Digital fika: Ester Blenda Nordström

Till dagens fikastund kommer Göte Karlsson för att berätta om Ester Blenda Nordström (1891-1941), en okonventionell och äventyrlig kvinna som har kallats för Sveriges första undersökande reporter och tillbringade sin sista tid i Björnlunda.

Blenda Nordström är känd för sitt wallraffande när hon arbetade på en gård förklädd som piga under en månad och därefter skrev reportageserien "En månad som tjänsteflicka" i Svenska Dagbladet om sina erfarenheter.

Under sitt liv hann hon delta aktivt som journalist i det politiska spelet kring bondetåget, vara svenskt sändebud och bidra till att undsätta tusentals svältande under finska inbördeskriget, arbeta ett halvår som nomadlärarinna för samiska barn, rida mula på bergsstigar mellan Argentina och Chile, uppleva jordbävningar i Japan, resa som luffare på godstågens bromsstänger i Amerika, strida för rösträtt tillsammans med Elin Wägner samt delta i en flerårig expedition till Kamtjatka.

Slutet av sitt liv tillbringade Blenda i Björnlunda och Göte kommer berätta lite om hur ortsbefolkningen uppfattade henne.

Du behöver inte anmäla dig i förväg. Den digitala fikan är öppen för alla som vill vara med, en eller flera gånger.

Såhär går det till: Vi använder plattformen Teams. På Teams kan vi se och höra varandra på video. Det blir som att träffas fast med en skärm emellan.

På dator

  1. Skriv in tinyurl.com/1ru3f996 i sökfältet på en webbläsare (helst inte Safari, då den kräver att du laddar ner Teams programvara). Klicka för att öppna.
  2. Då kommer en ruta upp där det står: Ladda ner appen respektive Anslut på webben istället. Välj ladda ner appen genom att klicka på den knappen. Det tar några minuter för datorn att installera Teams.
  3. En ny sida öppnar upp och du ombeds ansluta till mötet.

På surfplatta och smarttelefon

  1. Ladda ner appen Teams.
  2. Öppna en webbläsare på telefonen/läsplattan och skriv in följande: tinyurl.com/1ru3f996 och klicka för att öppna.
  3. Då öppnas appen automatiskt upp. Klicka på ”Anslut till möte”.

Vill du ha hjälp? Tveka inte utan skicka e-post eller ring. Se kontakt.

Senior Träffpunkten

Plats

Digitalt via din dator, surfplatta eller smarttelefon

Arrangör

Gnesta kommun

Biljettpris

Gratis