2020-02-10
Bild på grönsiska

Vinterfåglar inpå knuten, resultatet

Så var det dags att summera vinterfågelräkningen i Gnesta kommun 2020. Räkningshelgen var en riktig långhelg från fredag 31 januari till och med måndag 3 februari.

Som befarat höll det milda vädret i sig, i alla fall fram till söndag kväll. Plusgrader innebär att många fågelarter ratar matningarna och istället söker föda på egen hand ute i naturen, något som slog igenom detta år. Kommentarerna efteråt till mig har i några fall varit att det kommit så få fåglar till matningen att det inte varit lönt att rapportera, något som är lite felaktigt tänkt. Även ett lågt resultat har sitt värde i den stora scanningen av fåglar över Sverige dessa datum. Själv räknade jag på måndagen när temperaturen sjunkit ner på minussidan, så ”mina” fågelbordsgäster var i ungefär samma antal som de brukar vara.

Räkningen uppmärksammas i nyhetsflödet.

Intresset för vinterfågelräkningen är stort och uppmärksammas både i TV, radio och press över hela Sverige. Via ett inslag i lokalradion nämndes Gnesta kommuns räkning faktiskt i riksradions nyhetssändningar under helgen. Vi ligger på framkant. 2019 blev vi den kommun i Sverige som gjorde flest insatser för vilda bin per invånare och nu detta med vinterfågelräkningarna där vi hävdar oss väl räknat i rapporterade matningar per hushåll. När Gnesta kommun genomför medborgarundersökningar där man får ange vad som värdesätts högst, brukar naturen ligga bland de översta. Gnestabon är inte bara en passiv naturkonsument utan också en aktiv spelare när det gäller insatser och iakttagelser.

Gnestaresultatet

Resultatet för helgen blev, som antytts ovan, inte vad det brukar vara. Antalet inrapporterade matningar blev 78 mot 87 stycken 2019. Antalet matningar som rapporteras, har på senare år varierat ungefär i detta spann, så det är inte så mycket att säga om. Den stora skillnaden var antalet fåglar som kom. 2 871 individer vilket var långt under de 4 683 som sågs förra året. Talgoxe och Blåmes ligger i topp, som det brukar vara, men det speciella för 2020 är Grönsiskorna som i år uppträder i stort antal. Är man uppmärksam under sina promenader i kommunen går det knappast att missa grönsiskorna. Det är små fåglar, bara 12 centimeter, som flyger runt i stora kvittrande flockar. Ofta sätter de sig i toppen på en björk, eller alar där de kalasar på alfrö. De uppträder på fågelbord, aldrig så frekvent som mesarna, men när de kommer så kommer många vilket slagit igenom i årets fågelbordsräkning. I Gnesta kommun räknades ”bara” 169 stycken men i Sverige blev det årets näst talrikaste fågel med 82 715 noterade exemplar. Grönsiskorna blev bara brädade av Talgoxens 101 101. Den vanliga tvåan, Blåmesen, blev detta år nedpetad till en tredjeplats med en differens på 1000 upp till Grönsiskan.

Vill ni se hela resultatet för Sverige, eller uppdelat på län eller kommuner så besök sammanställningen på BirdLife Sverige, se relaterad info.

Jag vill rikta ett stort tack till alla som deltog i räkningen och jag hoppas vi ses igen vid fågelborden 2021. Hur det blir då vet ingen, men säkert är att det blir annorlunda. Inget år i naturen är det andra likt. Det är det som gör det så spännande att följa åren och årstidernas växlingar i Gnestanaturen

Bertil Karlsson
Miljöstrateg