2020-01-10

Vinterfåglar Inpå Knuten 2020

Nu är det dags att förbereda sig på årets fågelbordsräkning.

Nu börjar den stora fågelbordsräkningen närma sig. Helgen 31 januari till 3 februari är det dags att bänka sig framför köksfönstret, eller annan lämplig utsiktsplats, och notera de fåglar som kommer och dinerar. Gnesta kommun kommer att informera vidare på hemsida och Facebook när det börjar närma sig. Vill du få mer information redan nu så gå gärna in på hemsidan, se relaterad info

Men nu är tid att förbereda sig genom att se till att förråden av frö, äpplen och annat fågelgott är fyllda samt givetvis att börja mata (redan nu). Det bör påpekas att det mildväder som nu råder inte är det mest givande för att locka fram fåglar. När termometern visar plus väljer många fåglar att söka mat på andra håll än vid fågelborden. Det är bra, då risken för smittspridning mellan fåglar minskar. Vi får se hur det blir i månadsskiftet januari/februari. Kanske kommer vintern och med den fåglarna.

Vad kan vi då vänta oss? Mesar kommer alltid till matningarna. Både talgoxe och särskilt blåmes är i år mycket talrika. Teorin är att den varma sommaren 2018 gynnade många småfåglar. En kylig försommar kan slå hårt och öka dödligheten bland nykläckta småfågelungar. Troligen blev det ingen sådan nedgång det året så många av de blåmesar vi nu ser myllra runt kan vi ana är 2018 års fåglar.

Bild på tallbit

Tallbit

Hösten 2019 blev på många håll tallbitarnas höst. Stora mängder tallbit lämnade Norrbotten och sträckte söderut, vissa så långt som till Danmark. I denna stora massutvandring missgynnades Gnesta kommun, trots idogt letande av kommunens ornitologer hittades endast tre fåglar (individer, alt). Betydligt fler sågs i våra grannkommuner. Men nu börjar tallbitar vända tillbaka mot norr och då får vi en andra chans att se denna röda, relativt stora och orädda fågel. Kanske vid ett fågelbord nära dig.

En annan fågel som heller inte ville visa sig i Gnesta kommun, var den norrländska hökugglan. Ett exemplar uppehöll sig förargligt nära kommungränsen vid Öster Malma. Faktiskt så kunde man samtidigt se ugglan och Gnesta kommun på andra sidan sjön Likstammen, men närmare ett fynd i Gnesta än så, kom den inte.

Bild på hökuggla

Hökugglan vid Öster Malma. Lägg märke till frukostmusen i klorna.

Men naturen bjuder inte bara på fåglar, det finns andra färgklickar. Under en vandring på östra sidan om sjön Klämmingen såg jag något som verkligen lyste upp. Det var annars en sådan där decemberdag när molnen hänger i grantopparna och hela naturen verkar ha gått över till en färgskala som enbart består av svartgrönt, brunt och grått. Plötsligt, på en omkullfallen, tämligen rutten björkstam, lyste det av guld. Det var som om ett helt röse av de mest gyllene gula kantareller hade samlat ihop sig. Det var nu inte kantareller utan stinkmussling, en av de få sena höstsvamparna som har förmågan att bryta den annars så murriga färgskalan. Jag såg faktiskt också några gula kantareller under vandringen. Det var små kantarellknappar men i tillväxtfas. Så fortfarande har den milda eller rättare, långt utdragna hösten, förlängt växtsäsongen långt över det vanliga.

Bild på svamp som växer på en trädstamm

Nu i januari är tipset att se om era vinterfågelmatningar och sedan ta en promenad. Med höjd blick hittar ni kanske en hökuggla. Med sänkt blick, ett gäng håriga stinkmusslingar.

Bertil Karlsson
Miljöstrateg