2021-03-29
Robin Safar, fritidsledare på Chill, framför en dataskärm

- Livebingo tycker ungdomarna är jättekul, säger Robin Safar, fritidsledare på fritidsgården Chill

Fritidsgården håller öppet - digitalt

På grund av pandemin kan inte fritidsgården Chill hålla öppet som vanligt. Istället har kommunen satsat på den digitala mötesplatsen Discord där ungdomarna kan spela dataspel, kolla på film eller chatta med varandra.

Kortfattat kan Discord beskrivas som en digital fritidsgård där ungdomarna loggar in för att delta i olika grupper. Förutom att chatta kan de också spela dataspel, kolla på film, lyssna på musik, få hjälp med läxorna och dela tankar och intressen med varandra.

– Det finns jättemycket att göra och det är ungdomarnas intressen som styr. Förra veckan provade vi exempelvis livebingo för första gången med godispåsar som vinst. Det tyckte de var jättekul och något som de önskar att vi ska ordna igen, berättar Robin Safar, fritidsledare på fritidsgården Chill.

100 medlemmar

Chill har idag strax under 100 medlemmar på kommunens sida på Discord, där ett 40-tal är online varje dag. Tillsammans med några engagerade ungdomar är det fritidsledarna på Chill som modererar och ser till att det hålls en schysst ton. Taskiga kommentarer blockeras av robotar som ungdomarna hjälpt till att ta fram.

– Vi har fått jättemycket hjälp från ungdomarna som är experterna på det digitala. Den här gången är det vi som är på deras plattform och de har fått lärs oss hur det fungerar, säger Robin.

Vilken är fördelen med Discord?

– Vi har nått en bredare målgrupp och ungdomar som inte velat eller vågat besöka fritidsgården tidigare har hittat hit. Det är också ett bra alternativ där ungdomarna kan träffas digitalt, nu när vi inte kan ordna lika många fysiska aktiviteter som vi brukar. Discord är en helt annan värld, en positiv utveckling av fritidsgårdens fysiska verksamhet.

Och nackdelen?

– Vi har en grupp som heter Prata med fritidsledarna där vi kan ha både röst- och videosamtal med ungdomarna. Det fungerar jättebra, men vi kan inte se samma reaktion i ett röstsamtal som när de står fysiskt framför en och får frågan: Hur mår du?

Har ni några andra digitala kanaler?

– Ja, både Instagram och Youtube där engagemanget ökat under pandemin. På vår Youtubekanal lägger vi varje vecka upp ett klipp som vi kallar för Fritidsledarutmaningen där ungdomarna, innan de får se klippet, ska gissa vem av oss fritidsledare som vinner utmaningen. Och på Instagram har vi varje tisdag en frågesport där ett 80-tal ungdomar och vårdnadshavare brukar vara med. Och det är jättekul, att vi med hjälp av de digitala kanalerna också når ut till vårdnadshavarna.

Hur är det med fysiska aktiviteter?

– Vi ordnar spontana aktiviteter utomhus, som basket i Thuleparken, fotboll på skillingavallen och Pokémon Go. På grund av risken för smittspridning får det vara max åtta deltagare i varje grupp. Allt som händer på fritidsgården går att se på vår Instagram.