gruvmuseum

Skottvångs gruvmuseum

Strax brevid värdshuset på Skottvångs Grufva hittar du detta gruvmuseum. Här får du möta gamla gruvarbetare, både i bild och i text men också i ljudform med berättelser från gruvan.

I museet finns främst föremål och bilder med anknytning till gruvarbetet och kolningen, men också en del från vardagslivet i skogsbygderna. I utställningen får man möta gamla gruvarbetare, både i bild och i text men också i ljudform med berättelser från gruvan. Mitt i rummet står en stor tunna i smide och ek med järnmalm – för att besökarna ska få känna på det som skapade förutsättningarna för Skottvång. I den nyrenoverade gruvlaven hänger stora bilder från gruvarbetet bakom den gamla tunnan, och i ena hörnet står tryckluftsborren undanställd efter sista skiftet.

På området finns också informativa skyltar som berättar om gruvans historia och dess koppling till Åkers Styckebruk.

Gruvmuséet har öppet söndagar fram till midsommar och därefter är det öppet tisdag till söndag klockan 12.00-17.00. Museet har sedan öppet hela sommaren fram till mitten av augusti.

Det kostar 20 kr att se utställningen. Pengarna går helt till driften av museet.

Om Skottvångs Grufva

Skottvångs Grufva är en kulturhistorisk oas mitt ute i den vackra Sörmländska landsbygden. Här kan du äta gott, kolla på live-musik (Sveriges bästa live-scen 2014!) med landets finaste artister inom alla genrer, gå på konstrunda, roas av barnunderhållning, besöka Skottvångs gruvmuséum, ta en tur på Sörmlandsleden, besöka Smedjans handelshus, gå på marknad eller vara med när en riktig kolmila tänds. Du kan också boka konferens, bröllop, bussresa eller catering.