2023-03-21
Fågel sitter på trädkvist i vinterlandskap.

Klimatsmart upplevelse av biologisk mångfald

Klä dig efter väder och upptäck naturen i Gnesta kommun! Här får du tips av miljöstrateg Bertil Karlsson om det varierande naturlandskapet du kan hitta direkt "runt hörnet" där du bor.

Jag minns en reklam från min barndom, där ett större franskt bilmärke skrev ”Ut i naturen bilburen”. Tesen åtföljdes av en bild på en glad familj som tuffat långt ut i blåbärsriset. Uppmaningen Ut i naturen-bilburen fanns faktiskt även i kampanjer från olika idrottsförbund på 50-talet.

På den tiden var energiresurserna outtömliga och terrängkörningslagen, som skulle skydda naturen från slitage, skulle komma först tjugo år senare.

Nu, ett halvt sekel senare, ser vi annorlunda på många företeelser som var en ”ljus och problemfri framtid” på den tiden. Bilen är fortfarande en nödvändighet för att livet ska fungera, särskilt för boende på landsbygden, men att se den som ett måste för rika naturupplevelser på fritiden, känns mycket äldre tider än år 2023.

För boende i Gnesta kommun finns många naturupplevelser ”runt hörnet” utan att behöva ta till biltransport. Jag har försökt göra några tips som kan fungera så här under Earth Hour-tider i slutet av mars.

Gnesta tätort

Det kanske är uttjatat men å-promenaden längs Sigtunaån är alltid ett säkert kort. Nu i mars är det osäkert hur långt våren har kommit, men vi kan tänka oss två scenarier. Är det en köldperiod kan stora delar av ån vara frusen. Det innebär att djurlivet är koncentrerat till öppet vatten. Under järnvägsbron, i anslutning till den lilla viken som kallas Lillsjön, är det nästan alltid öppet vatten. Strömmen ut ur Frösjön i kombination med en krök skapar vattenströmmar som sällan fryser. Här brukar fågeln kungsfiskare övervintra.

Den sitter gärna över öppet vatten och dyker ner efter småfisk. Är ån öppen så kan den finnas längs hela sträckan, men är det mesta fruset så finns den vid det öppna vattnet. Kungsfiskaren är en skönhet med fjäderskruden glimmande i blått. Titta i en fågelbok. På slutet av vandringen, där Sigtunaån rinner ut i sjön Sillen, brukar det finnas en vak där de första änderna och svanarna rastar. Ta gärna fram fågelboken igen, och pröva att se skillnad på gräsänder, vigg, knipa och storskrake.

Skulle det ha varit en period med mildväder, så finns djurliv längs hela ån. Minken är en vanlig syn där den snokar runt i strandkanten, minutiöst letande igenom varje skrymsle efter något ätbart. Utter tillhör de stora rariteterna men är en regelbunden besökare, ibland finns en hel fiskande familj med hona och ungar.

I de täta snåren kan gärdsmygen höras sjunga sin käcka visselkonsert och från Nibblefälten på Södertäljesidan drillar lärkorna. En promenad när skymningen faller kan resultera i observationer av bäver. Men håll er på stigen. Viker ni av ner mot ån, försvinner den med ett plask. Bävrarna har koll, en människa på stigen innebär ingen fara, så brukar det vara. En människa som beter sig annorlunda och närmar sig vattnet betyder fara och flykt.

Björnlunda

Pratar vi trevliga platser i Björnlundas närhet går det inte att komma förbi området runt Hembygdsgården, och varför skulle vi vilja det? Området kryllar av både kultur och natur. Området behöver ingen närmare presentation men kanske den led/elljusspår som går upp i skogen från hembygdsgården.

Mitt närströvområdestips, om man är beredd på lite utmaningar, är att vika av från spåret vid en inäga när ni är längs i väster och stigen viker tillbaka. Följ åkerkanten på en stig som finns, om än något otrampad, upp på Skansberget. Här finns lämningar av en fornborg och en vid utsikt. Skulle ni komma tillbaka lite sent, så stanna gärna till och lyssna vid ekbacken som ligger mellan hembygdsgården och samhället.

Slutet av mars är ugglornas tid och kattugglor brukar gilla håligheterna som finns i de gamla ekarna. Kattugglans läte är känt från ett otal filmer där det ska skapas mystik. Svårare är att känna igen hornugglans läte, en serie dova hoanden. Hornugglan hörs dock mera vanligt ner mot Haversjön eller Hammarbacken i riktning mot Önnersta.

Stjärnhov

Stjärnhovsområdet är benådat med en rik tillgång på sjöar med en fin vattenkvalitet. Från Kyrksjön porlar det klara vattnet ner mot Naten. Mycket idylliskt finner vi här Nässelsta kvarn. Tyvärr är bron över Nässelstaån avstängd, men en vandring fram till den gamla kvarnen är alltid värt besväret. Med lite tur kan man här se en forsärla trippa på stenarna i forsen på jakt efter insekter.

Forsärlan kan bäst beskrivas som en gul sädesärla med extremt lång stjärt som den balanserar med. Forsärlan är en härdig fågel, på många håll i Europa är det en bergsfågel van vid tuffa förhållanden. Det innebär att den klarar den ibland kyliga våren, och är den första ärlan som vi ser här i kommunen. Släktingarna sädesärlan och gulärlan gonar sig fortfarande på varmare breddgrader, då forsärlan har kommit till Stjärnhov.

Ett alternativ till Nässelsta kvarn är att ta en skogspromenad på stigarna uppe vid Kvarnbackaskolan. Gör gärna lite motionerande rörelser enligt de skyltförslag som satts upp av Stjärnhovs IK. Det finns områden med död skog där granbarkborren härjat. Undvik dessa områden av säkerhetsskäl.

Laxne

Det är svårt att välja en naturupplevelse i Laxne. Det finns så mycket av storskog som är värd att upptäcka. Här kanske det kan vara lämpligt att rekommendera att börja med en cykeltur. På vägen mellan Laxne och Guldsmedsmora öster om sjön Klämmingen ligger flera naturreservat på rad. Vissa, som Björndalsbergen, ligger alldeles invid vägen medan till exempel Tussmötets naturreservat ligger en bit från vägen.

Detta reservat är ganska nytt och stigen in från vägen är inte så upptrampad. Men en informationsskylt finns som visar vägen. Båda dessa reservat är naturskogsreservat med rik biologisk mångfald. Förbered gärna ett besök genom att läsa naturtipset om Björndalsbergen på Gnesta kommuns webbsida. Se Relaterad information.

Detta tips handlar visserligen om en sommarvandring, men är ändå beskrivande. Mer översiktlig information inklusive bra besökskartor över naturreservat finns på Länsstyrelsens webbsida. Se Relaterad information.

Ett alternativ till ett reservatsbesök kan för den verkligt spänstige vara att vandra på Sörmlandsleden och ta sig tillbaka klimatsmart. Börja på valfri plats, till exempel Svinsjön (Tre ekar) eller Stora Hammarbosäter. Ta leden till Långa Edet vid Nedre Marviken, varifrån ni viker av på anslutningsleden till Läggesta. Möjligheten finns att med buss 543 komma tillbaka till Laxne från Läggesta.

God klimatsmart tur i närnaturen!

Bertil Karlsson
Miljöstrateg