Tio saker att upptäcka i Stjärnhov

Västerut i vår vackra kommun går det att upptäcka en hel värld av vacker Sörmlandsnatur och sprudlande landsbygd – i Stjärnhov och dess omgivningar. Det finns en lång lista över njutbara, roliga och spännande aktiviteter. Här är tio av dem:

konstrunda

Gå konstpromenad i naturen vid Ullsta

2022 har 29 utvalda konstnärer tagit sig an uppgiften att presentera konstverk i samspel med naturen vid Lagårn i Ullsta. Ta dig tid och kontemplera både uttrycksfulla installationer på livets många teman och naturens ”källa” att insupa lugn av.

Läs mer om Lagårn i Ullsta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

flotte

Åk flotte på Övre Gällringen

Upplev den lugna sjön Övre Gällringen norr om Stjärnhov. Rocklösa gård erbjuder uthyrning av en bekväm flotte med aktersnurra, nästan ljudlös. Glid fram i sakta fart till kluckande vatten och naturens många små ljud. Pausa för en grillning och ta ett dopp i den ljuvliga miljön.

Läs mer om Rocklösa gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

golf

Spela golf vid Solbacka

Golfklubben ligger mitt i den sörmländska idyllen. Den omväxlande 18-hålsbanan är en kuperad skogs- och parkbana med utsikt över sjöarna Misteln och Kyrksjön. Driving Range och övningsområde finns tillsammans med första tee kort avstånd från klubbhus och restaurang. Året runt kan kan du även spela simulatorgolf.

Läs mer om Solbacka golfklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

badplats

Bada i Kyrksjön vid Dammhagen

En av kommunens mest älskade badplatser är Dammhagen vid Kyrksjön. Fin brygga, badflotte och sandstrand gör denna oas till en familjefavorit. Intill ligger Stjärnhovs IF:s många faciliteter för idrott och med servering. Även kanotuthyrning finns.

Läs mer om badplatsen Dammhagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

lokal handel

Handla gårdsprodukter på Rocklösa gård och Stjärnhovs kaningård

På Rocklösa gård och på Stjärnhovs kaningård kan du handla bästa tänkbara ägg och kött. Förutom egentillverkade produkter förmedlas ett brett urval av ekologiska godsaker från trakten samt en del vilt från Jämtland av fin kvalitet. Allt i idylliska miljöer.

mat

Gå en matlagningskurs på Grytbergs säteri

På bildsköna Grytsbergs säteri kan du förutom konferens, weekend, fest och bröllop ägna dig åt matlagningskonst. Här erbjuds kurs i matlagning under ledning av erfarna kockar, där man avslutar med gemensam måltid.

Läs mer om Grytsbergs säteri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

naten

Paddla på Naten och Båven

Paddla längs den slingriga Natån och njut av vacker natur – en upplevelse för hela familjen oavsett sjövana. Här, mellan sjön Naten och Båven med början i Stjärnhovs samhälle, kan du enkelt ta dig fram i en tätbevuxen dalgång med mycket fågelliv och flora. Natängsån är sagolik med sitt smala och inte så djupa vatten, med träd och buskar som hänger ut över kanoten. Bakom varje krök väntar något nytt.

hembygdsgård

Picknika eller fika vid Gryts hembygdsgård

Missa inte den vackra hembygdsgården i Gryt och bli förflyttad till tiden för Stjärnhovsbygdens födelse. Väl bevarade timmer- och allmogebyggnader omgiven av vacker trädgård och grönska blir fonden för en rogivande picknick med egen kaffekorg.

Läs mer om Gryts hembygdsgård och deras evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

solbacka

Besök Solbacka

Den historiska platsen Solbacka och det gamla läroverket har fått sig ett rejält ansiktslyft och ett nytt samhälle med rekreation börjar växa fram. Här finns det mesta för en avkopplande weekend eller en dagstur med aktiviteter för alla i familjen. Gå en golfrunda, utmana vännerna på en padelmatch utomhus, ät god mat, bada i den uppvärmda poolen och njut av den vackra sörmländska miljön. Här kan du också övernatta på det nya hotellet.

Läs mer om platsen Solbacka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Solbacka Krog och Rum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

pizzeria

Ta en matpaus på Bar 57

Ta en pizzapaus på Bar 57 på Dagavägen 11 mitt i Stjärnhov. Den klassiska restaurangen har läcker italiensk meny och har öppet fredag-lördag kl 11-21 och söndag kl 11-19.

Läs mer om Bar 57