2018-05-16

Veckans Axplock för vecka 20

I veckans axplock hittar du smått och gott ur evenemangskalendern samlat på ett och samma ställe. Axplocket – din guide till kultur och nöjen i Gnesta kommun.

Det fullkomligt spritter i naturen och våren är äntligen här. Nu börjar det också ta fart bland alla evenemang och det finns en hel del att välja på. Då bjuder vi dig på ett välmatat axplock. I Gnesta firas förskolans dag på Strömmentorget och i Björnlunda är det dags för den fina traditionen Visstuga i folkton.

På Lagårn i Ullsta är pågår årets konstsalong för fullt och nu på lördag är det dags för ännu ett Artists Talk. Likaså visas föreställningen Jag kommer härifrån på Grytsbergs Säteri. Denna rasande roliga komedi av Anders Duus har turnerat hela våren bland Sörmlands bygdegårdar. Nu på söndag spelas sista föreställningen så missa inte detta. Dessutom skapas det musikalisk magi på Skottvångs Grufva. Allt om detta och mycket mer hittar du här i Veckans Axplock.

Veckans Axplock är ett urval av de evenemang och roligheter som arrangeras runt om i Gnesta kommun. Fler evenemang hittar du här.länk till annan webbplats

Detta axplock sträcker sig över perioden torsdagen den 17 maj till söndagen den 20 maj 2018. Vill du som arrangör marknadsföra ditt evenemang så skickar du in all information hitlänk till annan webbplats

Välkommen att följa oss på facebooklänk till annan webbplats, där hittar du ännu mer kulturtips. Mycket nöje!

Förskolans dag på Strömmentorget

Välkommen till Förskolans dag som i år firas på Strömmentorget i Gnesta. Förskolorna har under detta läsår samarbetat med kulturskolans danspedagog Karin Jemsby. En gång i veckan har de träffats och dansat tillsammans. Så nu blir det dansuppvisning på scenen klockan 13.00.

Förutom dans så har alla förskolor under detta läsår arbetat med ett gemensamt tema – Förskolan i samhället. Temat har sedan utmynnat i en mängd mindre projekt. Dessa projekt kommer att finnas att beskåda inne på biblioteket i en utställning. I förskolornas olika arbeten kommer vi att kunna se spår av de prioriterade utvecklingsområden som förskolorna har satsat på under detta läsår – Språk och kommunikation, likabehandlingsarbete, digitalisering och ledarskap. Utställningen, som är inne på biblioteket, kommer att kunna besökas både på torsdagen den 17 och fredagen den 18 maj.

Dag: Torsdagen den 17 maj 2018
Tid: Klockan 13.00
Plats: Strömmentorget i Gnesta
Arrangör: Förskolorna i Gnesta kommun

Gnesta filmstudio visar filmen En fantastisk kvinna

Marina, en ung transkvinna med sångambitioner arbetar som servitris. Hon har en relation med den betydligt äldre Orlando, som hastigt avlider efter att de firat Marinas födelsedag. Istället för att få sörja får Marina kämpa mot myndigheterna och Orlandos familj för rätten att få vara sig själv. Stark film. Välspelad, originell och spännande. Belönad med Silverbjörn i Berlin och Oscar för bästa utländska film. Drama. Speltid 104 minuter.

Dag: Torsdagen den 17 maj 2018
Tid: Klockan 19.30
Plats: Elektron, Västra Storgatan 15 i Gnesta
Arrangör: Gnesta filmstudio

Öppet hus på Gnesta Waldorfskola

Gnesta Waldorfskola och Waldorfförskola inbjuder till vårfest och öppet hus. Det blir en guidad visning av lokalerna, loppis, dockteater, lyckohjul och café med kakor och lunch. Dockteatern börjar klockan 13.00. Varmt välkommen!

Dag: Lördagen den 19 maj 2017
Tid: Klockan 11.00-15.00
Plats: Fjällgatan 11 i Gnesta
Arrangör: Gnesta Waldorfskola och Waldorfförskol

Artists Talk på Lagårn i Ullsta

Välkommen till lördagens Arists Talk på Konstsalongen Lagårn i Ullsta. Denna lördag får du möta konstnärerna Lars E Korse och BrittMarie Järnström som berättar om sin konst och konstnärsskap. Lars är till yrket en katolsk konstnär. Tidigare var han jurist. Hans målarstil har han döpt till teorealism, som betyder Gud – verklighet. Lars har alltid varit katolik, men kommer från en ateistisk hemmiljö.

BrittMarie är bildlärare och driver ett kulturföretag sedan fem år tillbaka. Arbetar som konstnär på övrig tid när hon inte är i skolan och ställer ut över hela Sverige, två till tre tillfällen per år. Senaste utställningen var på Hallsbergs konsthall i slutet av oktober.

Dag: Lördagen den 19 maj 2018
Tid: Klockan 14.00-15.00
Plats: Lagårn i Ullsta, här hittar du en vägbeskrivning
Arrangör: Konstsalong

Visstuga i folkton

Välkommen till årets första visstuga på Björnlunda hembygdsgård. Lyssna till vackra visor med Karin, Nina och Stina, vissångerskor från Björnlunda. De sjunger vårens och sommarens visor. Ta med en egen kaffekorg och njut till dessa vackra toner och röster.

