2020-06-24

Premiär för feriebandet Firebirds

Idag, onsdagen den 24 juni, hade Kulturskolans ferieband Firebirds sin premiärspelning på Elektron. Sommarturnén fortsätter sedan till bland annat Strandhagens äldreboende och Skottvångs Grufva.

– Vi kommer ha två olika repertoarer. För de äldre kommer vi spela låtar från artister som Evert Taube, Thore Skogman och Lasse Berghagen medan det blir mer Beatles och Pink Floyd på de andra spelningarna, säger Magnus Holmén, gitarrlärare på Kulturskolan.

Det är fjärde året i rad som Kulturskolan har ett band med feriepraktikanter som åker runt och spelar på olika ställen i kommunen. Denna sommar har de dock varit tvungna att dra ner på antal konserter med anledning av coronapandemin.

– Nytt för i år är att vi istället kommer ha en livesänd konsert med ett musikquiz där vem som helst kan vara med och tävla i appen Kahoot, säger Magnus.

För att minska smittorisken kommer flera av konserterna hållas utomhus. Som på Strandhagens och Ekhagens äldreboenden.

– Vi kommer stå i deras trädgårdar och spela medan de tittar på konserten från balkongerna. Spelningarna för de äldre brukar vara mycket uppskattade och många kommer fram efteråt och tackar så hjärtligt.

Årets ferieband, som kallar sig för Firebirds, består av Magnus på gitarr, Alexandra Apelsten, 16, Jakob Romby, 16, och Hugo Sandklef, 17.

– Tidigare har det alltid varit en trummis med, men inte i år. Så denna sommar blir det en mer avskalad akustisk sommarturné.

Vad är roligast med turnén?
– Att se hur ungdomarna, för varje spelning vi har, växer som professionella musiker. Den utvecklingen är jättekul att se.