Träblås: Saxofon

Saxofonen hittas ofta i jazzorkestrar och i storband. I dansorkestrar och blåsorkestrar har saxofonen en viktig roll.

Träblåsinstrument är en grupp musikinstrument bland blåsinstrumenten som vanligen är gjorda av trä men metall förekommer. Träblåsinstrumenten skiljs från bleckblåsinstrument genom att ljudet i de senare produceras genom vibrationer i läpparna som förstärks i instrumentet.

Träblåssektionen är en viktig del i symfoniorkestern men kan också hittas i kammarorkestrar. För övrigt är tvärflöjt, klarinett och saxofon utmärkta soloinstrument.

Saxofon

Finns i en rad olika storlekar, sopran, alt som är den vanligaste, tenoren som är något större och baryton som fungerar som bas. Du som blir saxofonelev kommer att börja på altsaxofonen.

Här har vi, till skillnad mot de andra träblåsinstrumenten, en nykomling, som såg dagens ljus i slutet av 1800-talet. Fick sitt namn av sin uppfinnares efternamn, Adolphe Sax. Den som gillar jazz kan inte ha undgått saxofonens läckra toner med Bernt Rosengren eller Lars Gullin. I dansorkestrar, storband och blåsorkestrar utgör saxofonen med sin stora familj en viktig sektion.