Nina Nu Wesemeyer

Nina Nu Wesemeyer

Lärare för LEK, sång, rytmik, fiol och drama.

Utbildning

  • Flera kortare utbildningar i teater, musik, dans och friskvård.

Yrkesmeriter

  • Musiklärare i grundskolan.Sjungande skådespelare med bland annat Fjärde Teatern och Nationalteatern i Göteborg.
  • Solist med Länsmusiken i Stockholm och Västmanland.
  • Känd speakerröst med egen studio och egen firma.

Hur började du spela musik?

– Jag började sjunga på allvar när jag var 10 år, och började på solosång som det hette då. Sången och teatern var allt för mig, och rösten. Det bildade grunden till mitt liv!

Vilket projekt är du mest nöjd med?

– Huldrans Natt. Där samlas mitt stora intresse för svensk folkmusik, naturupplevelse och friskvård. I sommar spelar vi för 29:e året!

Kan du berätta om en minnesvärd spelning?

– Det var nog den gången vi var bokade i ett utomhuscentrum för att underhålla med folklig julmusik. Det hade blivit -37 grader kallt ute, och min kollega kunde inte använda sin fiol som planerat. Istället hängde vi upp ett antal metallrör på ett räcke, som han spelade på och jag sjöng och berättade med flera lager mössor på mig.

Har du något favoritband eller musiker?

– Jag älskar att lyssna på fågelsång. Jag har också länge gillat The Who. Sångare jag inspireras av är exempelvis Rickard Wolf och Tommy Nilsson.

Kan du spela något annat instrument än det du undervisar i?

– Som musiklärare spelar jag helst gitarr eller ukulele. Jag har också en stor passion för folkliga instrument som till exempel kohorn och spilåpipa, som jag gärna spelar på. Jag sjunger eller spelar gärna till dans, läkning eller högtid.

Spelar du i något band?

– Ja! Främst i Grågylling, en folkmusikduo som funnits i 30 år. Vi har spelat på många invigningar, konferenser och danser och vi har även gett ut tre skivor. Jag har också några andra projekt; Grogrund som är lyrisk dansmusik med sång och nyckelharpa och Själens sång som framför psalmer och folkliga koraler. Sedan spelar jag gärna med min son i Björnlunda Love Group under Jordnära festival, som vi arrangerar varje sommar.

Något roligt som hänt mig som musiker eller lärare?

– Oj, det är många saker! Varje gång jag, en medmusikant eller elev kommer på en bra idé, och man provar det tillsammans, då är det alltid roligt! Att musicera, skapa, leka och dansa tillsammans – det är det roligaste jag vet.