Gamla hotellet i Gnesta med ett filmteam framför.

Gnesta blev Hedestad

Under några hektiska filminspelningsdagar i februari och april 2008 förvandlades Gnesta till Hedestad när filmen, Män som hatar kvinnor, spelades in.

Hedestad är den landsortsstad som huvudpersonen Mikael Blomkvist vistas i, under stora delar av den första delen av Stieg Larssons Millennium-trilogi. Det var många statister deltog och Gnesta förvandlades till 60-talet.

Mikael Blomkvists fotspår i Hedestad

Gnesta kommun har satt upp skyltar vid inspelningsplatserna och en broschyr har tagits fram för att visa besökare hur det såg ut när Gnesta förvandlades till Hedestad. Skyltarna står centralt placerade i Gnesta och ger en promenadslinga från stationen och 30-minutersparkeringen mittemot Stora hotellet förbi Stora torget och längs med Torggatan mot Strömmentorget.

En karta över Gnesta centrum som visar var de fyra skyltarna finns.
  • Skylt 1 beskriver scenerna när Mikael Blomkvist anländer till Hedestad, en kall dag mitt i vintern. Eftersom vintern 2008 bjöd på alldeles för lite snö, fick filmteamet klä Gnesta i konstgjord snö gjord av papper.
  • Skylt 2 beskriver Stora Hotellets roll under inspelningen men också barnensdagtåget.
  • Skylt 3 visar Mikael Blomkvist när han studerar bilderna från barnensdagtåget, 40 år senare på plats i Hedestad.
  • Skylt 4 fokuserar på barnensdagtåget på Torggatan i Gnesta, förlåt Hedestad. För bilder från inspelningen, se realterad info.

Vad handlar boken om?

Journalisten Mikael Blomkvist har blivit dömd för förtal och vill fly uppmärksamheten i Stockholm. Av industrimagnaten Henrik Vanger får han i uppdrag att skriva familjen Vangers släktkrönika, men egentligen vill Henrik att Mikael ska titta närmare på sin brorsdotter Harriets märkliga försvinnande sommaren 1966.

Blomkvist får hjälp av den unga och socialt missanpassade datahackern Lisbeth Salander. I sitt grävande i familjen Vangers förflutna snubblar de över en mörkare och blodigare historia än vad de kunnat föreställa sig.

Stort filmprojekt

Filmatiseringen av Stieg Larssons trilogi var ett av Skandinaviens största filmprojekt. Michael Nyqvist och Noomi Rapace spelar huvudrollerna som Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander. Den danske regissören Niels Arden Oplev regisserade filmen Män som hatar kvinnor. Huvudproducenter var Yellow Bird, som samproducerade filmen tillsammans med Nordisk Film, SVT och ZDF Enterprises. Nordisk film var distributör. Filmen hade världspremiär i bland annat Gnesta den 27 februari 2009.