Dag: Lördagen den 19 maj
Tid: Klockan 17.00
Entré: Fritt inträde
Plats: Björnlunda hembygdsgård, soldattorpet
Arrangör: Björnlunda hembygdsförening

Anna, Elise och Olle - Musikmagi på Skottvångs Grufva

Tillsammans med Olle Steinholz mjukt sjungande bas blandas Annas och Elises och Olles material till en oemotståndlig mix av jazz, blues, groove och musikglädje! Orginalmusik blandas med en del väl valda klassiker och tonsatt poesi.

Elise Einarsdotter är just nu högaktuell med sin solopiano-skiva ”Suites for Solo Piano 1-4”. Pianist och kompositör som sedan 20 år är verksam med egna kvartetten Elise Einarsdotter Ensemble.

Flerfaldigt grammisnominerade Anna Christoffersson är en av Sveriges mest älskade liveartister. Hon har turnerat i fyra världsdelar och hittills släppt 4 album och flera samarbeten. Anna skapar magi med sin unika röst och låtar som går rakt in i hjärtat.

Olle Steinholtz har en lång meritlista och spelat med artister och band som Egba, Tintomara, Nisse Sandströms sextett, Elise Einarsdotter Ensemble, Irene Sjögrens trio, Malin Hülphers´ Alma, the Dobrogosz Quartet, Jazz Experience, och kompat gästande amerikanska musiker som Woody Shaw, Thad Jones, Charlie Mariano, Barry Harris med flera.

Dag: Lördagen den 19 maj
Tid: Klockan 20.00
Plats: Skottvångs Grufva
Entré: 200 kr
Biljettbokning: Tel 0158-259 00 eller via e-post
Arrangör: GiG Jazzförening

Hästdag på ängen

För barn från 6 år och ungdomar. Välkomna till en dag med mycket häst, där vi på förmiddagen pysslar med hästarna och har en rykttävling. Alla deltagare i rykttävlingen får pris. Vinnaren/vinnarna får något extra. På eftermiddagen har vi voltigeträning. Gör de övningar du själv och vågar. Ingen hästerfarenhet krävs. Hästarna är lugna och trygga dessutom hjälper vi dig. Givetvis är erfarna deltagare också mycket välkomna. Det är ju roligt i stallet!

Dagen börjar kl.10.00 och slutar kl.14.00. Alla tar med sig egen matsäck, som äts inne i en mysig stuga. Tänk på att ta kläder efter väder. Anmäl dig här via e-post.

Dag: Söndagen den 20 maj 2018
Tid: Klockan 10.00-14.00
Plats: Avla Ängen 1
Pris: 290 kr
Arrangör: Hästen är PoÄngen

Teater: Jag kommer härifrån

Foto: Alexander Crispin

Välkommen på teater till Grytsbergs säteri i Stjärnhov. Teaterföreställningen Jag kommer härifrån är en samtidskomedi med livemusik och manus av Anders Duus. Pjäsen är en mångtydig och ömsint historia som med humor, värme och igenkänning handlar om ursprung och tillhörighet.

Huvudpersonen Jenny åker tillbaka till sin hembygd för att göra upp med sitt förflutna. Pjäsen tar upp frågor om att flytta, bo kvar och hur platsen vi växer upp på påverkar och formar oss.

Föreställningen hade premiär den 6 april och har turnerat runt i länets bygdegårdar sedan dess. Nu spelas föreställningen för sista gången i Sörmland och vi är såklart extra glada att Jag kommer härifrån kommer till Grytsbergs säteri. Föreställningen spelas bland annat i samarbete med Scenkonst Sörmland, Studieförbundet Vuxenskolan i Sörmland, Södermanlands Bygdegårdsdistrikt och andra arrangörer i länet.

Dag: Söndagen den 20 maj 2018
Tid: Klockan 15.00 - kom i god tid
Plats: Grytsbergs säteri i Stjärnhov
Biljetter: Säljs på medborgarkontoret i Gnesta och på Grytsbergs Säteri innan föreställning
Telefon: Biljettbokning på medborgarkontoret 0158-275 666
Biljettpris: 200 kr för vuxen. 100 kr för studerande, pensionär och arbetssökande
Arrangör: Grytsbergs säteri och Gnesta kommun

Bio: Deadpool 2

Efter att ha överlevt en attack från ett dödligt nötkreatur, kämpar den vanställde kafeteriakocken med att uppfylla sin dröm om att bli Mayberrys hetaste bartender, samtidigt som han försöker att lära sig att stå ut med sin dåliga smak.

I jakten på att återfinna sin krydda i tillvaron, som en tidsmaskin, måste Wade bekämpa ninjor, yakuza-maffian och ett gäng sexuellt aggressiva hundar, när han reser jorden runt för att förstå vikten av familjen, vänskap och smak- samt få en nyupptäckt äventyrslust och den eftertraktade kaffekoppstiteln Världens bästa älskare. . Äventyr, action, komedi.

Dag: Söndagen den 20 maj 2018
Tid: Klockan 19.30
Plats: Elektron, Västra Storgatan 15 i Gnesta
Biljettpris: 110 kr, Här kan du boka dina biljetterlänk till annan webbplats, de går också att köpa på plats
Arrangör: Eurostar

Senast publicerad 2018-05-16