2017-07-17

Axplocket vecka 29

Sommaren pågår för fullt vilket också gäller alla evenemang runt om i Gnesta kommun. Kolarveckan pågår för fullt med många härliga evenemang vid Skottvångs Grufva. Där brinner den årliga kolmilan som kommer att producera fint kol. Denna vecka kantas också av konstupplevelser, musik och aktiviteter för barn och unga. Exempelvis så är det beachvolleyboll varje torsdag klockan 15.00 vid nya badplatsen Frösjö strand i Gnesta.

Här kommer nu ett litet axplock ur evenemangskalendern denna vecka. Axplocket sträcker sig över perioden måndagen den 17 till söndagen den 23 juli 2017. Fler evenemang hittar du här. Mycket nöje!

 

Bakluckeloppis

Varje måndag med start efter midsommar fram till den 29 augusti är det backluckeloppis på Hagstumosse IP. Kom och fynda eller passa på att rensa ut i alla skrymslen och vrår och sälj själv! Ingen föramälan behövs om du vill sälja, men kom till kl 16.00. Det går också bra att komma med släp. För mer information ring arrangör Pelle på 070 - 251 37 2717

Dag: Måndagen den 17 juli 2017
Tid: Klockan 17.30-20.00 (insläpp för säljare kl 16.00)
Plats: Hagstumosse IP, Sigtunavägen i Gnesta
Pris: 100 kr/bil inget extra för släp
Arrangör: Loppans vänner

 

Fototävling – Motivjakten

Kan du/ni lyckas fota alla våra kluriga motiv? Du kommer att behöva röra dig ute och inne, runt hela Gnesta tätort. Lyckas du få med allt vinner du/ni en värdecheck på Fritidsgården Chill café till ett värde av 30 kronor. Tävla i lag (max tre per lag) eller själv! Detta en av Gnesta kommuns 30 sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar 2017.

Datum: Tisdagen den 18 juli 2017
Ålder: 10–19 år
Var: Fritidsgården Chill, Dagagatan 4
Tid: Klockan 15.00-18.00, inlämning av bilder klockan 17.00, prisutdelning klockan 17.30
Anmälan: Drop in
Tag med: Kläder efter väder samt mobilkamera eller digitalkamera

 

Utställning: Birgit Nygren och Tord Nygren på Skeppsta hytta

Textila bilder, skulptur, måleri och bilderboksbilder. Utställningen pågår onsdag till söndag under perioden 16-30 juli 2017.

Birgit Nygren är utbildad på konstfack och har arbetat som bild- och textillärare. Hon har länge jobbat med textil collageteknik. När hon efter många års handsömnad övergick till att använda maskin inspirerades hon till sin unika metod att måla bilder med tråd och maskinsöm. En nyskapande och spännande teknik som ger hennes bilder ett speciellt skimmer och djup. Oftast är bilderna inspirerade av det sörmländska landskapet i alla årstider.

Tord Nygren studerade på Konstfack 1957-1960 och arbetade därefter i huvudsak som illustratör av läroböcker och andra böcker. Tord har gjort utsmyckningar av till exempel biblioteket i Nyköping och Borlänge samt på Torekällberget i Södertälje. Han jobbar i flera material och tekniker. Teckningar, målningar, skulpturer Motiven är sagoinspirerade, detaljrika ofta romantiska och spännande

Dag: Onsdagen den 19 juli 2017
Tid: Klockan 10.00-17.00
Plats: Galleri Skeppsta hytta
Arrangör: Skeppsta hytta

 

Tonsäkert och tänkvärt: Falks musikhistorier

Mårten Falk har medverkat på många skivinspelningar och hans sju soloskivor har fått strålande recensioner över hela världen. Många tonsättare har tillägnat honom sina verk och han har uruppfört över 100 nya stycken av tonsättare från Sverige, Italien, Japan, Chile, Kirgizistan och Kanada.

Han har samarbetat med många av Sveriges främsta musiker och ensembler och med skådespelare som Marika Lagercrantz och Reine Brynolfsson. Han har även framträtt i radio och verkat som masterclasslärare i många länder. Under sommaren 2015 sände Sveriges Radio P2 serien ”Falks Musikhistorier” innehållande åtta timmars program där Mårten Falk spelade på många olika stränginstrument och berättade om musikens historia från 1500-talet till vår egen tid.

Dag: Onsdagen den 19 juli 2017
Tid: Klockan 19.00
Plats: Frustuna kyrka
Arrangör: Frustuna församling

 

Musikquiz-SM på Bistro Bar Gnesta

Frågesport i musikkunskap finns på många platser runt om i landet och har blivit väldigt populärt. Under sommaren har nio deltävlingar anordnats på totalt 40 platser. Tävlingarna sker live samtidigt på alla platser och leds av en quizmaster.

Dag: Onsdagen den 19 juli 2017
Tid: Klockan 19.30
Plats: Bistro Bar i Gnesta
Arrangör: Musikquiz SM i samarbete med Bistro Bar Gnesta

 

Py Bäckman och Janne Bark på Skottvångs Grufva

Py Bäckman kan se tillbaka på en lång och gedigen karriär som sångerska, textförfattare och kompositör. Raj Montana Band och Nordman är bara två av de framgångsrika namn hon är förknippad med. Janne Bark fick sitt stora genombrott fick han som gitarrist tillsammans med Ulf Lundell, som han fortfarande spelar med. Han har också varit en tredjedel av Triad och spelat med en lång rad artister.

