost som ger ökad energi hos de boende. Vi ser fram emot att fortsätta arbetet med att erbjuda god och näringsriktig mat i våra verksamheter, även vid fikastunderna.
I ett steg att erbjuda mer näringsrika och energigivande måltider i äldreomsorgen bjöd Gnesta kommuns kostenhet in personalen till en inspirerande internutbildning. Målet är att kunna förbättra proteinintaget genom bakverk och matbröd.
-
Gnesta kommun och Gnestahem samarbetar mot våld i nära relationer
Statistik visar att hemmet ofta är den farligaste platsen för kvinnor att vistas på, då många utsätts för våld i det fördolda bakom hemmets väggar. Som hyresvärd har Gnestahem en unik position att kunna förhindra våld genom att uppmärksamma varningssignaler och vid behov rapportera vidare.För att stärka medarbetarnas förmåga att identifiera och agera vid misstanke om våld genomfördes förra veckan en utbildning i regi av Gnesta kommun. Petra Blom, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen i Sörmland, ledde utbildningen som en del av det förebyggande arbete kommunen bedriver mot våld i nära relationer.Tecken på att våld kan förekommaUnder utbildningen fick personalen lära sig att identifiera tecken på att våld kan förekomma i hemmet, exempelvis:- Personal blir inte insläppt i lägenheten.
- Upprepad skadegörelse, neddragna persienner eller märken i väggar.
- Ovanligt höga ljudnivåer, som skrik eller dunsar.
- Hyresgäster som verkar rädda, undvikande eller kontrollerade.
- Små barn som är ensamma ute sent på kvällarna.
Gnesta kommun och Gnestahem stärker arbetet mot våld i nära relationer med projektet Trygga hem . Nyligen genomfördes en utbildning för Gnestahems personal med syfte att ge dem verktyg att upptäcka tecken på våld i hemmet och veta hur de ska agera när misstankar uppstår.
-
Ali på Frejaskolan vann rikstäckande poesitävling
Sustainable Poetry är ett poesiprojekt som engagerar grund- och gymnasieskolor runt om i Sverige, med syftet att förena poesi och hållbarhetsfrågor. Årets tema var Mod att förändra. Alis dikt Varför? var en av tio dikter i hela landet som juryn valde ut för publicering i en kommande diktantologi.Dikten lästes även upp i Sustainable Poetrys officiella "pop up-poetry" under fredagen. Du höra den officiella uppläsningen av dikten på Youtube: POP UP POETRY - Världspoesidagen 2025Länk till annan webbplats.För att hylla Alis prestation överraskades han i sitt klassrum under fredagsmorgonen. Senare fick han möjlighet att framföra sin dikt inför skolans högstadieelever i idrottshallen – en stund som rörde många.– Det var en fin upplevelse att se nästan 100 högstadieelever sitta tysta på läktaren och lyssna till Alis ord, säger Anja Held Barkskog, lärare på Frejaskolan.Alis dikt Varför? berör på ett gripande sätt flickors situation i Afghanistan och uttrycker en stark tro på hopp och förändring. Vi gratulerar Ali till hans vinst och ser fram emot att få läsa hans dikt i den kommande antologin.
I fredags uppmärksammade Frejaskolan Världspoesidagen på ett alldeles särskilt sätt. Skolans årskurs 8-elev Ali Bostan Panahi har nämligen vunnit Sustainable Poetrys rikstäckande poesitävling för barn och unga!