2018-09-03

Bland järnålderns gravar och boplatser

Bild på utgrävningsplatsen vid Hallsta gård i Gnesta.

Hur var det att leva på järnåldern i Gnesta? Efter den välbesökta utgrävningen vid Hallsta gård kommer nu arkeolog Anders Forsgren tillbaka. Välkommen till en helkväll i järnålderns tecken. 

Under april-maj 2018 genomförde arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård en arkeologisk undersökning av ett gravfält och en boplats från järnåldern vid Taffsnäs respektive Hallsta norr om Gnesta. Bakgrunden till undersökningen var den planerade ledningsdragningen mellan Gnesta och Laxne.

Det som undersöktes var bland annat en boplats från järnåldern, cirka 500 f.Kr. – 1050 e.Kr, samt ett mindre antal gravar från järnåldern och vikingatiden. Den 29 april hölls en guidad tur på utgrävningsområdet som var mycket välbesökt. Intresset var så pass stort att vi nu bjuder in Anders Forsgren, från Stiftelsen Kulturmiljövård, till en föreläsning på Elektron i Gnesta. Vi får bland annat veta vilka arkeologiska fynd som gjordes, hur arbetet gick till på platsen och lite mer om människorna som bodde här för 1000-2000 år sedan.

Välkommen till ett spännande och informativt föredrag om vårt fornlämningstäta område i Gnesta och en kväll i järnålderns tecken! 

Dag: Torsdagen den 6 september 2018
Tid: klockan 19.00
Plats: B-salen, Elektron, Västra Storgatan 15 i Gnesta
Föreläsare: Andres Forsgren, Stiftelsen Kulturmiljövård
Arrangör: Stiftelsen Kulturmiljövård och Gnesta kommun

Senast publicerad 2018-09-03