Magnus Holmén

Magnus Holmén

Gitarrlärare, rockskolan 2 samt Daglig verksamhet.

Utbildningar

  • Musikgymnasium.
  • Ljudteknik och inspelning, Örebro Musikhögskola.
  • Guitar Institute of Technology, Musicians Institute
  • Recording Artist Program, Musicians Institute.
  • Vocal Institute of Technology, Musicians Institute

Hur började du spela musik?

– Jag började spela musik så tidigt jag kan minnas. Först genom att bygga ”trumset” av mammas kastruller och lock, och när vi fick träslöjd i skolan byggde jag snart en ensträngad gitarr som jag hittade små melodier på. Lite senare spontanköpte mina föräldrar en gammal synt till mig, som jag komponerade mina första små verk på.

– I tredje klass började jag spela trumpet på Musikskolan, något jag fortsatte med tills jag började 7:an då jag kom på att det var lättare att spela rockmusik om jag spelade elbas. Bara att jag hade en bas och förstärkare gjorde att jag kom med i mitt första band. Något år senare hade punken kommit in i mitt liv och jag skaffade min första elgitarr och lärde mig att pumpa power-ackord tillsammans med kompisar i ett skramligt band. Resten av tonåren gick åt till att spela en massa olika instrument i många olika band och musikstilar, alltifrån rock till visa, samt att studera klassisk gitarr på musikgymnasium.

Vad är det roligaste med att undervisa?

– Många saker såsom att jag själv kommer in i ett inspirerat utforskande av mitt instrument, och musik i stort, genom att dela mina elevers upptäcktsfärd och entusiasm. Eftersom jag själv tycker att musik är något av det bästa och viktigaste man kan hålla på med, av många olika anledningar, så är det också såklart givande att bidra till att fler kan få ta del av det.

Vad är viktigt i musik för dig?

– En viktig sak med musik, för mig, är att hitta sitt eget yttryck, sin egen röst, kan man säga. Den där känslan av att man, även om man bara har hunnit lära sig litegrann, kan börja sätta ihop toner och rytmer på sitt eget sätt. Även om man väljer att mest spela musik som är skriven av andra, så kommer man förhoppningsvis att komma till en punkt där mer och mer av ens eget uttryck i framförandet blir tydligt.

– När man spelar tillsammans med andra så tycker jag också att det är väldigt viktigt och vackert när man verkligen kan lyssna på och prioritera helheten. Att känna att det roligaste och mest inspirerande man kan göra i den stunden är att spela just precis bara det som tjänar låten/stycket bäst, varken mer eller mindre. Råkar det, någon gång, vara att bara lägga raka 4-delar på en koklocka, så groovar man som fasen på det, och njuter av hur bra det låter tillsammans med allt det andra.

Kan du spela något annat instrument än de du undervisar i?

– Jag har alltid varit intresserad av att spela många olika instrument, så förutom gitarr fuskar jag även på en del andra stränginstrument samt på piano, slagverk och lite annat.

Vilken är din dolda musiktalang?

– Jag får återkomma med svar när den visar sig. Jag kanske är grym på att joddla utan att veta om det.