2021-06-22
Människor som solar vid vattenbrynet vid Klämmingsbergsbadet

Bada gärna – men håll avstånd!

I Gnesta kommun finns det många sjöar och vattendrag som du kan bada i. Upplever du att det känns trångt på en badplats är det bra om du kan besöka en badplats med färre besökare.

Vi är fortfarande mitt i en pandemi och det är viktigt att vi fortsätter att följa rekommendationerna. Undvik trängsel, håll avstånd och stanna hemma om du har minsta symtom. Tar vi ansvar tillsammans kommer alla att kunna njuta av sommaren i vår fina kommun.

Kommunala badplatser

I Gnesta kommun finns det sex kommunala badplatser som kommunen ansvarar för. Här erbjuds du familjevänliga bad, med sandstränder och sköna gräsområden att vara på. På de kommunala badplatserna finns tydliga skyltar med information och säker livräddningsutrustning. Här finns också skyltar med uppmaning om att hålla avstånd. Se relaterad information.

Naturliga badplatser

I Gnesta kommun finns det cirka 180 sjöar och det är lätt att hitta en egen plats för en stunds bad och avkoppling. Vissa badplatser har en brygga och utrymme för att byta om. Se relaterad information.

Badvattenkvalitet

Badvattnet kontrolleras regelbundet på de kommunala badplatserna. Vattnet kontrolleras främst på bakterier och algförekomst. Prover tas en gång i månaden under badsäsongen med undantag för Klämmingsbergsbadet och Frösjöstrand där provtagning görs varannan vecka. Se relaterad information.

Algblomning

Då växtplankton förekommer i stora mängder kallar man det för algblomning. Detta sker varje år och särskilt under varma, stilla och soliga dagar. Bada inte vid tecken på algblomning. Du kan inte se med blotta ögat om en algblomning är giftig eller inte. Därför bör du undvika kontakt och bad med blomningar. Se relaterad information.

Hundar och badplatser

Enligt Gnesta kommuns lokala ordningsföreskrifter får hundar inte vara på allmänna badplatser under perioden 15 maj till 15 september. Intill Klämmingsbergsbadet finns det en badplats för hundar. I övrigt så finns det många möjligheter att bada med hunden i kommunens övriga sjöar.

Avstånd gäller vid alla allmänna platser

Det är viktigt att du håller avstånd även vid andra allmänna platser, exempelvis lekplatser, parker och utegym. Kommunen sätter upp skyltar med uppmaning om att hålla avstånd, men ansvaret att följa rekommendationerna ligger hos varje enskild invånare.