En skylt på Sörmlandsleden

Sörmlandsleden

Vandra 100 mil i omväxlande Sörmlandsmiljö. Du passerar täta skogar, öppna fält och släta klippor längs kusten. Upptäck gamla kulturbygder och historiska minnesmärken utmed vägen.

Sörmlandsleden är uppdelad i 62 etapper, mellan 10-15 kilometer vardera. Terrängen varierar från tuff vandring till en lättare, så kallad, söndagspromenad. I besökskartan, som finns att hämta på medborgarkontoret, hittar du mer information om vandringsleder, kanotleder, fornlämningar, badplatser i Gnesta kommun. Observera att det är inte tillåtet att cykla på Sörmlandsleden.

Du kan gå korta dagsturer, välja ut några fina sträckor, eller vandra hela Sörmlandsleden. Med bil, buss eller cykel når du enkelt fram till bra utgångspunkter vid etappgränserna. Leden börjar i Björkhagen i södra Stockholm och passerar bland annat Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping.

Etapper i närområdet

På sormlandsleden.se hittar du fördjupad information om alla etapper. Här länkar vi till information om de de etapper som finns i och i närheten av Gnesta kommun.

Populära rundslingor i närområdet

Björndalsbergen - del av etapp 14, 3,5 km - läs mer om rundsligan här.
Stenhuggarmon - Etapp 15:2 och del av etapp 15, ca 9,5 km - läs mer om rundsligan här.
Fornborgsrundan - Del av etapp 15:2 och 15, ca 4,5 km - läs mer om rundsligan här.

Föreningen Sörmlandsleden har gett ut en bok som beskriver Sörmlandsledens olika etapper genom Södermanland. Boken kostar 300 kr och finns att köpa på turistinformationen, Marieströmsgatan 3 i Gnesta.