Marknader

Gnesta Marknad

Gnestadagen hålls som alltid den första lördagen i juni och betraktas av många som årets höjdpunkt och hemvändardag. Många utflyttade reser då tillbaka hit för att uppleva pulsen och marknadskänslan. Gnesta Marknad är det evenemang som lockar flest människor till Gnesta under hela året. I anslutning till marknaden arrangeras marknadslopp, tivoli och uppträdanden. Centrum är avstängt för trafik och det myllrar av folk överallt.

Julmarknaden

Bland Gnestas populära marknader måste även Julmarknaden i samband med skyltsöndagen varje år nämnas. Utöver ett 40-tal marknadsstånd anordnas en mängd uppträdanden, pyssel och andra evenemang på Strömmentorget, inne på biblioteket och Stora Torget. De flesta handlare håller också sina butiker öppna. Hög julstämning bland tomtar och knallar utlovas.

Gruvans dag

Sista lördagen i augusti arrangerar föreningen Östra Sörmlands Gruvförening i Åkers bergslag Gruvans dag vid Skottvångs Grufva. Då bjuds det på hantverksmarknad och guidad visning på gruvområdet, det bakas i den gamla ugnen i torpet Lövstugan och det spelas dragspelsmusik i busken. Tjärdalen i gruvhagen ryker och den kådrika tjärveden bränns till tjock svart tjära som rinner ut i burkar.

Senast publicerad 2016-10-21