2018-03-10

Unga Klara besökte Frejaskolan

Unga Klara, Sveriges nationalscen för barn och unga, besökte under gårdagen Gnesta och en femteklass på Frejaskolan. Klassen fick i samarbete med regissör och dramatiker prata om sina tankar kring begreppet skam.

Under gårdagen fick Frejaskolan besök av Unga Klara bestående av regissör Gustav Deinoff och dramatiker Åsa Karlberg. De har träffat många elever i Stockholms skolor men under onsdagen gick turen till Gnesta och klass 5b. Klassen har utsetts till att vara en av alla referensgrupper inför Unga Klaras nya pjäs som har premiär i oktober 2018. Vad pjäsen ska heta är ännu inte klart. Detsamma gäller själva manuset vilket alla elever i klassen fick vara med och påverka.

Skam och pinsamheter

Temat för pjäsen är skam. Det ska inte förväxlas med den kritikerrosade och framgångsrika norska tv-serien utan här låg fokus på pinsamheter. Vad är pinsamt? Vad får en att känna skam när man är ung?

bild på åsa karlberg och Gustav deinoff

Dramatiker Åsa Karlberg och regissör Gustav Deinoff från Unga Klara arbetade med eleverna.

Det dök upp många olika exempel såsom att byxorna spricker på gympan eller att träffa en kompis med sin förälder som beter sig som om att man fortfarande är ett småbarn. En annan pinsamhet kunde vara att man känner sig ensam och utsatt – att alla stirrar på en som att man är ett freak. Att bli sedd är pinsamt tyckte många. Men man lär sig att ignorera och på så sätt skyddar man sig själv sa en elev.

Läsa manus och spela teater inför varandra

Eleverna fick göra några övningar som att reflektera över vad som är pinsamt utifrån olika situationer – utan att prata med sina kompisar.

elever läser teatermanus

De fick också göra improvisationsövningar med hela klassen. Likaså fick eleverna dela in sig i små grupper, läsa in ett kort manus för att sedan spela upp pjäserna för varandra. Elevernas synpunkter och tankar dokumenterades och kommer att tas med i arbetet med själva teaterproduktionen. Eleverna var efteråt positiva till upplevelsen och tyckte att det hade varit roligt att få delta. Det fanns nog en och annan som kanske fortsätter med skådespeleriet. Men det får vi se någon annan gång.

 

FAKTA

Från och med den 1 januari 2018 utsågs Unga Klara av regeringen till Sveriges nationalscen för barn och unga. Unga Klara vill ge alla barn och unga teater av högsta kvalitet. Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet i dialog med sin publik i den konstnärliga processen.

Under 2017 startade Unga Klara och Scenkonst Sörmland ett fördjupat samarbete, vilket bland annat kommer att leda till en föreställning för elever både i Stockholm och i Sörmland under 2018-2019. Scenkonst Sörmland erbjuder ett stort utbud av teaterföreställningar i skolorna som ingår i Sörmlandsmodellen. Den garanterar att alla barn och unga i Sörmland mellan 5-15 år får uppleva professionell scenkonst minst en gång per termin.