Lennart Söderlund

Lärare gitarr och stränginstrument.

Utbildningar

  • Två år på Lunnevads Folkhögskolas Musiklinje i klassisk gitarr och violin.
  • Fyra år på Musikhögskolan i Stockholm, Instrumental- och ensemblelärarutbildning.

Yrkesmeriter

  • Spelat med Radiosymfonikerna, jazzgitarr och som solist på mandolin.
  • Flera års turnéer i Europa med Mikis Theodorakis där vi framförde Canto General med 100-manna kör, solister och 16 musiker.
  • Spelat med Peps Persson i hans Blodsband under 16 år.
  • Några andra musikgrupper jag varit medlem i: Bolon Bata med influenser från Marocko, Mali och Sydafrika. Ahmadu Jarrs Highlife Orchestra. Västafrikansk musik. Makonde. Öst och centralafrikansk musik.
  • Har skrivit musik för Stadsteatern i Sthlm, Riksteatern och Scenkonst Sörmland och deltagit som musiker och skådespelare.
  • Undervisat heltid 10 år på Prins Wilhelm Gymnasiets estetiska linje i gitarr, mandolin, ensemble, ljudteknik, musikproduktion och matematik.

Hur började du spela musik?

– Jag började på blockflöjt i andra klass och ville fortsätta på piano men vi hade inte råd att köpa ett piano så det fick bli fiol som vi kunde låna genom musikskolan. Det tog inte lång tid innan jag tyckte det var jätteroligt. När Beatles började höras på radion var det kört. Jag ville spela sologitarr som George Harrison och började klinka på pappas gamla gitarr. I fjärde klass hade vi vårt första band the Frogs som fick spela på skolfester.

Vilken studioinspelning är du mest nöjd med?

– Jag har spelat på så många skivor och var studiomusiker på 80-talet att det är svårt att räkna upp de bästa. Oh Boy med Peps var rolig att göra. Jag tycker också mycket om de två sista plattorna med Pohn Jettri.

Kan du berätta om en minnesvärd spelning?

– När vi slog publikrekord på Kampala Stadion i Uganda två gånger under våra turnéer. 50 000 i publiken första året och 70 000 andra året.

Har du något favoritband eller musiker?

– Jag gillar all slags musik om det finns äkta känsla. Jag kan tycka mer om att lyssna på en nybörjare med känsla än att lyssna på världens största virtuos som saknar känsla.

Kan du spela något annat instrument än de du undervisar i?

– Jag kan oftast fuska till det på stränginstrument så att det låter ok om jag spelar in i min egen studio, även trummor och piano.

Spelar du i något band?

– Jag spelar i flera band bland annat Wakili som gör reggae med influenser från Senegal och Marocko. Likaså i Björn Wahlberg Band där vi spelar americana och country. Där spelar jag också mandolin och elgitarr. Jag spelar också jazz med en gitarrduo.

Vad är det roligaste med att vara musiklärare?

– Att träffa barn och ungdomar. Jag lär mig så mycket och håller sinnet ungt. Det är fantastiskt att vara med då spelglädjen tänds.