2019-02-19

Foto: Märta Thisner

Skamceremonin i Laxne

Varför sa han inte att han var mobbad? Varför sa hen nej när klasskamraten äntligen frågade chans? Varför gömde hon proven med alla rätt i väskan? Varför spelade han inte fotboll på rasten?

För ett år sedan besökte Unga Klara, Sveriges nationalscen för barn och unga, en femteklass på Frejaskolan. Klassen fick i samarbete med regissör och dramatiker prata om sina tankar kring begreppet skam och vara med och påverka det då oskrivna manuset. Se relaterad info.

Pjäsen hade ännu inget namn men temat var skam. Det ska inte förväxlas med den kritikerrosade och framgångsrika norska tv-serien utan här låg fokus på pinsamheter. Vad är pinsamt? Vad får en att känna skam när man är ung? Alla känner igen skammen men vill hålla den för sig själv, just för att vi skäms över den. Därför ska den blottläggas så att vi kan äga den tillsammans och sticka hål på den så den spricker, försvinner och blir någonting annat. Tillsammans gör upp vi med skammen genom skattspeglande blues, befriande berättelser och lite action. Pjäsen, som hade premiär på Unga Klara i oktober 2018, fick till slut också ett namn: Skamceremonin.

Laxneskolans gymnastiksal blir en teater i några dagar

Nu är Skamceremonin ute på turné i länet och i dagarna får 350 elever, från åk 4-6, se denna föreställning. Det är elever från Freja-, Dansut-, Kvarnbacka- och Welandersborgs skola. Föreställningen spelas i Laxneskolans gymnastiksal den 19 till 22 februari och är en del av Sörmlandsmodellen. Se relaterad info.

Skamceremonin är en samproduktion mellan Scenkonst Sörmland och Unga Klara, som både speglar det akuta allvar som skammen utgör i unga människors liv, men som också befriande härligt lustmördar själva skammen i sig.

Senast publicerad 2019-02-19