När Bark bad Py skicka texter, tog hon fram alla dikter som hon hade liggande. Ord som egentligen inte skrivits för att musiksättas. Han blev inspirerad och började skriva musik. Py och Barks röster kompletterar varandra perfekt. Musiken är en organisk, tidlös kompott av duons influenser. Lite Tom Petty och Traveling Wilburys, en svensk folkton i vissa melodier, en gnutta blues och lite amerikansk singer-songwriterkänsla.

Dag: Onsdagen den 19 juli 2017
Tid: Klockan 20.00
Plats: Skottvångs grufva
Entré: 190 kronor
Bokning: 0158-259 00 eller via e-post
Arrangör: Skottvångs grufva

 

Barnunderhållning: Tant Klaver och Mullvaden Max

Någon har råkat göra det på Mullvaden Max huvud. Tant Klavérs hund Cello ger sig ut för att leta efter den skyldige, han möter en mängd olika djur, tills han upptäcker att den skyldige är han själv! För barn mellan 2 och 8 år. Underhållningen sker på Skottvångs uteservering där våra konserter brukar hållas. Vid dåligt väder flyttar vi inomhus.

Dag: Torsdagen den 20 juli 2017
Tid: Klockan 15.00
Plats: Skottvångs Grufva
Entré: 80 kr för alla åldrar (barn under 2 år – gratis)
Arrangör: Skottvångs Grufva

 

Mattias finurliga femkamp!

På fritidsgården Chill arbetar bland annat den finurliga Mattias. Han har klurat ut en finurlig femkamp som sätter såväl dina nerver, din precision och din intelligens på spel. Femkampen sker i lag om tre, men du kan komma själv och tilldelas ett lag. Vinnarlaget får varsin värdecheck på Fritidsgården Chill café till ett värde av 30 kronor. Detta en av Gnesta kommuns 30 sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar 2017.

Datum: Fredagen den 21 juli 2017
Ålder: 10–15 år
Var: Fritidsgården Chill, Dagagatan 4
Tid: Klockan 18.00-22.00
Anmälan: Drop in

 

Vernissage i Blacksta: Lilla elefanten & landet långt bort

Obs, bilden är beskuren.

Birgitta Eklöf är loppisdrottnigen som anordnar Loppis de luxe när andan faller på. Hon skapar sina stilleben med fynd från auktioner och loppisar från när och fjärran. Det finns alltid en perfekt form och en färgton som är exakt den rätta, men vilken är den? Birgitta grubblar och till slut hittar hon den.

Kerstin Pettersson är bildkonstnären som är omöjlig att stoppa i ett fack. Ett experimenterande alltifrån tidiga barndomen har gett en solid teknisk grund att stå på men det viktiga är poesin, sagan, berättelsen som är ny för varje utställning. Den här gången börjar historien med Lilla Elefanten och vindlar sig genom Thailands hetta, smuts och överdåd till Spaniens karga berg för att sluta med Laxnes blåa vinterljus. Se mer av Kerstins konst härlänk till annan webbplats.

Dag: Lördagen den 22 juli 2017
Tid: Klockan 13.00-17.00
Plats: Blacksta gamla församlingshem, Blackstaberg 1
Arrangör: Birgitta Eklöf och Kerstin Pettersson

 

Anders Lundin på Skottvångs Grufva

Programledaren och TV-profilen Anders Lundin har skrivit låtar och texter sedan tonåren, han har spelat in skivor och turnerat med band. Barnlåtarna han gjort för SVT har vunnit Grammis och rullat i rutan i år efter år.

I visföreställningen Expedition Livet blir publiken huvudperson när Anders Lundin vänder, vrider och snurrar på frågorna: Var kommer vi ifrån? Vart skall vi? Hur hamnade vi här? Tillsammans med kontrabasisten Jonas Olofsson låter han sina funderingar komma till uttryck i en brokig samling berättelser och visor om äventyrare, emigranter, neanderthalare och sin snickrande pappa.

Föreställningen tar avstamp i människans första steg på savannen och svävar vidare via urskogar, oceaner, sommarstugor och nätverksproblem ända fram till TV-soffan hemma. Vi får höra om japanen som vandrade runt jorden, om sjömansänkan som gick över Bottenvikens is och får tips om vilken hemelektronik apparat det är skönast att slå sönder.
Det är allmänmänskligt, rörande och roligt. Föreställningen väcker många frågor, svarar kanske på några och inspirerar nog mest till att fundera över våra egna val och möjligheter.

Dag: Lördagen den 22 juli 2017
Tid: Klockan 20.00
Plats: Skottvångs grufva
Entré: 190 kronor
Bokning: 0158-259 00 eller via e-post
Arrangör: Skottvångs grufva

 

Utställning Café Lunden

Välkommen till Café Lunden på Björnlunda hembygdsgård. Öppet alla söndagar i juli med konstutställning i Eklundsstugan. Nu ställer konstnär Jane Andersson ut Hidden messages i blandteknik. Kaffeservering med hembakat finns i underbar miljö. Alla byggnader är öppna för besök.

Dag: Söndagen den 23 juli 2017
Tid: Klockan 13.00-17.00
Plats: Café Lunden, Björnlunda hembygdsgård
Arrangör: Björnlunda hembygdsförening

Senast publicerad 2017-10-24