Karin Jemsby

Karin Jemsby

Danslärare i hiphop/street, dansmix, barndans, musikallärare inriktning dans samt LEK.

Utbildningar

  • Svenska Balettskolan i Stockholm, modern inriktning och Danshögskolan i Stockholm.
  • 1997 till 2004 jobbade jag som dansare i  Frankrike, framförallt med olika moderna små danskomanier. Mycket med koreografer med ursprung från olika länder i Afrika som, Kongo, Kenya och Sydafrika.
  • Jag började träna Hiphop i Paris och har sedan 2007 undervisat i Streetdans. Det roligaste med att undervisa är att se eleverna ta sig an övningar och danser och se hur de utvecklas inom dansen.

Hur började du med dans?

– Jag älskade att dansa, showa och göra konster från tidig ålder. När jag var elva tog min mamma med mig på en dansföreställning och efter det blev jag helt såld och ville absolut börja dansa.

Vad är det roligaste med att arbeta som danspedagog?

– Det roligaste med att undervisa är eleverna. Att se en elev utvecklas, gå framåt och ha roligt är väldigt inspirerande.

Kan du berätta om en minnesvärd dansföreställning?

– Oj, det finns många dansupplevelser som är fina och speciella. Flera danslektioner har haft speciella stunder, liksom föreställningar med elever som jobbat på sina danser en hel termin. Men om jag ska välja en dansupplevelse då jag själv varit med som dansare så är det en kréation tillsammans med en koreograf/dramaturg från Kongo och en koreograf och två dansare från Sydafrika. Vi jobbade tillsammans under en stor dansfestival i Wien. Den upplevelsen var väldigt speciell.

Vilka stilar dansar du?

– Jag är utbildad modern dansare och pedagog, så jag dansar modern dans, modern jazz och balett. Street började jag träna i Paris när jag bodde där. Footwork, Dancehall och Hiphop är några stilar jag dansar.

Vad behövs för att kunna dansa?

– För att kunna dansa behöver man vilja dansa. Med viljan kommer man långt. Att älska att röra sig till musik är också något jag behöver. Till och med när jag stänger av musiken och dansar i tystnad.