2019-05-27
Bild på tistelfjäril

En riktigt sliten tistelfjäril där färger och kontraster har bleknat. Titta gärna i en fjärilsbok eller på nätet för att se fräscha exemplar

Tistelfjärilar i massor

Flyttfåglar känner väl de flesta till men det finns även flyttfjärilar. En av de vanligaste, som kommer varje år är Tistelfjärilen.

Vårt kalla klimat gör att denna fjäril inte kan leva hos oss hela året, de klarar inte att övervintra som våra inhemska arter. Tistelfjärilen kommer in från söder på försommaren som fullbildade flygande fjärilar. De förökar sig hos oss och när hösten kommer flyger några tillbaka söderut, kanske så långt som till Mellanöstern eller Afrika.

Det som hänt nu är att de starka och varma sydostliga vindarna har hjälpt till att föra upp fler tistelfjärilar till oss än på mycket länge. Under förra helgen kunde jag vid Klämmingen se ett antal som födosökte på maskrosor. I måndags den 20 maj var det flera längs åpromenaden vid Sigtunaån i Gnesta.

Tipset för de närmaste dagarna är att hålla utkik efter en ganska stor orangerosa fjäril med svarta vingspetsar. Kommer ni närmare ser ni att de svarta vingspetsarna är vitprickiga. Tistelfjärilen lever ett hårt liv så färgerna bleknar och ibland ses riktigt slitna exemplar, som på bilden. Ser ni en tistelfjäril har ni sett den fjäril som har jordens största utbredningsområde och som nu även fladdrar runt i Gnesta kommun.

Bertil Karlsson
Miljöstrateg