Karta med tio olika platser utmarkerade. Dessa redovisas i den efterföljande texten.

Barnens besöksguide

Ta med barn eller barnbarn på lek och äventyr i Gnesta kommun. Här har vi samlat tips på spännande aktiviteter som passar de yngre besökarna och invånarna i Gnesta kommun.

I vår besökskarta kan du se var de olika besöksmålen ligger. Kartan finns att hämta på servicecenter, Marieströmsgatan 3 i Gnesta.

1. Kammarstenen

Den stora stenbumlingen inbjuder med sina djupa sprickor till kurragömmalekar och varsam klättring. Enligt sägnen är det en jätte som har kastat dit stenen. Läs mer om kammarstenen.

2. Järnmalm och kanoner

Uppe i Gåsingeskogarna bland de gamla gruvorna runt Skottvång finns ett gruvmuseum. Se hur man jobbade förr i gruvorna, besök en kolmila och titta på de gamla kanonerna. Läs mer om gruvmuseet.

3. Barnteater

En dag i veckan under hela sommaren kan du gå på barnteater på Skottvångs Grufva. Rolig utomhusteater som roar alla barn. Här är hela sommarens barnteaterprogram. Länk till annan webbplats.

4. Klättra och lek

I våra ytterorter hittar du våra temalekplatser. I Björnlunda finns en riddarborg, i Stjärnhov finns tunnlar och en hängbro och i Laxne är det balans och klättertema. Ut och lek!

5. Ända till Mariannelund

Så långt kanske du inte ser men från toppen av Högtorn ser du nästan
hela kommunen. En perfekt promenad på 2,6 km. Här kan du klättra
i trän och grilla korv vid vindskyddet. Läs mer om Högtorn.

6. Klättra på konst

Mitt i Stjärnhov finns det både ödlor att klättra på och en labyrint
att springa i. En skulpturpark där man får röra konsten. Läs mer om skulpturparken.

7. BMX i Björnlunda

Här hittar du en spontanidrottsplats, en fartfylld BMX-bana och något för dig som åker skateboard. Läs mer om spontanidrottsplatsen.

8. Sisten i är en badkruka!

Hopp i plurret. Här finns både större, lättillgängliga badplatser och små avskilda vikar att svalka sig i. På Klämmingsbergsbadet finns det både hopptorn och glasskiosk. Läs mer om kommunens badplatser.

9. Thuleparken i Gnesta

I centrala Gnesta finns en aktivitetspark för alla åldrar. Klätterställning, härligt lång linbana, studsmattor, sandlådor, banor för kick-bike och roliga gungor. Kul för alla åldrar! Läs mer om Thuleparken.

10. Alsgruvan

Nyfikna besökare lockas till den mystiska Alsgruvan utanför Gnesta. Du går in på egen risk och vi rekommenderar stövlar och ficklampa. Ryktet säger att det kan finnas guld här… Läs mer om Alsgruvan.