Max Stark

Max Stark

Lärare i bleckblås, brassklubben och rockskolan.

Utbildning

  • Södra Latins gymnasium, 2007-2010
  • Bollnäs folkhögskola, 2010-2011
  • Fridhems folkhögskola, 2011-2013
  • Kungl. Musikhögskolan, 2013-2017. Jazzkandidat med pedagogisk påbyggnad

Yrkesmeriter

  • Är aktiv som frilansmusiker inom jazz och pop, och har spelat med musiker som Bernt Rosengren, Håkan Broström, Peter Asplund, Max Schultz, Georg Riedel, Jan Allan, Jojje Wadenius samt med artister som Ebbot Lundberg, Thomas Di Leva, Lotta Engberg, Andreas Kleerup med flera.
  • Har vikarierat som trumpetlärare på Södra Latins gymnasium, Sundbybergs musikskola, El Sistema Bredäng, Täby Kulturskola, Kulturskolan Stockholm, samt även jobbat som musiklärare i grundskola.

Hur började du spela musik?

– När jag var 9 år började jag spela trumpet i Järfälla Kulturskola. Kort därefter fick jag se en video med jazztrumpetaren Dizzy Gillespie, och det fick mig att bli helt såld på jazz under mina första år som trumpetare! När jag var 11 år upptäckte jag Beatles som än idag är mitt absoluta favoritband. Tack vare Beatles började jag att sjunga och spela gitarr, samtidigt som jag spelade trumpet i kulturskolan. Mitt intresse för jazz kom tillbaka med stor kraft när jag var 15 år, bland annat genom att jag fick ett flygelhorn istället för moped i 15-årspresent. Flygelhorn är som en större trumpet med ett mjukare sound, perfekt för att spela ballader på, och ofta förekommande inom jazz och pop. Än idag älskar jag att spela flygelhorn! Tack vare denna blandade bakgrund har jag idag en bredd för att kunna undervisa både i orkester, brass och i rockskolan.

Vad är det roligaste med att vara musiklärare?

– Att få möta eleverna, och kunna skapa musik tillsammans. Att få följa elevens musikaliska utveckling och att själv kunna utvecklas som lärare, tack vare alla elever!

Kan du berätta om en minnesvärd spelning?

– 2015 spelade jag på dansbandsveckan i Malung. Jag var solist med ett storband och Lotta Engberg och Thomas Di Leva var gästartister. På Di Levas nummer Let The Good Times Roll fick han och jag gå ut på catwalken och stå längst fram bredvid varandra, han sjöng och jag improviserade mot hans sång. En häftig upplevelse!

Har du något favoritband eller musiker? 

– The Beatles, Miles Davis, Kenny Wheeler, Freddie Hubbard, John Coltrane, Gyllene Tider, Niklas Strömstedt, Orup, David Bowie, för att nämna några.

Kan du spela något annat instrument än de du undervisar i? 

– Förutom trumpet och övriga brassinstrument så spelar jag främst gitarr och sång, men jag kan även spela bas, piano, trummor, ukulele och blockflöjt.

Spelar du i något band?

– Jag har ett band med min pappa som heter The ECM-konstellation. Vi spelar musik från skivbolaget ECM, av artister som Kenny Wheeler, Keith Jarrett, Carla Bley. Extra kul med denna grupp är att det är två brassinstrument som spelar melodin, jag på trumpet och Sven Berggren på trombon. Jag har även en kvintett som spelar musik av barytonsaxofonisten Lars Gullin. Lars Gullins musik är jazz med rötter från svensk folkmusik.

– Förutom dessa fasta band brukar jag titt som tätt spela med diverse storband så som Ekdahl Bagge Big Band, New Places Orchestra, Peter Asplund Big Band Show, Stefan Andersson Special Delivery, Basic Big Band med flera.