Paddla i lugna vatten

Runt om i Gnesta kommun finns det många fina sjöar och åar för dig som vill paddla. Men kom ihåg att värna om naturen och att följa allemansrättens regler när du vistas i naturen.

Kanotleden: Åkers Styckebruk - Marvikarna - Gnesta - Trosa

Via en fyra mil lång kanotled från Åkers Styckebruk till havet vid Trosa kan du paddla genom en fantastisk natur, längs smala sund med branta strandkanter och över vackra sjöar. Trots att Marviken bjuder på Södermanlands mest genuina vildmark, är vattnen lättpaddlade och lyften endast ett fåtal.

Kanotleden: Visnaren - Marviken - Klämmningen - Frösjön

Mycket populär och lättpaddlad etapp, perfekt för en dagstur. Längs etappen går det även att övernatta innan färden fortsätter mot centrala Gnesta.

Naten och Båven

I hjärtat av Södermanland, vid Natens strand, ligger Stjärnhov. Härifrån kan du paddla ut på sjön för att sedan glida längs Natängsåns slingrande stränder och komma ut i sjön Båven där både storlommen och Södermanlands landskapsfågel fiskgjusen häckar. Natängsån bjuder på riktiga djungeläventyr som passar både vuxna och barn.

Allemansrätten - Inte störa, inte förstöra!

Allemansrätten är något som är unikt för Sverige och det innebär att alla får röra sig fritt ute i naturen. Men allemansrätten innebär också att du som vistas i naturen har vissa skyldigheter. Vistas du i naturen måste du också ta hänsyn till naturen, djurlivet och markägarna. Ledordet är: Inte störa, inte förstöra!

Läs mer om allmansrätten här: svenskaturistforeningen.se Länk till annan webbplats.