2020-01-08
gnestas gamla vattentorn är ett ljuddtorn

Fira Art's Birthday i Gnesta

Visste du att konsten fyller 1 000 057 år den 17 januari? Det kan du med fördel fira i Gnesta. I Gnesta gamla vattentorn, som ibland ikläder sig rollen som Ljudtornet, arrangeras Art’s Birthday 2020.

Art's Birthday började firas den 17 januari 1963 då den franske fluxus-konstnären Robert Filliou deklarerade att konsten föddes för exakt en miljon år sedan. Detta då någon tappade en torr svamp i en spann med vatten. Sedan dess frias konstens födelsedag varje år den 17 januari, något som borde högtidlighållas med en allmän helgdag.

Dagen firas med fester, konserter, radiosändningar och performances på många platser över hela världen. I Gnesta firar vi Art’s Birthday 2020 i gamla vattentornet, på Gnestahöjden vid Frejaskolan, klockan 17.00-19.00. Konserten är gratis men frivilliga donationer går oavkortat till bushfire relief i Australien. Det är begränsat antal platser så förboka via e-post, se relaterad info.

Konsertprogram

  • Vatten- och ljusinstallation, Patrick Dallard och Helena Hildur W
  • Röstimprovisation och hjärtsång, Anka Draugelates med flera
  • Listening Styx, ett utdrag från Styx Lament av Julia Adzuki, film- och ljuddokumentation av Tomas Björkdal
  • avslutning med varm soppa.

Vad är en fluxus-konstnär?

Fluxus är beteckningen på en internationell konströrelse som bildades 1962 för att samla medlemmar ur det konstnärliga avantgardet i Europa, och senare även i USA. Bland artister med anknytning till Fluxus kan nämnas John Cage och Yoko Ono, men gruppen var stor, tvärkulturell och diffus och hade knappast något formellt medlemskap. Ordet fluxus är hämtat från latin och betyder att flöda.