2013-02-08

Spännande djurmöten i midvintertid

Vattenrallen smyger försiktigt i vassen vid Sigtunaån.

Vattenrallen smyger försiktigt i vassen vid Sigtunaån.

Nu har vintern oss i ett stadigt grepp. Med undantag av en kort mildvädersperiod i samband med nyårshelgen har det varit riktigt kallt en längre tid. Att kylan styrt och ställt i naturen har märkts tydligt, inte minst på fåglarna.

I slutet av november var det fortfarande öppet vatten i sjöarna och många av våra strykfåglar var kvar. Strykfåglar är ett lite märkligt ord. Den beteckningen har fåglar som inte flyttar kalendermässigt söderut på hösten men ändå lämnar sitt häckningsområde. Det handlar då om kortare förflyttningar inom samma geografiska område för att leta föda.

Strykfåglar

Så sent som i slutet av november fanns det gott om sidensvansar och björktrastar, två goda representanter för gruppen strykfåglar. Även gäss kunde ses här och där på lämpliga åkrar. Men så kom decemberkylan och landskapet tömdes på alla, utom de allra härdigaste fåglarna.

Men kylan innebär också att möjligheterna för att få se fåglar ökar. Många fåglar söker sig till bebyggda trakter för att få ett gratismål.  Fågelbordsräknarhelgen "Fåglar inpå knuten", som för åttonde året engagerade människor att räkna och rapportera sina fåglar, visade i Gnesta kommun att det fanns en del att se sista veckan i januari. Från 47 rapportörer rapporterades hela 2 509 exemplar av 36 arter. Ett bra resultat trots, eller tack vare kylan.

Något utöver det vanliga


Nu är det inte så att alla fåglar kommer fram till matningsplatserna. För att få se något utöver det vanliga krävs lite ansträngning, vakenhet och gärna en portion tur. Men så finns det något som är ännu viktigare, att leta på rätt ställe. Då återstår frågan vilket som är det optimala stället att se något spännande.

En av mina favoritplatser under vintern är Sigtunaån, den å som rinner genom centrala Gnesta och utgör kommungräns mot Södertälje kommun.  När hela naturen fryser till is är det till de få återstående åarna med strömmande vatten som livet koncentreras. Här kan man hitta strömstarar, kungsfiskare, bävrar, uttrar och många andra djur som behöver tillgång till öppet vatten för att överleva vintern.

Vattenrall vid åkanten.

Vattenrallen är en märklig fågel. Något som Gud skapade av det som blev över när resten av skapelsen var klar. Lång röd näbb, jättelika fötter men stjärtfjädrarna var tyvärr slut för dagen.

Nu i slutet av januari, en av de smällkalla dagarna, tog jag en snabb lunchpromenad längs Sigtunaån. Kameran var med trots att förväntningarna på andra bilder än vacker rimfrost inte var så stora. Strax nedanför Visbohammarsbron flög en halvstor fågel från Gnestasidan över ån och försvann in i en vassrugge på Södertäljesidan.

Nu blev det spännande. Det var något i storlek med en stare. Men en stare skulle inte flyga in och försvinna i en vassrugge mitt på dagen. På kvällarna kan de ibland ta nattkvist i vassar men det här stämde inte. Inte heller var det en strömstare.

Låter som en missnöjd gris

Efter en liten stund kom svaret. Mellan vasstråna stack det ut en lång röd näbb följd av en brun fågel med randiga flanker. Det jag hade framför mig var en vattenrall. Det var riktigt spännande. Vattenrallen är ingen direkt ovanlig fågel. Sommartid kan man höra dess läte, som påminner om en missnöjd gris, från de täta vassarna i Haversjön eller Askvik.

Det ovanliga är att vattenrallen nu under den stränga vintern lämnat sina trygga vassar för att söka föda invid ett av de få öppna vattendragen och då låtit sig exponeras för den naturintresserades nyfikna blickar. Att få se en vattenrall är unikt och något som är värt att lägga lite tid på om man är intresserad av det ovanliga.

Mitt förslag under februari är att vara lite extra uppmärksam när ni tar en promenad längs Sigtunaån. Kanske har ni turen att få se vattenrallen gå och plocka något ätbart i strandkanten. Om den inte är på plats så håll utkik efter bäver eller den stora grå hägern som står och spanar efter fisk på iskanten. Vintern är en tid då man har möjlighet att se djur som vid andra tider är svåra att se. Fånga dagen och njut av det som naturen har att ge.

Bertil Karlsson
Miljöstrateg