2012-07-05

Ta en paus vid Katthavet

Nu kommer sommaren på allvar och baden hägrar. Gnesta kommuns tätorter har det ganska olika ställt när det gäller närhet till sjöbad. Stjärnhov och Laxne är de mest gynnade orterna som båda har sjöar med fantastisk vattenkvalitet runt knuten. Stjärnhov har faktiskt flera närbelägna sjöar att välja på inom några kilometer.

För boende i Gnesta finns Klämmingsberg och planer smids för att kunna göra ett mindre strandbad i Frösjön. Vi hoppas att vi kommer att lyckas med det trots gamla synder i form av markföroreningar. Men har vi lyckats smutsa ner ska vi väl med all den miljöteknik och kunskap som finns i dag också kunna städa upp efter oss.

Men vi har en tätort kvar, Björnlunda. Samhället ligger visserligen sjönära med Kyrksjön på promenadavstånd men tyvärr, trots ett stort restaureringsprojekt och en massa ideellt arbete från boende i Björnlunda lyckades vi inte komma ända fram till målet, att skapa en badsjö för de boende.

Det känns ändå bra att vi försökte och efter år av utfiskning blev sjön tillfälligt lite bättre men det är enormt svårt att arbeta med en sjö som inte har ett bra inflöde av friskt rent vatten. När nu den gamla badplatsen vid Kyrksjön är ett minne blott så uppstår frågan, var badar Björnlundaborna varma sommardagar?

Bild av Katthavet Kvarnsjön

Katthavet Kvarnsjön

Kvarnsjön hägrar


Svaret är nog att det är lite olika. Klämmingsberg är ett alternativ om man söker strandfaciliteter i form av hopptorn, sandstrand och glasskiosk. Det finns även flera mindre sjöar som erbjuder bad men troligen är de mest populära sjöarna Kvarnsjön och Lockvattnet.

Båda dessa sjöar har ett bra vatten. Vattenprov tas inte men sjöarna är klara och inte belastade med näring. För att nå dessa båda sjöar åker man från Björnlunda mot Nyköping (väg 223). Efter de slingriga kurvorna vid Björnlunda-Smedsta svänger man till höger in på en mindre asfalterad väg skyltad Sandvik. Här är vägen smal och passerar nära gården Stora Mälby så här gäller det att visa hänsyn till de boende och inte överskrida de 30 kilometer i timman som påbjuds. Följ vägen och efter någon kilometer kommer ni fram till Kvarnsjön.

Här finns en härlig badklippa i vindskyddat västerläge, en plats där solen dröjer sig kvar långt in på kvällen. Är badklippan fullbelagd kan man vandra vidare till andra klippor längre bort. Längs vägen förbi Kvarnsjön finns även flera andra platser där man kan parkera och gå ned till små skyddade badställen.

En av sju kvarnsjöar


Kvarnsjön är en av de sju kvarnsjöar vi har i kommunen. Just denna kvarnsjö var tidigare vattenmagasin till Mälby kvarn, den plats som ni passerat precis innan ni kom fram till Kvarnsjön. Sjön är som nämnts en klarvattensjö med en ganska fattig växtlighet. När ni vadar ut i vattnet på grundare ställen kommer braxengräset att bilda en mjuk matta för fötterna. I kanten mellan land och vatten där vattnet är som grundast kan man finna notblomstret, en indikator på det magra klara vattnet.

Ute på sjön kan ni få se storlommen som längre fram på sommaren kommer ut på de öppna sjöytorna med sin bruna duniga unge. Det ser näpet ut när föräldrarna plockar vatteninsekter och stoppar dem i gapet på sin konstant hungriga unge. Arbetet med att finna mat till sin avkomma lättar betydligt när ungen börjar kunna äta småfisk, en föda som innebär större portioner och bättre bukfylla.

Ett alternativ till bad i Kvarnsjön är att fortsätta vägen fram några hundra meter innan gården Bjursnäs, parkera hänsynsfullt och leta er sedan i hyggeskanten ned till sjön Lockvattnet. Här är vattnet minst lika klart som i Kvarnsjön och det finns många släta klippor för lata soldagar.

Bild på Blå jungfruslända

Blå jungfruslända

Paus vid Katthavet


Men vart tog Katthavet vägen? Katthavet är det lustiga namnet på en utdikad sjö som ni passerar på vägen till Kvarnsjön. När ni åkt förbi Stora Mälby passerar ni över en oskön korrugerad vägtrumma där vattnet från Mälby Kvarn strömmar ned mot Katthavet och vidare till Haversjön vid Jacobsbergs säteri.

Här tycker jag att det kan vara värt att stanna en stund och ta en paus efter doppet i Kvarnsjön eller varför inte parkera cykeln en stund om man miljövänligt trampat till badet. Själva Katthavet är en ganska ogästvänlig och risig plats men bäcken ner mot "havet" är en riktig pärla. Här växer vackra bestånd av gul svärdslilja i den frodiga strandvegetationen . Sitter man en stund och tittar har man ett fantastiskt fint insektsliv omkring sig.

Jag föreslår att ni sätter er på vägtrumman och dinglar med benen och lyssnar till vattnets lugna porlande. Snart kommer det att höras ett frasande i luften när trollsländorna gör entré. Mest påfallande är den Blå Jungfrusländan som ofta kommer och sätter sig på ett blad helt nära. Njut av den metalliskt blå kroppen och de skira blå vingarna.

Har man lite tålamod kan man följa sländornas märkliga parningsflykt. På stjärten har hanarna en utväxt som ser ut som en tång. Med den griper han tag i honans nacke och flyger iväg med henne i en tandemflykt. Efter en stund böjer honan upp sin bakdel mot hanen och de båda sländorna bildar en flygande cirkel. En sådan cirkel kallas "ett parningshjul" och är helt unikt för sländor.

Bild på jungfrusländans parningsflykt

Blå jungfrusländor i "parningshjul".

Mitt tips i juli är att stanna en stund vid en trögt flytande sommarbäck, som den vid Katthavet, och njuta av sländorna, insektssurret och vattenväxterna. Vill man titta lite extra noga kan det vara bra att ta med en kikare med kort närgräns, en sådan där man kan ställa in skärpan på en dryg meter. Att fokusera på en enskild solbelyst blåskimrande slända är en av de största skönhetsupplevelserna som sommaren bjuder.

Bertil Karlsson
Miljöstrateg