Stillbild ur Kasiterit av Riar Rizaldi, 2019

Stillbild ur Kasiterit av Riar Rizaldi, 2019

Utställning: Minne, material, mineral

Verket sammankopplar oss med de 450 miljoner år gamla fossiler i bergarten som nu oåterkalleligt upplöses och genom betongen förvandlas till homogena byggnader i den moderna världen.

Gotland och Bangka Island utanför Sumatra i Indonesien delar, förutom att de är öar, också rollen som brytningsplatser för material som den globala industrin är beroende av. En tredjedel av världens tennbrytning pågår på Bangka: tennet är avgörande för utvecklingen inom exempelvis artificiell intelligens och förnybar energi. På Gotland pågår sedan en tid tillbaka en strid om de ekologiska konsekvenserna av kalkstensbrytning för cement- och betongproduktion, som fått den svenska regeringen att agera.

Installation och videoverk

Från kalksten till cement och tillbaka rör sig installationen Teknofossil av Sara Söderberg, som fyller stora utställningshallen och bäst upplevs barfota.

Verket sammankopplar oss med de 450 miljoner år gamla fossiler i bergarten som nu oåterkalleligt upplöses och genom betongen förvandlas till homogena byggnader i den moderna världen. I Riar Rizaldis videoverk Kasiterit möter vi berättaren Natasha – en solcellsdriven AI-röst – och närmar oss hennes ursprung genom en sorts släktforskning.

Här guidas vi genom tennbrytningens framväxt på Bangka genom naturantropologiska, geopolitiska och värdeteoretiska perspektiv.

Skuggplatser

Ekofeministen Val Plumwood har kallat platser som dessa för skuggplatser. Genom den globala kapitalismen har de varit med att bygga kroppar och liv långt bort från sina geografiska lägen, och är på så sätt platser för gemensamt ansvar. Vad innebär det att upprätthålla kontakten med ursprunget bakom de vardagsmaterial som möjliggör ett högteknologiskt samhälle? Och samtidigt ta ansvar för den påverkan dessa utvinningsprocesser har på människors och andra livsformers arbete och agens?

Välkommen in i en utställning som reflekterar kring tennets och kalkstenens relation till djup tid, samtida kroppar och en möjlig framtid av ny omsorg.

Läs mer om utställningen på Art Labs webbsida Länk till annan webbplats.

Om Art Lab

Art Lab Gnesta skapar möten mellan konsten och konstnärerna, lokalsamhället, skolor, konstinstitutioner och andra som arbetar med konst- eller samhällsfrågor – både lokalt, nationellt och internationellt. Vi håller till i det gamla bryggeriet i Gnesta, där det finns ateljéer, mötesrum och konsthall.

Vi gör utställningar, workshops, publikationer, samtal och andra evenemang både i huset, i det offentliga rummet och hos samarbetspartners. I vårt ateljéprogram bjuder vi in konstnärer för att utforska och producera ny konst som ger bränsle åt diskussionen om vår samtid och dess utmaningar.

Läs mer om Art Lab Gnesta Länk till annan webbplats.

Konst Gnesta

Plats

Art Lab Gnesta

Arrangör

Art Lab Gnesta

Biljettpris

Gratis