En skylt som det står utställning på.

Konst

I Gnesta kommun finns ett rikt utbud av konst och konstnärer. Varje höst arrangeras en konstrunda som lockar en stor publik. Du hittar konsten överallt i så väl lador, som i det gamla bryggeriet eller ute i naturen.

Här samlas många konstnärer och runt om i kommunen finns det ett flertal ateljéer. Varje höst, första helgen i september, öppnar konstnärerna upp sina ateljér för besökare under Gnesta konstrunda. Här hittar du också Art Lab Gnesta som ligger i det gamla bryggeriet på Bryggeriholmen mitt i Gnesta. Där levde också konstnär Lars Hillersberg under sina sista år.

Art Lab Gnesta

I det gamla bryggeriet på Bryggeriholmen i Gnesta finns ateljéer, verkstäder, ett konstgalleri och projektutrymmen. En plats att experimentera kopplingarna mellan konst och samhälle. Likaså att utforska relationen mellan konsten och konstnären, det lokala samhället, skolan, konstinstitutioner och andra som är involverade i konsten eller sociala frågor både lokalt, nationellt och internationellt.

Med konsten i fokus finns det en öppenhet för aktiviteter och projekt att ta olika former såsom publikationer, utställningar, workshops, föredrag och andra evenemang som tillverkas och levereras på Art Lab Gnesta. I deras residensprogram bjuds konstnärer in för att utforska och utveckla idéer som driver på diskussionen om samtiden och dess utmaningar. Med sina fötter i Gnesta och med blicken fäst framåt är detta en produktionsplats för diskussioner och kreativitet. Se relaterad info.

Art In The Green Box

Art in the green box är en permanent utställning, öppen 365 dagar om året och som förnyas och växer för varje år. Denna skulpturpark består av cirka 30 verk av 20 konstnärer. Utställningen startade 2011 och förnyas varje år med ett traditionellt vernissage i slutet av maj. Detta är troligen Sveriges om inte enda, så största helt ideellt drivna skulpturpark under ständig förändring i en unik, och kulturhistorisk viktig miljö.

Gnesta Konstrunda

Konstrundan anordnas varje år den första helgen i september. Då öppnar ett 50-tal konstnärer sina ateljéer, eller ställer ut på andra platser i Gnestatrakten. I samband med Konstrundan finns en samlingsutställning med ett verk från varje deltagare.
Konstrundan inleds veckan innan med en Konstpromenad bland Gnesta centrums skyltfönster. I samarbete med Gnesta Handel ställer några deltagande konstnärer ut sina verk även där. Konstrundan anordnas av Föreningen Gnesta Konstrunda, med stöd av Gnesta kommun. Se relaterad info.

Gnesta-Planket

Gnesta-Planket är en fotoutställning som anordnas mitt i centrala Gnesta. Fotografen Bengt Björkbom har tagit med sig idén med fotoplanket från Vita bergsparken på Södermalm i Stockholm där man på 1980-talet och en bit in på 1990-talet ordnade en fotografisk träffpunkt varje sommar.
2007 återupplivades Planket i Vita bergsparken och sedan dess har företeelsen spridit sig till andra städer, och sedan 2010 även till Gnesta. Planket finns på framsidan av Färghuset och gaveln och baksidan på gamla Godsmagasinet.

Konst i Gryt

Ett unikt konstgalleri i Sörmland. Konst i Gryt öppnade sin första utställning i tiondeladan vid Gryts gamla prästgård utanför Stjärnhov, sommaren 2008. Det har med åren blivit ett konstgalleri för svensk samtida konst av högsta kvalitet och en mötesplats för konst- och kulturintresserade, där man kan träffa framstående konstnärer, delta i samtal och berättande om konstnärligt arbete samt få uppleva artistkvällar av högt konstnärligt värde. Här finns också ett idylliskt gårdskafé med hembakat där man kan slå sig ner under parasollerna på gårdsplanen, i äppelträdens skugga eller inne i kaféet.

Lagårn i Ullsta

Den stora ladugården ligger i en vacker natur som mycket väl kan betecknas som Sveriges lustgård. Här erbjuds många olika kulturaktiviteter som berikar tillvaron. Det är en mycket populär mötesplats för konstintresserade. Här hittar du spännande utställningar och kreativa möten. Sommartid anordnas även konserter. Se relaterad info.

Skeppsta Hytta

På Skeppsta hytta utanför Laxne bedriver glaskonstnären Ebba von Wachtenfeldt sin verksamhet där hon formger och blåser sitt glas. Här finns ett galleri, ett café och en trevlig butik där du kan köpa hennes konst- och bruksglas. Här kan du se hur glaset blir till, boka en tid för ett föredrag eller att prova på glasblåsning. Under någon timme kan ett sällskap på upp till 30 personer få prova några av de mest grundläggande teknikerna. I anslutning till glashyttan finns också Galleri Skeppsta hytta som har konstutställningar under hela sommarhalvåret maj - september. Se relaterad info.