KLas Jervfors Turner

Klas Jervfors Turner

Enhetschef för Gnesta kulturskola. Han är också enhetschef för fritidsgården Chill.

Utbildningar

  • 2-årig musikerutbildning på Birkagårdens folkhögskola samt 4,5 års instrumental- och ensemblepedagogs-utbildning på Musikhögskolan i Stockholm.
  • Två-årig rektorsutbildning för kulturskolerektorer på Karlstads universitet.

Meriter

Har tidigare arbetat på kulturskolan i Stockholm samt i Upplands Väsbys musikskola som bleckblåslärare. Har tidigare arbetat i Sundbybergs musikskola som musikdator/musikproduktionslärare, samt på Södertälje friskola som musiklärare. Har också undervisat musik i klass (årskurs 3-5) på flera av Gnestas kommunala skolor. Är dessutom chef över Fritidsgården Chill och Freja Café.

Är aktiv som frilansmusiker och har medverkat på över 80 skivor, bland annat med Maggnus Uggla, Anna Ternheim, Babsan, Peter LeMarc, Ulf Lundell, Jessica Andersson, Andreas Johnsson, Totta Näslund, Rebecka Törnqvist, Freddie Wadling, Ebba Forsberg mfl. och spelat in filmmusik och teatermusik.

Hur började du spela musik?

– Jag började som åttaåring med blockflöjt ett år. Man var tvungen till det för att få spela något annat instrument. När jag fyllde nio började jag att spela trombon.

Vilken studioinspelning är du mest nöjd med?

– Jag gjorde en studioinspelning 2013 med min gamla idol, trumpteraren Lew Soloff samt Jojje Wadenius. Den vart inte så pjåkig och det var väldigt kul att medverka!

Vad är det roligaste med att vara chef?

– Att få bidra till att skapa sammanhang där scenkonstens magi och onämnbara mystik drabbar eleverna. Det är också kul att få arbeta med att utveckla verksamheten till det bättre samt att bibehålla det goda.

Kan du berätta om en minnesvärd spelning?

– Jag spelade, som sjuttonåring, en gång på kulturhuset i Rinkeby med en alkoliserad Gambiansk saxofonist samt en rysk gatumusikant på keyboard. Den kvällen vart oförglömlig i många avseenden.

– En annan oförglömlig konsert var den jag gav med Kungl. Filharmoniska orkestern på konserthuset 2006. Jag hade komponerat delar av-, samt arrangerat all musiken. Jag medverkade även som solist. Bland annat spelade jag trumpet på ett av styckena. Jag skulle spela utantill inför ett fullsatt konserthus men jag hade glömt bort hur melodin, som jag hade skrivit själv, gick ... Sekunderna innan jag skulle börja ville hela min kropp springa av scenen. Faktum är att jag backade några steg, men trots detta höjde jag trumpeten till läpparna och i samma stund som första tonen skulle ljuda kom musiken till mig och jag spelade felfritt. Snacka om nerv-pers ...

Har du något favoritband eller musiker? 

– Jag gillar Rockskolan 1 och alla musikelever på kulturskolan.