Konsert: Anna Kruse tolkar Edith Södergran feat. Stina Ekblad

Anna Kruse är en svensk jazzsångerska som för tjugo år sedan bosatte sig i Danmark där hon har etablerat sig som ett namn att räkna med.

Hon har i hög grad intresserat sig för att tonsätta den finlands-svenska poeten Edith Södergrans dikter och har vid det här laget sjösatt tre releaser med dessa dikter. Musiken har även varit med om dop, vigslar och begravningar i Danmark. Och man har gråtit, skrattat, dansat och älskat till de vackra svenska tonerna och de tankeväckande texterna.

Anna har givit konserter i olika konstellationer, bla i kombon Anna Kruse och Edith Band, tillsammans med Mjölby storband och nu även med den finländska skådespelerskan Stina Ekblad. ”Eftersom Stina Ekblad också är finlands-svensk är det nästan som att höra Ediths egen stämma när hon läser dikterna. Det är mycket autentiskt” säger Anna Kruse.

Lyrikern Edith Södergran

Lyrikern Edith Södergran (1892-1923) blev bara 31 år gammal. Hon dog av TBC efter att ha levt sina sista sex år i livet i stor fattigdom. Men Södergran var mycket mer än sjuk och fattig. Hon var också en ung kvinna som visste vad hon ville och hon var även humoristisk. Och hon var före sin tid genom att våga uttala sig som kvinna. Södergran fick aldrig möjlighet att själv uppleva den status hon senare fick som nordisk poet, vars litteratur är en del av de svenska skolelevernas kursplan och som har översatts till ca 50 olika språk.

”Edith Södergrans poesi och Anna Kruses musik och röst möts som systrar från var sin tid. De går sida vid sida, klangfullt, drömmande, vilt och vemodigt” har Stina Ekblad, sagt om Anna Kruse.

Sångerskan Anna Kruse

Anna Kruses senaste album ”Himlens Rand” har ett lite mindre jazzigt uttryck än hennes två tidigare utgivningar, debutalbumet ”Lyckokatt” (2009 )och ”Champagne Fötter” (2013) som bägge inhöstade ett stort antal stjärnor och rosor från recensenterna.

”Sjældent har jeg hørt så gribende digte fortolket med en så stor troværdighed og tyngde, som her. Champagne fötter fremstår som et dragende smukt, musikalsk/poetisk gennemført hele, som i kraft af kombinationen af Södergrans digte og Kruses vokal griber om hjertet” skrev danska GAFFA bl.a. och gav Champagne Fötter hela fem stjärnor.

  • Anna Kruse – sång
  • Stina Ekblad – uppläsning
  • Nicholas Kingo – piano, harmonika, såg
  • Jeppe Holst – stränginstrument
  • Tobias Wiklund – trumpet

Ett samarbete med GiG Jazzförening

Skottvångs Grufva

Varmt välkommen till en kulturhistorisk oas mitt ute i den vackra Sörmländska landsbygden. Här kan du äta gott, kolla på live-musik (Sveriges bästa live-scen 2014!) med landets finaste artister inom alla genrer, gå på konstrunda, roas av barnunderhållning, besöka Skottvångs gruvmuséum, ta en tur på Sörmlandsleden, besöka Smedjans handelshus, gå på marknad eller vara med när en riktig kolmila tänds. Du kan också boka konferens, bröllop, bussresa eller catering. För mer information om vad som händer på Skottvång just nu, gå in på vårt Program eller läs vårt Veckobrev på vår hemsida. Länk till annan webbplats.

Välkommen till en kulturupplevelse utöver det vanliga!

Musik Skottvång

Plats

Skottvångs Grufva

Arrangör

Skottvångs Grufva i samarbete med GiG Jazzförening

Biljettpris

250 kronor