olika matprodukter i en krislåda

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Din krisberedskap

Plötsligt kan det hända att vardagen inte fungerar som normalt. Det finns inte dricksvatten i kranen, butiken har slut på mat, mobilen är död och internet har slutat att fungera. Vad gör du då?

Det viktigaste vid en samhällskris är att ha tillgång till vatten, mat, värme och möjligheter till kommunikation. Med en krislåda är du väl förberedd för en eventuell kris.

Checklista för krislåda

En krislåda är ett förråd med saker som kan vara bra att ha vid en samhällskris. Gör en inventering hemma. Har du filtar, en batteridriven radio, mat för ett par dagar och ett stormkök, eller är det något du borde köpa hem? Nedan följer några exempel på vad en krislåda kan innehålla:

  • Sovsäck, filtar och varma kläder.
  • Alternativ värmekälla som inte drivs av el, till exempel fotogen, gasol eller diesel. Tänk på att ha god ventilation för att inte orsaka kolmonoxidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar.
  • Tändstickor.
  • Stearin- och värmeljus.
  • Ficklampa med extra batterier.
  • Dunkar att förvara vatten i. Använd kärl avsedda för förvaring av livsmedel.
  • Husapotek med det viktigaste för dig och din familj.
  • Radio som drivs av batterier, vev (dynamo), solceller eller tillgång till bilradio.

Vatten

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Värme

Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta.

Mat

Om mataffärerna inte får sina leveranser tar maten på hyllorna snabbt slut. Ha därför gärna ett matförråd som är avsett för krishändelse.

Kommunikation

Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga. Bra att ha är en batterdriven radio, papperslista med telefonnummer till anhöriga och powerbank till telefonen.

Läs mer på DinSakerhet.se

På webbplatsen DinSäkerhet.se hittar du fullständiga checklistor på vad som är bra att ha hemma vid en kris, se relaterad info.

På samma webbplats hittar du även mer information om din krisberedskap och hur du kan förbereda dig för en kris, se relaterad information.