2020-09-02
Tre dansare i samiska kläder dansar i snö.

Dansföreställning på Elektron i Gnesta

Det har under en längre tid varit tomt på kultur och scenkonst. I samverkan med Scenkonst Sörmland bjuder nu Gnesta kommun in till dansföreställningen Ájttega.

Efter en lång, nedstängd vår och sommar laddar vi nu försiktigt om med kultur. Den 23 september klockan 19.00-20.00 bjuder vi på dansföreställningen Ájttega. Då det endast får vara 50 personer i publiken så måste du anmäla dig i förväg, se relaterad info. Handsprit kommer att finnas på plats och du som publik kommer att bli hänvisad en plats. Föreställningen spelas på Elektron i Gnesta och det är varannan stol som gäller i lokalen.

Om föreställningen

Ájttega, ”Förfäderna” på Lulesamiska, är en dans och jojkföreställning som bjuder in dig till Sápmi. Det är en föreställning baserad på artisternas personliga berättelser. Genom jojk och dans kommer du färdas till de platser förfäderna har vandrat och banat väg till de samhälle som vi lever i idag. Ett urfolk som vill bevara Sápmi och naturen till de efterlevande.

Ájttega är en föreställning som presenterar samisk kultur på ett nytänkande sätt med respekt för dess historia, arv och tradition. Föreställningen har sin grund och inspiration ifrån ”samebyn mellan älvarna”, som naturljud, jojk, kostym och dans.

Samerna; ett folk med en tung historia som har genomgått ett kulturellt våld vill nu visa vad det är de kämpar för att bevara. Välkommen på en stark föreställning med kraft från urmodern själv!

Musik & ljus: Gustaf Nygren
Kostym: Lise Tapio Pittja
Idé och koreografi: Liv Aira

Föreställningen rekommenderas från 11 år och är gratis för alla.