2021-01-27
En kaja sitter på ett fågelbord.

Kaja räknas också under Vinterfåglar inpå knuten.

Dags för årets fågelbordsräkning

Det börjar bli tradition med Sveriges största manifestation för fågelräkning, kampanjen Vinterfåglar inpå knuten. Här berättar vår miljöstrateg Bertil Karlsson mer om räkningen.

Först en liten repetition vad det handlar om. Vinterfåglar inpå knuten är BirdLife Sveriges (tidigare Sveriges Ornitologiska Förening) största enskilda evenemang. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelborden runt om i Sverige. 2020 deltog 15 864 fågelbord.

När man räknar sina fågelarter och dess antal gör man en aktiv miljöövervaknings-insats av ett slag som skulle vara helt omöjlig om inte alla frivilligt deltog. Resultatet av räkningen ger forskningen ett fantastiskt underlag att kunna läsa av trenderna och tillstånd i naturen. Att få in data från över 15 000 fågelbord runt om i landet är helt unikt.

Under längre kalla perioder brukar de känsligaste arterna dö. Det handlar om fåglar som egentligen borde ha flyttat söderut under hösten men som gör ett försök att övervintra. Denna vinter har varit mild så vi kan nog räkna med att få rapporter om både rödhake och gärdsmyg, två arter som inte brukar klara längre köldperioder. En nackdel med det varma vädret kan vara att många fåglar söker föda i naturen och inte vid fågelborden. Vi får se när resultaten presenteras vilken effekt vädret kommer att få.

Var med i räkningen 2021

Vinterfåglar inpå knuten 2021 pågår från gryningen fredagen 29 januari och avslutas på kvällen måndagen 1 februari. Allt ni behöver veta om hur det går till och hur man rapporterar framgår av instruktionerna på BirdLife Sveriges webbplats, se relaterad info. Gå in på denna sida och registrera dig så kommer rapporteringen att gå smidigt när helgen närmar sig. Tänk på att registrera en mejladress, då får ni en rapport om den årliga sammanfattningen elektroniskt. Skriver ni inte mejladressen kommer den istället för på papper. Men för miljöns skull hoppas jag att alla väljer det elektroniska alternativet. I år finns en liten bonus, alla som rapporterar deltar i en tävling om en resa till Island.
På BirdLife Sverige finns även möjlighet att ladda ner en app för rapportering, se relaterad info. Appen som heter Vinterfåglar innehåller också läten och bilder på de flesta fåglar som kan tänkas förekomma. Den är givetvis gratis.

Jag hoppas på många rapporter från Gnesta kommun så ta en stund av din helgledighet och notera vad du ser vid din fågelmatning. Det handlar inte om att man måste ha sin matning under ständig bevakning utan det räcker bra om man räknar igenom några gånger och noterar högsta antalet av de arter ni ser. Jag återkommer med en rapport om hur det gick i Sverige i allmänhet och i Gnesta kommun i synnerhet. Förra året hävdade Gnesta sig väl. Sammanlagt 80 rapportörer (fågelbord) rapporterade in 3062 individer.

Bertil Karlsson
Miljöstrateg