2020-12-30
Två händer som filmar en konsert med en mobiltelefon.

Evenemangsåret 2020

Året går mot sitt slut och det är hög tid att göra en summering av året som har gått. Efter en noggrann genomgång av evenemangskalendern är det bara att konstatera, 2020 var året vi ställde in och ställde om.

Då är det dags för den årliga summeringen av evenemangsåret 2020. Hur har det sett ut, har det verkligen hänt någonting? 2020 började med en rivstart. Konserter, revy, workshops och utställningar avlöste varandra men i mars tog det stopp. Pandemins effekter på kulturlivet slog hårt. Till en början fick evenemangen besökas av max 500 personer. Det avlöstes dock senare med ytterligare restriktioner då 50 personer började gälla. I och med det var det många som ställde in sina evenemang men många ställde också om.

Under hösten hårdnade restriktionerna och nu är det max åtta personer som gäller, tillsvidare. Året som gått har handlat om att ställa in och ställa om och om kreativitetens kraft. Vi behöver kulturen mer än någonsin i dessa tider, då många tvingas isolera sig, dra sig undan sociala kontakter och lägga kalenderns drömmar på is.

Men trots allt detta gör vi ändå en tillbakablick. Denna sammanställning görs helt och hållet utifrån Gnesta kommuns evenemangskalender. Tidigare år har vi inte räknat de evenemang som visas upp i digitala kanaler men det här är ett annorlunda år. Många av evenemangen har ställt om och blivit digitala. Evenemangskalendern har granskats mycket noga månad för månad, vecka för vecka och dag för dag, och Gnesta – vi har ett resultat.

582 evenemang och aktiviteter över hela året

Under 2020 har det funnits möjlighet att delta i och titta på sammanlagt 582 evenemang. Det har bland annat varit workshops, revy, konstutställningar, konserter, lovaktiviteter, digitala bokcirklar och utomhusaktiviteter.

Under 2019 var det sammanlagt 1493 tillfällen att ta del av kultur- och fritidsaktiviteter. 2018, var det sammanlagt 1158, 2017, fanns det sammanlagt 1599 tillfällen att ta del av kultur- och fritidsaktiviteter. Det var också året då Gnesta kommun firade 25 år som egen kommun och det satsades lite extra. 2016 kunde vi ta del av sammanlagt 1118 evenemang.

Att fritidsaktiviteter som sport och motion är hälsofrämjande det vet vi alla. Men kom ihåg att kulturen har en lika viktig roll för ett ökat välbefinnande och är en stark drivkraft för kreativitet. Ett ökat kulturutbud och ett ökat deltagande i olika kulturverksamheter ger en positiv inverkan på människors hälsa och livssituation. Helt enkelt en trevlig ekvation.

Ett stort varmt tack till alla föreningar och arrangörer som gör sitt yttersta för att kunna roa och aktivera oss alla. Så mycket kreativitet och så många starka krafter i vår kommun ska vi vara otroligt stolta över, uppmärksamma och framförallt uppskatta. Nu kan vi bara hoppas på och önska oss ett nytt och bättre år.

Gott nytt år!