Valet 2022

bild på valkuvert som läggs i en valurna

Den 11 september 2022 är det val till riksdag, region och kommun. Då röstar du på ett parti och kan samtidigt ge en av partiets kandidater på valsedeln en personröst.

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Vi har samlat all information för dig som ska rösta i Gnesta.

Vill du läsa på mer om hur det fungerar generellt - till exempel om valsystemet i Sverige, rösträtt, demokrati och sådana frågor? I så fall rekommenderar vi varmt Valmyndighetens webbplats. Länk finns längst ner på sidan under rubriken relaterad info.

När skickas röstkortet ut?

Röstkortet skickas hem till dig cirka tre veckor innan valet.

På röstkortet finns uppgifter om vilka val du har rätt att rösta i. Där finns också information om vilken vallokal du ska rösta i om du väljer att rösta i en vallokal på valdagen.

Om du inte får ett röstkort kan du få hjälp på servicecenter i Gnesta under den tid det är öppet för förtidsröstning. Ta med dig ID-handling. Servicecenter ligger på Marieströmsgatan 3 vid Strömmentorget i Gnesta.

Vem får rösta i valet?

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller för alla val. Sedan är det olika regler för rösträtt till de olika valen.

Rösträtt till riksdagen

Du har rösträtt till riksdagen om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Rösträtt till kommun- och regionfullmäktige

Du har rösträtt till kommun- och regionsfullmäktige om du är:

  • Svensk medborgare och är folkbokförd i Sverige.
  • Medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i Sverige.
  • Medborgare i något annat land och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen.

Det finns fyra olika sätt att rösta

  • Rösta i din vallokal på valdagen
  • Förtidsrösta
  • Rösta på ambassader och konsulat
  • Brevrösta från utlandet

Förtidsröstning 24 augusti till 11 september

Den som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen kan rösta i förtid i en röstningslokal. Det går att förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela landet.
I Gnesta kommun kan du förtidsrösta på servicecenter, Marieströmsgatan 3.

För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Har du inte någon id-handling måste du låta någon annan person intyga din identitet. Personen som intygar ska ha fyllt 18 år och visa sin id-handling. Har du inget röstkort kan du få hjälp med ett nytt när du förtidsröstar. Kontakta oss om du har frågor om förtidsröstningen. Se kontaktinformation.

Tider för förtidsröstning

Måndag-fredag klockan 10.00-17.00
Torsdagar även klockan 17.00-19.00
Lördag-söndag klockan 10.00-14.00
Valsöndagen, 11 september, klockan 08.00-20.00

Rösta i vallokal på valdagen

Gnesta kommun har sju vallokaler, där du har möjlighet att gå och rösta. Det står på ditt röstkort i vilken vallokal du ska rösta i. Kontakta oss om du har frågor om valet. Se kontaktinformation.

Ambulerande röstmottagning

Väljare som, på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder, inte kan rösta på annat sätt kan få hjälp att rösta i sin egen bostad av särskilt förordnade ambulerande röstmottagare.

Mer information om tider och kontaktuppgifter för ambulerande röstmottagning kommer.