2021-07-29
Figur på skulpturstigen Art in the green box.

Figur på skulpturstigen Art in the green box.

Hitta ditt konst- och kulturnöje med Gnestaguiden

Det finns alltid något att göra för dig som är konst- eller kulturintresserad i Gnesta kommun, året runt. Med Gnestaguiden kan du upptäcka din favorit!

Skulpturstigen Art in the green box är en friluftsutställning längs med Sörmlandsleden, med utgångspunkt från Skottvångs gruva. Längs med stigen, som växer och förnyas för varje år, kan du idag uppleva ett 30-tal verk av flera olika konstnärer. Skulpturstigen, som är öppen året runt, är väl värt ett besök för både stora och små.

Skulpturpark

Vill du se mer skulpturer kan du besöka tätorten Stjärnhov där en skulpturpark med roliga krumelurer finns. I parken finns också en boulebana och en labyrint där de yngre kan springa runt i.

Slott och herrgårdar

Du som är intresserad av slott och herrgårdar kan besöka hela 400 stycken i Sörmland! Flera av dessa slott är belägna runt om i Gnesta kommun. Bland mer kända slott och herresäten kan nämnas Elghammars slott, Södertuna slott samt Skeppsta gods och gamla bruk. Nu under sommaren är en del av slotten och herrgårdarna öppna för besökare då ägaren erbjuder guidade turer, vilket är ett popluärt sommarnöje för både invånare och besökare.

Skottvångs grufva

En annan sevärdhet som är väl värd att nämna är Skottvångs grufva, som du hittar i hjärtat av de sörmländska skogarna. På gruvområdet finns bland annat ett museum, kolarkoja och en gammal pumpstocksborr. Dessutom finns där en av Sörmlands mysigare restauranger.

Fler tips på vad som finns att uppleva för den konst- och kulturintresserade hittar du på Gnestaguiden, se relaterad information.