Elbas

En elbas eller basgitarr är ett elförstärkt stränginstrument vars ljud återges genom en basförstärkare och högtalare.

Instrumentet har liknande musikalisk funktion som kontrabas, syntbas och bastuba i en orkester. Dessa olika instrument kallas ofta bas, av italienskans basso, låg, i musikerjargong då de spelar toner i basregistret till skillnad från varianter som ljuder med högre ton. Basen brukar spela de lägsta tonerna som används i musiken. Den har det lägsta tonomfånget efter kyrkorgeln, kontrafagotten och harpan.

På grund av att blåsinstrument och slagverk i jazzbanden var så ljudstarka försökte man hitta ett sätt att förstärka kontrabasen med mikrofon och på 1930-talet kom den första elbasen av märket Audiovox som hölls som en elgitarr.

Den första massproducerade elbasen konstruerades av Fender på 1950-talet, och kallades Fender Precision bass för att den hade band. Nu kunde även basisten spela med precision.

Elbasen har en mycket viktig funktion i all musik idag. Framförallt inom populärmusik. Det skulle vara svårt att föreställa sig reggae utan den djupa svängande elbasen som känns i hela kroppen. För nybörjare går det snabbt att lära sig att skapa välklingande ljud på elbasen vilket har underlättat utvecklingen av en stor mängd musikgrupper sedan 1950-talet.

Kända artister som spelar elbas är bland annat Paul McCartney i Beatles, Sting, Jaco Pastorius, Larry Graham, Gene Simmons i Kiss.