2019-06-28

I naturen just nu Makaonfjäril

Nu under midsommarhelgen har jag sett makaonfjäril på flera ställen i kommunen, alltid ensamma och i skogsmark vid blomrika inägor eller myrkanter.

Jag har tidigare skrivit om aspfjäril och den ovanliga sälgskimmerfjärilen, båda stora och mörka skönheter där det dovt bruna bryts av ljusare fält och i sälgskimmerfjärilens fall även i ett lazuli-blått skimmer. Nu i månadsskiftet juni/juli har vi en annan av de riktigt stora fjärilarna som är värd att titta efter, makaonfjärilen. Om de andra var mörka skönheter är makaonen en bjärt färgad fjäril som i sin gula dräkt mer liknar en vilsekommen kinesisk mandarin som snabbt vimlar runt i blomsterrika marker. Om man nu kan tänka sig den normalt så värdiga mandarinen vimla?

Bild på makaonfjäril

Makaonfjärilen tillhör gruppen Riddarfjärilar, bara det! Den är stor, upp till nio centimeter mellan vingspetsarna. Ser ni en flygande makaon känns den så exotisk att man kan tro att den flugit fel från någon djungel. Den är helt enkelt spektakulär med spetsiga ”svansutskott” på sina bakvingar. Utbredningsområdet är hela Sverige förutom en liten bit längst i söder och längst i norr. De håller gärna till på strandängar vid kusten men finns även på myrar, varför den kan hittas även hos oss i Gnesta kommun. Den är också en duktig flygare så den kan komma långväga ifrån, men troligen är de allra flesta exemplar vi ser födda i kommunen. Makaonfjärilen lägger sina ägg på flockblommiga växter som strätta, kärrsilja och andra hundlokelika vilda växter men också ibland på odlad dill och morot. Den övervintrar som puppa och kommer ut som en fullbildad fjäril under försommaren för att flyga fram till slutet av juli. En andra generation kan komma i augusti men det är ganska ovanligt.

Bild på makaonfjärilslarv

Även larven är en spektakulär syn. Kolla gärna i morotslandet.

Mitt tips nu i slutet av juni och början av juli är att spana efter den praktfulla makaonfjärilen. Är ni på skogspromenad så ta gärna en omväg ut till kanten av en myr, där är chansen som störst att finna den. Men då den är en duktig flygare kan den dyka upp nästan var som helst, kanske i en trädgård nära dig?

Trevlig sommar med trevliga fjärilsmöten önskar

Bertil Karlsson
Miljöstrateg Gnesta kommun