svartvit bild på två kvinnor från stumfilmen La patagonia

Konsert: Matti Bye spelar till stumfilmen La Patagonia

Välkommen till Artlab för att lyssna på den prisade kompositören Matti Bye när han spelar till stumfilmen La Patagonia. Ta även del av den pågående textilutställningen Expedition Magallanes.

Kompositören och stumfilmspianisten Matti Bye – flerfaldigt prisad och guldbaggebelönad – kommer till Art Lab Gnestas växthus för en exklusiv konsert. Här spelar han live till den svartvita stumfilmen La Patagonia inspelad av Alberto Agostini 1910, som också visas i vår pågående utställning Expedition Magallanes av konstnären Mariana Silva Varela.

Läs mer om utställningen här.

Filmen dokumenterar den brutala omdaningen av landskapet i Patagonien, södra Chile, under förra sekelskiftet, som pågår parallellt med folkmordet på ursprungsbefolkningen selk’nam. Här syns också de vilda djur och växter vars förutsättningar precis började att förändras. Minnet av dem aktualiseras genom konstnärens händer, där de dyker upp som abstraherade figurer i utställningens olika textila verk. Utställningen går att se kl 12-20 denna dag.

Fri entré, kom i god tid för sittplats. Vi bjuder på varm dryck!

Information om Matti Bye

Matti Bye, född 1966 i Stockholm. Verksam som frilansande kompositör och improvisationsmusiker sedan 1990. Har arbetat med beställningsverk från bland annat SFI, SVT och internationella filmproduktioner samt komponerat musik för dans, teater och ljudverk i samarbete med konstnärer. Klassisk utbildad pianist som sedan 1990 kontinuerligt improviserat till stumfilm på Cinemateket i Stockholm samt spelat på en mängd musikfestivaler, konstutställningar och filmkonserter runt om i världen. Är även improvisationsmusiker i olika instrumentala ensembler som Trio Ramberget, Kiri Ra! (FIN) och Mambo Noir Trio. Var 2007-2009 specialelev för Marie Louise Ekman på Kungliga konsthögskolan. EMS student 2010 och medlem i Fylkingens Vänner. Har vunnit flera priser såsom två Guldbaggar, Selma Lagerlöfspriset, Harpa Award och Stockholm stad kulturstipendium.

Information om Mariana Silva Varela

Mariana Silva Varela, född 1973, är utbildad i pedagogik, retorik och vetenskapsteori på Södertörns högskola och har en högre textilutbildning från Handarbetets Vänner Skola. Med bakgrund som historiker inom migrationshistoria arbetar hon konstnärligt med väv, iscensättningar och ljus i relation till antropologi och folklore.

 

Film Konst Musik Övrigt Gnesta

Plats

Art Lab, Bryggeriholmen i Gnesta

Arrangör

Art Lab Gnesta

Biljettpris

Gratis entré