olika matprodukter i en krislåda

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Din krisberedskap

Plötsligt kan det hända att vardagen inte fungerar som normalt. Det finns inte dricksvatten i kranen, butiken har slut på mat, mobilen är död och internet har slutat att fungera. Vad gör du då?

Vid samhällsstörningar som långvarigt strömavbrott, översvämning, vattenavbrott eller i värsta fall krig är det viktigt att du har en beredskap för att klara dig själv. Varje enskild individ i Sverige har ett ansvar att klara sig i minst en vecka utan hjälp från samhället.

Det betyder att du ska vara beredd på att ordna vatten, värme och mat. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

Vatten

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Beräkna att varje person behöver tre till fem liter vatten per dag för dryck och matlagning de första dagarna. Efter några dagar kommer mer vatten behövas, till exempel för tvätt, disk och dusch.
Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser. Om strömmen går kan du direkt börja tappa upp vatten i dunkar, hinkar och badkar.
Förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre. Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom. Att byta ut vattnet i dunkar och flaskor som inte ligger i frysen var tredje till var sjätte månad gör att du alltid kan räkna med att det vatten du har är drickbart.

Värme

Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta.

Att täta golv, fönster och dörrar, att dra ner rullgardiner eller persienner och att begränsa sig till en mindre boyta är en bra start.

Mat

Om mataffärerna inte får sina leveranser tar maten på hyllorna snabbt slut. Ha därför gärna ett matförråd som räcker i minst en vecka. Se till att åtminstone delar av maten går att tillaga utan el. Att köpa lite extra av den mat du äter till vardags och skaffa ett gasolkök är en bra början.
Kom ihåg att det är viktigt att förvara och tillaga mat rätt för att undvika att bli sjuk. Ät därför upp kylvaror och mat med kort hållbarhet först.

Kommunikation

Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga. Bra att ha är en batterdriven radio, papperslista med telefonnummer till anhöriga och powerbank till telefonen.

Vid en kris prioriterar Gnesta kommun att snabbt få ut information via kommunens hemsida. Beroende på krisens art kan det också bli aktuellt att kommunen informerar genom anslag och direkt av personal på plats på servicecenter.

Via det nationella krisinformationsnumret 113 13 kan du både få och lämna information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Vid en kris ska du lyssna på din lokala P4-kanal. Via radio får du aktuella lägesrapporter om vad som pågår i samhället, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång.

Läs mer på DinSakerhet.se

På webbplatsen DinSäkerhet.se hittar du fullständiga checklistor på vad som är bra att ha hemma vid en kris, se relaterad info.

På samma webbplats hittar du även mer information om din krisberedskap och hur du kan förbereda dig för en kris, se relaterad information.